‘La marca preferida de las hermanas Clausman’ o les conseqüències de la repressió i l’exili a la Beckett

Redacció

La Sala Beckett estrena La marca preferida de las hermanas Clausman, una obra de Victoria Szpunberg, autora resident de la temporada. La peça forma part d’una trilogia creada a partir d’una recerca extensa sobre la història familiar d’Szpunberg, nascuda a l’Argentina i exiliada després del cop d’estat del 1976. El relat que Szpunberg va viure a casa, el d’una família tocada per la repressió, la persecució i l’exili, va marcar la seva infància i joventut.

Així, La marca preferida de las hermanas Clausman ens situa als anys 90 d’una petita ciutat al sud de Catalunya. La Sara i la Valentina, dues adolescents filles d’exiliats polítics de la dictadura argentina, juguen a representar la història dels seus pares dins el petit menjador de casa seva. A fora, la moda de les marques i les cançons d’Eurovisió, a dins, l’habitació de la mare roman gairebé sempre tancada.

La “superficialitat” de la joventut i el principi de la globalització conviuen amb principis ètics i ideals molts forts. “On queden els fills de la gent que va intentar fer la revolució?” es pregunta Szpunberg. I sobretot, “Com es representa l’horror sobre l’escenari?”

Nou anys després de la seva estrena al Teatre Tantarantana, Maria Rodríguez i Diana Torné tornen a pujar a l’escenari de la mà de Glòria Balañà i Altimira, directora, per posar-se a la pell de la Valentina i la Sara. Dues germanes amb una mare “que no apareix en cap moment, sempre està rere una porta a la seva habitació. Elles transiten entre la seva vida actual i el passat de la mare. Juguen i assagen a ser la mare quan va escapar-se d’Argentina”, explica Diana Torné. “La relació que tenen amb la mare és sent ella, imitant-la, perquè és un personatge absent a les seves vides, encara que visquin amb ella”, explica Maria Rodríguez.

Durant la seva residència a la Sala Beckett, Szpunberg ha escrit una obra nova, Amor mundi, que s’estrenarà el proper 27 de juny en el marc del GREC 2019 Festival de Barcelona. Mentrestant, la sala ha volgut recuperar La marca preferida de las hermanas Clausman que es podrà veure del 4 al 16 de juny a la Sala de dalt.

Escrit per
Redacció
Articles relacionats
Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!