Un Lorca bailaor amb Pep Tosar

Redacció

De Fuente Vaqueros a l’afusellament. Pep Tosar s’endinsa a la vida de Lorca a Federico García, un espectacle on la música, la dansa i el text conflueixen per donar veu a la vida i l’obra del poeta. Del 25 d’abril al 28 de maig al Teatre Romea.

“Que ningú vingui a escoltar una cosa nova, ja s’ha dit tot sobre Lorca”, adverteix l’actor i director Pep Tosar. “Tothom ofereix hipòtesis dels capitols incerts de la seva vida. Nosaltres no en formulem ni una, però oferim un format diferent, l’encarnació física de Lorca en el ball”. Després repassar l’obra i història personal de diversos poetes com Guillem d’Efak, Blai Bonet o Vicent Andrés Estellés, ara Tosar -juntament amb Evelyn Arévalo- s’endinsa a la vida de Federico García Lorca a través de la música, la dansa, el text i imatges documentals.

L’espectacle, estrenat durant el Festival Grec del 2015, va de Fuente Vaqueros (la infància i l’origen familiar) a la Guerra Civil i el seu assassinat i intenta recollir de forma cronològica els episodis més destacats en la vida del poeta, establint connexions entre fragments biogràfics i les obres de la mateixa època. Retrobant-se també amb Machado, Dalí o Margarita Xirgu, el bailaor José Maldonado es converteix en l’encarnació física del poeta i el centre de l’espectacle, sintetitzant i convertint en moviment la música i els textos interpretats per Mariola Membrives, Rycardo Moreno, David Domínguez i Pep Tosar.

Un tul translúcid divideix l’escenari i serveix de suport per projectar les entrevistes amb l’escriptora Antonina Rodrigo, el poeta i periodista Juan de Loxa o Vicenta Fernández-Montesinos, la neboda del poeta i l’última persona viva que el va tractar. La culminació, en paraules de Tosar, d’hores capbussant-se en la vida i obra d’un dels poetes més importants de la literatura espanyola.

Text: Mercè Rubià

Escrit per
Redacció
Articles relacionats
‘Escape Room 2’ desafia les expectatives

‘Escape Room 2’ desafia les expectatives

El tàndem Joel Joan i Hèctor Claramunt asseguren que els espectadors els ho havien demanat: “Escriviu-ne una segona part perquè la primera acaba amb una intriga, que voldríem saber quin […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!