CIRC

El poeta del vertigen

El coreògraf francès Yoann Bourgeois presenta al Mercat de les Flors ‘Celui qui tombe’, la seva obra aplaudida

Marcel Barrera Cabezas

Batejat com el poeta del vertigen, Yoann Bourgeois s’ha enfilat a la muntanya de la Chartreuse, a França. En els seus espectacles presenta sorprenents aparells mòbils: escales sense final, plataformes basculants i terres giratoris. Una d’aquestes maquinàries es veurà a l’espectacle Celui qui tombe. A més de girar com un disc, la plataforma s’inclina vertiginosament, puja i baixa com l’aigua en una tempesta. Sobre aquesta plataforma d’acer i coberta de fusta hi veurem una batalla on sis intèrprets (Marie Bourgeois, Julien Cramillet, Jean-Yves Phuong, Sarah Silverblatt-Buser, Agnès Canova i Kerem Gelebe) col·laboren entre ells amb un objectiu: no perdre l’equilibri.

Nascut l’any 1981 a França, Yoann Bourgeois és acròbata, malabarista, ballarí i un coreògraf mogut sobretot per la voluntat de joc permanent i per la recerca del punt d’equilibri. “El circ que m’agrada —ha explicat— es troba al límit extrem dels jocs de vertigen. Jo intento arribar al punt de suspensió, que és l’expressió que fa servir el malabarista per al moment en què l’objecte llançat a l’aire arriba al cim de la paràbola, just abans de la caiguda. La meva passió és buscar aquest punt ideal, lliure de pes: l’instant de totes les possibilitats”.

Un cas molt especial

Va ser el primer artista de circ en dirigir el Centre Chorégraphique National de Grenoble. La prestigiosa revista The New Yorker s’hi ha referit com “un enginyós comediant en la línia de Chaplin i Keaton i un mestre insuperable del llit elàstic com a eina per a la poesia”. També ha treballat amb artistes de renom internacional com Missy Elliott, Coldplay, Harry Styles o FKA Twigs.

En permanent renovació, ara treballa en una arcàdia que obrirà l’any 2025 i que vol ser una experiència immersiva. Dissenyat per Yoann Bourgeois, serà un espai de creativitat i imaginació. Però Bourgeois també s’ha trobat al mig d’una polèmica, després que uns 150 artistes l’acusessin de plagi; un cas que va posar el focus en els límits de la propietat intel·lectual de les obres en moviment.

Sigui com sigui, Bourgeois gaudeix d’un gran prestigi. Des de molt jove va aprendre a jugar amb el vertigen. També va ser ballarí del llegendari col·lectiu Maguy Marin abans d’aventurar-se a crear la seva pròpia companyia, l’any 2010. La primera visita de Yoann a Barcelona, també en el marc del Festival Grec, va ser el 2018 amb Minuit. Cinc anys després Yoann Bourgeois Art Company arriba amb aquest Celui qui tombe, un espectacle estrenat a Lió el 2014 i que l’ha catapultat com a figura clau de la creació coreogràfica contemporània.

Més informacio, imatges i entrades a:

Escrit per
Marcel Barrera Cabezas

Periodista. Entre els anys 1997 i 2009 va ser redactor del diari El Punt. Actualment col·labora en vàries revistes i publica el Diari del Circ a Vilaweb. Va ser membre de la primera junta directiva de l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC) i cap de redacció de la revista Zirkòlika entre els anys 2012 i 2022. Ha realitzat diverses conferències sobre circ i publicat el llibre Animal de Circ. Retrat de Tortell Poltrona.

Articles relacionats
Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

L’escena de teatre infantil i familiar de Barcelona té una llarga tradició: aprofita-la, treu-los de casa i porta’ls a un dels molts espais culturals que programen espectacles per a diferents […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!