Nigel Planer, molt més que el Neil de ‘Els Joves’

Redacció TeatreBarcelona

Tots aquells que teníem edat per veure la TV3 als anys 80 recordem el Neil, aquell jove hippie estudiant anglès, que compartia casa amb tres joves universitaris també extravagants. El seu ‘Hey tius!’, o ‘Quin mal Karma!’  entonats amb una llarga cadència i un to de veu exageradament greu, han quedat gravats en la nostra memòria, i han sigut sovint usats en acudits i bromes.

El Neil va tornar a aparèixer en el nostre imaginari quan l’actor que l’encarnava, Nigel Planer, va protagonitzar el 2015 un dels capítols de ‘Catalunya Experience’, el programa de TV3 que convidava a gent influent a les xarxes socials d’arreu del món per a compartir una aventura en algun indret del territori català. Planer va visitar, acompanyat d’Ivana Miño, les terres de Tarragona. En aquest programa vam descobrir que el Nigel, a part d’haver tingut una intensa carrera com actor, era també un reconegut escriptor i dramaturg, a més de ser cronista al Huffington Post dels numerosos viatges que realitza per tot el planeta.

Durant aquestes visites per les terres de Tarragona va conèixer a Joan Negrié, director del Festival Internacional de Teatre de Tarragona (FITT), que li va proposar fer un espectacle pel seu Festival. I d’aquí en sortí ‘Hey tius! Mola!’ un show que, acompanyat també per Ivana Miño, fa un recorregut per la seva vida. Un repàs als 40 anys de trajectòria per escenaris i platós i que ara podrem veure en una única funció al Teatre Onyric Condal, el dia 15 de gener.

La presència a la cartellera barcelonina del Nigel Planer no acaba aquí i del 9 de gener fins el 3 febrer podrem veure a l’Escenari Joan Brossa un dels seus textos portats a escena pel director Israel Solà i per dos actors catalans: Pau Ferran i Oriol Grau. Una producció de la Sala Trono de Tarragona, també nascuda a partir de la trobada entre Planer i Negrié, que van apostar per adaptar ‘a la catalana’ el seu primer text teatral, estrenat amb èxit al Teatre Garrick, del West End de Londres.

El col·loqui postfunció del dia 13 de gener a l’Escenari Joan Brossa, que comptarà amb la presència del mateix Nigel Planer, pot ser també una molt bona oportunitat per conèixer d’aprop aquest artista polifacètic, més enllà de l’excèntric personatge que el va fer famós.

TRAJECTÒRIA DE NIGEL PLANER

Després d’estudiar a la Universitat de Sussex i a la London Academy of music & dramatic art, va arribar des de ben jove a ser una estrella de la televisió amb la sèrie de la BBC ‘The Young Ones’ (Els Joves) i  també a ‘The Comic Strip Presents’, al Channel 4. D’aquí en va seguir una exitosa carrera com a actor de televisió, teatre, cinema i radio. Ha interpretat personatges principals en diverses produccions teatrals com Evita, Chicago, We Will Rock You, Wicked, Hairspray, Feelgood i Charlie and the Chocolat Factory. El 1984 va guanyar el Premi BRIT i ha estat nominat pels Premis Olivier, TMA, What’s on Stage i els BAFTA. A banda de la seva carrera com a actor, Planer ha escrit novel·les, sketxos, poesia, guions per radio i televisió, i també textos teatrals. Després de la seva primera estrena, ‘On the Ceiling’ (Al sostre), la seva darrera obra ‘Vulcan 7’, acaba de realitzar una exitosa gira pel Regne Unit.


Escrit per
Redacció TeatreBarcelona
Articles relacionats
Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!