El futbol arriba als escenaris

Mercè Rubià

Foot-ball al TNC, Serenata para un país sin serenos a La Seca i El Procedimiento al Maldà. Tres visions del món del futbol dalt dels escenaris.

serenata_hongaresa

20 ANYS DE L’HONGARESA

La Companyia Hongaresa, fundada per Lluïsa Cunillé, Lola López i Paco Zarzoso el 1995, porta vint anys de treball ininterromput d’escriptura teatral i de posada en escena. Coincidint amb el seu vintè aniversari, la companyia ha triat posar en escena Serenata para un país sin serenos, escrita per Cunillé i Zarzoso. L’obra utilitza aquest gran espectacle de masses que és el futbol com a teló de fons on es projecta el més íntim i minoritari espectacle de la vida privada dels personatges. L’acció transcorre durant el funeral del president de l’equip de primera divisió, el Ràpid Sport Club, mort d’una manera violenta després de la pallissa d’uns desconeguts. La seva segona esposa i el fill del seu primer matrimoni reben, en una de les estades VIP de l’estadi, les visites de diferents persones relacionades amb el difunt. Allà acudeixen, entre altres: l’Expresident de l’equip, el major rival en vida del difunt; la secretària del mort, que sofreix d’una espècie de bogeria lúcida; un home gran, antic amic del president i que va ser l’últim sereno que va tenir la ciutat. L’última aparició serà la de l’espectre del propi president.

LES JUGADES DEL BARÇA FETES DANSA

Com ja us vam explicar de forma més àmplia, el coreògraf Cesc Gelabert fusiona les imatges del Barça de Guardiola, Tito i Rijkaard amb la dansa contemporània a Foot-ball. Dalt de l’escenari s’hi podran veure jugades com el famós gol de Messi a Getafe. El coreògraf vol utilitzar així la familiaritat del futbol per apropar-nos “com una lupa” a la qualitat del moviment de la dansa. I és que el futbol és un llenguatge que l’espectador “pot desxifrar molt més fàcilment”. També hi haurà alguna secció de faltes, entrenadors o coses fallides (“sortirà un gol de l’Espanyol, cosa que encara em regira l’estómac”). Gelabert, “temptat de fer d’entrenador”, sortirà a ballar algun petit fragment de la peça, però la seva alineació de ballarins són Daniel Corrales, Lluc Fruitós, Virginia Gimeno, Anna Hierro, Lorena Nogal, Luis Pedraza i Alberto Pineda, que estaran acompanyats de tot el treball audiovisual i la música de Borja Ramos, enregistrada amb estudiants de l’ESMUC i inspirada en la sonoritat dels estadis.

FUTBOL, POLÍTICA I PERIODISME

El procedimiento és l’última obra Raúl Hernández Garrido i parla del procediment incoat als treballadors de Televisió Espanyola implicats a l’escàndol de la xiulada de l’himne d’Espanya a la final de la Copa del Rei de futbol del 2009. El dia següent de censurar la xiulada, dos directius de TVE, es reuneixen en secret per decidir qui ha de pagar pel que es va denominar “un error humà”. La destitució de la directiva d’esports de TVE va ser un fet, però algú més havia de pagar. Una obra de l’absurd amb pinzellades sinistres i molt reals de Teatro del Astillero, un grup d’investigació i laboratori d’escriptura teatral nascut el 1993 a Madrid.


Escrit per
Mercè Rubià TWITTER

Periodista. Teatrera. Enamorant-me de la dansa i el circ. Advertència: Si la majoria de recomanacions tenen molts aplaudiments no és per falta de criteri (que potser també), sinó perquè prefereixo parlar de les obres que m’han agradat. Molt lluny de voler fer (o ser) crítica.

Articles relacionats
Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

L’escena de teatre infantil i familiar de Barcelona té una llarga tradició: aprofita-la, treu-los de casa i porta’ls a un dels molts espais culturals que programen espectacles per a diferents […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!