Sardà, Iscla, Kane, Woolf: Les dones obren temporada

Redacció

Aquesta temporada el teló l’aixequen les dones. Rosa Maria Sardà, Míriam Iscla (per partida adoble), Maika Makovski, Sol Picó, Anna Alarcón o Àngels Bassas són només algunes de les actrius que ompliran les primeres setmanes de la cartellera amb obres protagonitzades per dones resistents i lluitadores.

TEATRE_BARCELONA_nomes_son_dones

MONÒLEGS CONTUNDENTS

La vida d’una dona a la Franja de Gaza (CrecenunsolDéu) i la de la periodista Anna Politkóvskaia (Dona no reeducable), assassinada el 2006 per anar en contra del posicionament rus en el conflicte txetxè, obriran la temporada del Teatre Lliure. Rosa Maria Cerdà i Míriam Iscla seran les protagonistes d’aquests contundents monòlegs de l’italià Stefano Massini. La temporada del teatre dirigit per Lluís Pasqual, però, compta amb altres grans noms de l’escena com Laia Marull (La Llista) i Clara Segura (Conillet), Sílvia Bel i Míriam Alemany (que compartiran protagonisme a Maria Estuard) o Aitana Sánchez Gijón i Carmen Machi, que protagonitzaran les versions de Medea i Antígona que prepara Teatro de la Ciudad.

LLUITADORES RESCATADES DE L’OBLIT

El Teatre Nacional obre temporada amb una aposta per rescatar de l’oblit les dones -militants, sindicalistes, guerrilleres- que van lluitar pels drets socials i la democràcia. Carme Portaceli dirigeix Només són dones que, amb Maika Makovski, Sol Picó i Míriam Iscla a l’escenari, relata a través de la dansa, el text i la música cinc històries sobre els sofriments de milers de dones a les presons de l’Estat espanyol durant la guerra. Més endavant serà el torn d’una altra dona, una dona lluitadora, Nàdia Ghulam. No és actriu, però trepitjarà l’escenari per explicar en primera persona la seva lluita per la supervivència a l’Afganistan amb Nàdia, espectacle que ja es va poder veure al CCCB durant el Grec de 2014. I més tard arribaran Maria Rosa, d’Àngel Guimerà i Victòria, on Emma Vilarasau serà la protagonista d’un triangle amorós enmig de la lluita antifranquista i la vaga de tramvies del 51.

DONES FORTES EN UN MÓN D’HOMES

Els teatres de proximitat tampoc es queden enrere. A La Seca – Espai Brossa l’encarregada d’obrir temporada serà Anna Alarcón, protagonista de Psicosi de les 4.48, un manifest de dramaturga britànica Sarah Kane sobre el desig i la impossibilitat de viure i d’estimar. A la Sala Àtrium Anna Sabaté es posa a la pell de Virginia Woolf i al Teatre Akadèmia ni més ni menys que els tres primers espectacles estran protagonitzats únicament per dones: Ciara, Troianes 15 i Top Girls.

Text: Mercè Rubià

Escrit per
Redacció
Articles relacionats

Els noms claus de la nova temporada del Grup Focus

El Grup Focus ha presentat les seves apostes per la nova temporada 2023-2024. Amb un total de setanta espectacles programats, incloent-hi 14 produccions pròpies i 15 coproduccions, els quatre teatres […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!