Gustavo Dudamel dirigirà ‘Otello’ de Verdi al Gran Teatre del Liceu

Redacció

Gustavo Dudamel, considerat un dels millors directors d’orquestra del món, torna per segon cop aquesta temporada a Barcelona per dirigir Otello de Verdi, que estarà en cartell del 27 al 31 de març i del 6 al 14 d’abril.


El director veneçolà, que va debutar en aquest mateix espai aquest passat octubre amb un concert extraodinari d’Il Trovatore, dirigirà el seu primer títol escènic a la ciutat substituïnt a Riccardo Frizza, que actualment es troba al capdavant de la direcció musical de Les Contes d’Hoffmann.

Víctor Garcia de Gomar, el director artístic del Liceu, assegura que la presència del mestre veneçolà a Otello serà “una autèntica festa” i que “per rebel·lar la contundència orquestral, la intensitat dramàtica, la tensió escènica i els fascinants contrastos de l’obra es necessita una energia extraordinària. Una partitura verdiana que tindrà en Gustavo Dudamel el millor intèrpret.”

Qui és Gustavo Dudamel?

Considerat un dels millors directors d’orquestra del món, Gustavo Dudamel dirigeix la Orquesta Sinfónica Simón Bolívar de Venezuela des del 1999 i l’Orquestra Filharmònica de Los Àngeles des del 2009. Sota la seva direcció, aquesta ha estat considerada per The New York Times com “l’orquestra més important dels Estats Units”. Les seves fites com a director musical no només l’han dut als escenaris més importants d’arreu del món, sinó que han transcendit els auditoris de música, reportant-li reconeixements per la seva tasca activista per la proliferació de les arts al llarg del continent americà (Estrella al Passeig de la Fama de Hollywood, Premi Gish, etc) i pels seus treballs al cinema, on ha pogut dirigir els crèdits d’obertura i tancament d’Star Wars, Jurassic Park o West Side Story d’Steven Spielberg.

Otello, una òpera shakespeariana

Gustavo Dudamel se suma a un equip amb un repartiment destacadíssim que donarà vida a aquest drama estrenat a Milà el 1887 (l’any 1890 al Liceu) en la qual Verdi s’inspira en l’obra escrita per Shakespeare.

Les celebrades frases d’entrada de l’heroic Otello (Gregory Kunde i Jorge de León), en una de les més grans de la història de l’òpera, seguides d’un pla perfecte ple de mentides i estratègies, condueixen a la desintegració d’un Otello obsessiu i gelós, així com a la mort de Desdèmona (Krassimira Stoyanova i Eleonora Buratto).

Iago (Carlos Álvarez i Željko Lucic), en la seva estratègia, veu aquesta feblesa en Otello. Entre la magnificència del guerrer noble i virtuós del primer acte i l’home que se suïcida veient la seva decadència moral, hi ha una lenta degradació. Al final ja és un “altre”. La intensitat de la tragèdia aquí s’amaga en la intimitat de dubtar d’un mateix.

El muntatge, que es va estrenar el 2018 a Munich, mostra la lluita interior i exterior que habita en el text de Shakespeare i posa també al centre la figura de Desdèmona subratllant el feminicidi i la misogínia amb les ulleres del realisme actual. Les veus femenines del Cor del Liceu seran les encarregades d’interpretar les parts del cor infantil.

Escrit per
Redacció
Articles relacionats
La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Aquest Hivern, TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper. Una mirada independent i tranquila a la cartellera hivernal de Barcelona, pensada únicament per a nosaltres: el públic. Hi trobaràs reportatges, […]

‘El Messies’ més espiritual arriba al Liceu

‘El Messies’ més espiritual arriba al Liceu

El Messies de Georg Friedrich Händel és probablement l’oratori més popular que existeix. És habitual que pels volts de Nadal se’n facin representacions diverses arreu, sovint en format participatiu, fet […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!