Les claus del nou Mar i Cel

Redacció TeatreBarcelona

Vols veure les primeres imatges de Mar i Cel, saber quins trets distintius tindrà respecte les anteriors funcions, i conèixer totes les curiositats del muntatge?

T’hem preparat un resum de les 12 claus de la nova versió de l’obra, un muntatge de Dagoll Dagom que implica un gran treball en equip –al voltant de 50 persones hi treballen cada dia– i, tot i estar fet a casa, competeix amb altres grans musicals que tenen darrere multinacionals. Com assegura la productora Anna Rosa Cisquella: “No estem a Broadway…. però ens hi apropem!”

TEATRE_BARCELONA-nou_mar_i_cel-autoria_neus_riba-REVISTA_15

Hissem les veles!

1. És la tercera vegada que la companyia Dagoll Dagom –que recentment ha fet 40 anys– representa Mar i Cel: després de 1988 i 2004, aquest 2014 arribaran a les 1000 funcions i el milió d’espectadors.

2. La companyia ha programat l’obra amb voluntat de fer un “teatre popular”, doncs els Romeu i Julieta catalans atrauen públic nou, de totes les edats. Les funcions escolars són un èxit, i 45.000 nens i nenes d’entre 12 i 18 anys ja tenen entrada, fins al punt que ja hi ha centres en llista d’espera.

3. S’ha fet una important introducció del vídeo: tractant de no desvirtuar l’essència de l’espectacle, s’han afegit projeccions que donen un toc encara més èpic a les escenes més dramàtiques, donant més vida a Mar i Cel.

TEATRE_BARCELONA-nou_mar_i_cel-autoria_neus_riba-REVISTA_1

TEATRE_BARCELONA-nou_mar_i_cel-autoria_neus_riba-REVISTA_2

TEATRE_BARCELONA-nou_mar_i_cel-autoria_neus_riba-REVISTA_3

4. Els avenços tècnics arriben també al so: s’han incorporant recursos cinematogràfics per fer sentir el públic embolcallat per l’acció, dins l’escenari.

5. La majoria de músics de l’orquestra ja havien interpretat anteriorment els temes de Mar i Cel, musicats per Albert Guinovart, i aquesta vegada ho fan sota la direcció de Joan Vives.

6. El nou Mar i Cel compta també amb un càsting renovat, d’actors i actrius molt joves que han treballat els personatges sense un criteri de reposició, sota indicacions del director Joan Lluís Bozzo, que assegura no haver revisionat cap de les versions anteriors i haver-los animat a fer els seus propis personatges.

7. L’únic actor que repeteix és Pep Cruz, que torna a donar vida a Joanot.

8. La nova Blanca, l’Ana Sanmartín, és una actriu gallega que ha fet un notable esforç per dominar el català en poc temps. “Es nota quan algú en té ganes…!”, comenten els de la companyia.

9. Roger Berruezo, que interpretarà el nou Saïd, ja havia treballat amb Dagoll Dagom, donant vida a en Roc al musical A cop de Rock.

TEATRE_BARCELONA-nou_mar_i_cel-autoria_neus_riba-REVISTA_4

TEATRE_BARCELONA-nou_mar_i_cel-autoria_neus_riba-REVISTA_5

TEATRE_BARCELONA-nou_mar_i_cel-autoria_neus_riba-REVISTA_6

10. El vaixell és el mateix que va ser construït el 1988 i restaurat el 2004. L’ha posat en marxa, 10 anys després, Carles Fernàndez, conegut pels seus companys com “Carles Barco”, ja que ha estat sempre l’encarregat de les tripes de l’embarcació i és el que millor les coneix.

11. El text ha sofert una revisió, de la mà del mateix dramaturg que va adaptar la història d’Àngel Guimerà: Xavier Bru de Sala. Els canvis, que han estat pocs, s’han fet amb la voluntat d’adaptar petits detalls als nous temps: s’ha inclòs, per exemple, el concepte de “puresa de raça”, present però sense ser anomenat així fins ara. Bru de Sala comenta que, mentre que Guimerà devia escriure la història veient-la com quelcom llunyà, ell cada vegada la troba més actual, desgraciadament: “Mar i Cel ens ajuda a reflexionar sobre els fanatismes, i sentir dins el cor que les coses no haurien d’anar així. No és ja una qüestió de nostàlgia, sinó de valors”, explica l’escriptor.

12. El Cel ha estat sempre present a l’obra, en forma de teló blau, però en la seva tornada al Teatre Victoria –gràcies a les millores en tècniques de so, llums, projeccions i efectes de fum–, ara hi serà més present que mai el Mar.

TEATRE_BARCELONA-nou_mar_i_cel-autoria_neus_riba-REVISTA_14

TEATRE_BARCELONA-nou_mar_i_cel-autoria_neus_riba-REVISTA_11

TEATRE_BARCELONA-nou_mar_i_cel-autoria_neus_riba-REVISTA_12 TEATRE_BARCELONA-nou_mar_i_cel-autoria_neus_riba-REVISTA_9

 

Però el millor serà que ho comprovis amb els teus propis ulls (i oïdes):

 

Text i fotografies: Neus Riba

Escrit per
Redacció TeatreBarcelona
Articles relacionats
Bergman o com viure envoltat de dimonis

Bergman o com viure envoltat de dimonis

La baronessa Karen Blixen va prometre l’ànima al diable a canvi de convertir tot el que visqués en una història. D’aquell pacte van néixer títols com Memòries d’Àfrica o El […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!