Diversitat sexual, gènere, transgressió i xarxes socials per apropar els joves al teatre

Redacció

RBLS Festival Teatre Jove celebrarà del 2 al 6 de novembre la seva cinquena edició amb la voluntat de seguir acostant les arts escèniques a joves i adolescents de 13 a 20 anys. Enguany el festival amplia els seus escenaris a Sant Joan Despí (Teatre Mercè Rododera) i Santa Coloma de Gramenet (Teatre Sagarra i Auditori Can Roig i Torres), aquestes dues ciutats se sumaran a les seus habituals del RBLS a Barcelona.

RBLS (abreviatura de l’adjectiu: REBELS) és un festival d’arts escèniques que vol descobrir als joves espais, proposar-los posades en escena diferents que connectin amb els seus interessos i inquietuds o involucrar-los en processos de creació. El festival va néixer l’any 2017: “Sentíem que no hi havia públic jove als teatres, i quan deixaven de ser infants ja no assistien a les sales“, comenta Carme Tierz, directora artística del festival.

Atrapar els joves a través d’experiències vivencials al teatre 

Les arts escèniques són un element clau per al desenvolupament intel·lectual, personal i social dels nois i noies en aquesta etapa de la vida“, explica Tierz i RBLS aposta per propostes que vagin més enllà del seu valor pedagògic per tal de “generar en els i les joves bones experiències escèniques i impactar-los, només així voldran tornar al teatre”.

El festival ha programat un total 8 espectacles professionals que tracten diferents temàtiques properes al públic adolescent. La inauguració del festival, a La Villarroel, anirà a càrrec de l’aclamada proposta de teatre documental Raphaëlle de La Conquesta del Pol Sud, un clam a la llibertat i a la diferència on una jove trans explica la seva pròpia història de superació, lluita i autoafirmació.

També s’hi podran veure tres peces breus del Píndoles escrites per Roc EsquiusMar Solà i Laura Pons, al Tantarantana, a l’Ateneu i al Casal de Barri del Raval. El Tantarantana, per la seva banda, albergarà dues propostes: Cry Babies de la jove companyia de dones The Followers, una ficció en clau de fals documental sobre una adolescent que protagonitza un episodi de violència al seu institut; i Lázaro de Roberto Hoyo, una aproximació molt lliure i contemporània del clàssic Lazarillo de Tormes a ritme de rap.

L’art de carrer serà també protagonista del RBLS amb l’estrena a Barcelona, St. Joan Despí i Sta. Coloma de Gramenet de la proposta Container d’Emília Gargot, una reflexió sobre l’odi a l’espai digital i de les seves conseqüències.

El Teatre Sagarra de Santa Coloma de Gramenet i al Teatre Mercè Rododera de Sant Joan Despí albergaran Flow! My (Hip Hop) Story de Pulmon Beatbox, que proposa un viatge al món del hip hop a través de bases i ritmes i d’una posada en escena immersiva i visual.

Més informació, imatges i entrades del festival RBLS:

Taller per a joves espectadors

També es realitzaran 3 workshops per despertar en els/les joves les seves capacitats creatives. La companyia de dansa MOVEO impartirà al CC Cotxeres Borrell un taller de teatre físic per treballar  la relació entre les persones a través dels gestos; un taller de teatre crític amb Plàudite Teatre,  per descobrir eines per generar idees i punts de vista propis i dur-los a escena de manera artística (al CC Santa Eulàlia); i un taller intensiu de cant amb Clara Moraleda i Juanjo Marín (a L’Excèntrica i posterior concert a l’Auditori de Can Roig i Torres).

Més informació sobre els tallers aquí.

Escrit per
Redacció
Articles relacionats
Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!