CIRC

Joc, música i excentricitats a ‘Fam’, el 27è Circ d’Hivern de 9Barris

L’Ateneu Popular 9 Barris torna a un circ més poètic i amb música en directe en la 27a edició del Circ d’Hivern que es podrà veure del 17 de desembre al 22 de gener.

Marcel Barrera Cabezas

El risc, la sorpresa i el compromís social són tres dels ingredients principals per a qualsevol edició del Circ d’Hivern de l’Ateneu Popular 9Barris, l’equipament de gestió comunitària que des de ja fa 27 anys presenta una producció de circ que durant les dates de Nadal veuen al voltant de 7.000 persones.  

Circ Hivern 2022

El que sí que canvia, com cada any, és la direcció artística. Enguany recau en Karl Stets, artista danès que va començar com a funàmbul a la corda fluixa i que va arribar a Catalunya fa més de 20 anys amb la companyia Lice de Luxe. Stets és conegut, sobretot, pel seu espectacle Cuerdo, per ser un dels pocs homes orquestra que queden en actiu i per la producció Disparate al Festival Grec 2012

Després d’aquell projecte i d’una temporada llarga amb un peu a l’estranger, ara retorna al seu admirat Ateneu Popular 9Barris –se’n declara fan– amb molta il·lusió i energia. “Estic molt content i soc molt afortunat de treballar amb bones condicions i un equip de treball molt predisposat; és un luxe”, explica Stets, que ja va participar en el llunyà Circ d’Hivern titulat Rodó i dirigit per Leandre Ribera ara fa 17 anys. 

Circ Hivern 2022

Stets explica la manera com entoma sempre els seus treballs a la direcció: “El que a mi més m’interessa és trobar l’artista, no m’interessa donar-li un rol. Penso que això és una de les coses que més diferencien el circ del teatre. Els actors de teatre estudien papers; en canvi, els artistes de circ tenen una personalitat forta i trobar-la i reforçar-la és el que més m’interessa”. 

L’espectacle, que es titula Fam, és una invitació al públic a entrar en un món amb molta poesia visual i música rústica en directe. Tots els artistes tocaran, i Stets farà d’home orquestra amb una motxilla de percussió, un acordió i una trompeta, entre altres instruments. Aquest món estarà habitat per uns personatges que tenen una vida bastant excèntrica. “Crec –explica Stets– que per una banda serà divertit i a la vegada tindrà una part que no volem explicar encara, però que convidarà a la reflexió sobre relacions humanes. Hi haurà molt joc i metàfores de coses que vivim cada dia”.

Circ Hivern 2022

A escena hi haurà Stets i quatre artistes més, alguns dels quals es coneixen de la companyia Lice de Luxe i de l’espectacle Disparate. Tom Collin, format a França, és un acròbata que domina el judo i l’art del wing chun. Jade Morin, canadenca i artista de carrer que va estar enrolada al Cirque du Soleil, experimentarà amb un nou aparell aeri. Els altres dos artistes són Maci, que s’ha especialitzat en la corda aèria, i Lucas Cantero, jove de Palència i format a l’escola Rogelio Rivel que ha passat també per les companyies Mumusic Circus i Circ Pistolet

Tota aquesta colla d’artistes polifacètics i singulars han estat treballant colze a colze els últims mesos amb Karl Stets, un artista que es defineix de manera molt particular: perfeccionista de l’absurd. El resultat d’aquesta amalgama pot ser molt especial i original. No ens l’hauríem de perdre. L’estrena, el 17 de desembre, serà només el tret de sortida a les 25 funcions programades fins al 22 de gener.

Més informació, imatges i entrades a:

Escrit per
Marcel Barrera Cabezas

Periodista especialitzat en educació. Entre els anys 1997 i 2009 va ser redactor del diari El Punt, i entre el 2009 i el 20011 va ser cap de premsa del Comissionat per a Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya. Actualment és redactor en cap de la revista de circ Zirkòlika. Ha col·laborat a les revistes El Temps i Artez i és autor del llibre ‘Animal de circ. Retrat de Tortell Poltrona’ (Dau, 2007).

Articles relacionats
El teatre que es llegeix

El teatre que es llegeix

Segur que alguna vegada has tingut llargs minuts de patiment en veure que fas tard al teatre. Sortir tard de la feina per un imprevist, el bus que sempre passa […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!