El Teatre Lliure estrena La nostra parcel·la, un espectacle de nova creació escrit i dirigit per Lara Díez Quintanilla, i protagonitzat per les intèrprets Marta Marco i Judit Farrés. Una proposta amb molt d’humor i ironia, que posa sota el microscopi el neguit existencial i l’absurditat del comportament humà quan volem donar resposta a qui som, què fem i per què estem aquí.
La nostra parcel·la forma part de la programació de l’Espai Lliure que, aquest semestre, aposta per textos nous de dramaturgues que s’estrenen al Teatre Lliure. “Cal donar veu a la creació femenina i deixar marge perquè desenvolupin els seus projectes amb llibertat”, ha subratllat Juan Carlos Martel Bayod, director del Teatre Lliure, d’aquesta producció “100% Lliure”.
L’argument de l’obra
L’espectacle explica el present de M i J, dues dones que apareixen dins d’un receptacle quadrat i completament buit, sense conèixer per què hi són, com hi han arribat o què hi han de fer. Aviat descobriran que no en poden sortir, que no tenen ni gana ni son i que l’únic que senten és el plaer i el sofriment.
“La idea és crear un microunivers per explicar com d’absurd i de ridícul és el nostre comportament a l’hora de fer front a l’existència que ens ha tocat viure”, ha comentat Díez Quintanilla. Segons la directora de l’espectacle, La nostra parcel·la busca explicar la creació i la destrucció de dogmes socials a partir de l’absurd. L’espectacle posa l’accent en dues qüestions: d’una banda, que vivim la vida condicionats per allò que creiem que ens espera un cop morim i, de l’altra, com intentem endreçar el caos per poder sostenir sense embogir la incertesa en la qual vivim.
El to còmic, surrealista i kafkià de La nostra parcel·la marca l’espectacle. “Podríem caure en el dramatisme, però optem per l’humor”, ha destacat l’autora i directora. Marta Marco i Judit Farrés interpreten M i J. “És un dels projectes més difícils que he fet en 25 anys”, ha reconegut Marco, “perquè només ens tenim l’una a l’altra i un espai per construir l’acció, res més”. Més enllà de la paraula, les intèrprets han explicat que es valen de la fisicitat i de l’espai sonor per tirar endavant l’espectacle. Farrés signa, a més, la música, creada especialment per a l’obra.
La nostra parcel·la és la part central de la trilogia El buit de la parcel·la oblidada, formada també pels espectacles Omplint el buit i Les oblidades, totes dues estrenades el 2019. “Tenen en comú que sempre són dues dones en un espai tancat i buit, però Omplint el buit parla de les que arriben; La nostra parcel·la, de les que hi són i Les oblidades, de les que van ser des d’una perspectiva feminista”, ha explicat la directora.