TEATRE

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La companyia recupera 'Fairfly', un dels seus primers grans èxit, a partir del 8 de febrer a l'Espai Texas

Mercè Rubià

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocellsDe què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pasLa Calòrica, una de les companyies més reconegudes de l’escena actual, recupera a partir del 8 de febrer al teatre de l’Espai Texas un dels seus primers grans èxits: Fairfly una comèdia que ataca des de la comèdia la cultura de l’emprenedoria a través de la història de quatre amics que, després d’un ERE, decideixen crear la seva pròpia empresa.

“Des del Govern, el Mercat i la Banca se’ns diu que la crisi a l’Estat Espanyol és una qüestió de manca de ‘cultura emprenedora’; que si som infeliços, no tenim feina o estem mal pagats és perquè no hem tingut una idea prou bona ni hem lluitat fins al final per dur-la a terme”, diu Joan Yago, autor de l’obra, i afegeix: “Un cop més, doncs, la culpa acaba sent del treballador, del ciutadà”. El dramaturg explica que, abans d’escriure una obra, es plantegen amb la companyia contra què volen parlar. I aquí, ho tenien clar: contra la bombolla de l’emprenedoria, “el remei dels nostres temps”.

“Tothom et diu que has de ser emprenedor i n’explica les coses bones, però ningú et diu les coses dolentes”, explica el director de l’espectacle, Israel Solà: “Per començar, que hi ha moltes campanyes d’ajut per a les start-ups, però que després ningú t’ajuda a subsistir o que, en la majoria de casos, acabaràs treballant moltes més hores pel mateix sou o que segurament hauràs de fer servir els diners de família o amics per engegar el negoci”. “Personatges com Donald Trump s’enorgulleixen d’haver fracassat nombrosos cops abans d’aconseguir l’èxit i ens vénen que la resta hem de fer el mateix, fracassar i tornar-ho a provar”, apunta Solà: “La diferència és que ell comptava amb un pare amb una fortuna gairebé il·limitada i la majoria de gent no només s’arruïnen a ells mateixos, sinó també a la família”.

La història s’articula al voltant de quatre amics que, després que l’empresa on treballen els comuniqui l’obertura d’un ERE, decideixen crear la seva pròpia empresa: Fairfly. El que començarà com la típica conversa de “i si…” amb algunes cerveses damunt la taula, s’acabarà convertint en una empresa de farinetes per a nadons que pretén canviar el món. I és que aquests quatre amics volen crear una empresa completament diferent de la que treballaven fins ara, començant per l’ús de productes ecològics.

“Tothom s’hi sentirà identificat, sobretot els autònoms, o aquells qui algun cop s’hagin plantejat tirar endavant el seu propi projecte”

Sense talls ni canvis de convenció, els espectadors veuran passar cinc anys al voltant d’una mateixa taula. Així, el que comença com una conversa entre amics, derivarà en junta d’accionistes. “Hem buidat l’escenificació al màxim de moviments i accions innecessàries, però alhora hem construït una quotidianitat que pugui dotar la interpretació de la força i la vida que hi ha en cada debat. És un llenguatge gairebé televisiu”, explica Solà. Per a Vanessa Segura “és interessant veure l’evolució dels personatges durant els cinc anys” i un repte com a actriu perquè “pràcticament d’una rèplica a una altra, pot ser que estiguis defensant un argument completament contraposat”.

Unes interpretacions i direcció encaminades a recolzar una dramatúrgia de Joan Yago que s’ha volgut centrar al màxim en la qüestió de debat sobre l’emprenedoria, abandonant tot conflicte dels personatges que no hi estigués relacionat. “Tothom s’hi sentirà identificat, sobretot els autònoms, o aquells qui algun cop s’hagin plantejat tirar endavant el seu propi projecte, però no només laboral, sinó també artístic o associatiu. S’acaben donant situacions molt humanes amb crisis de confiança i amistat, perquè no és fàcil passar d’amics a companys de feina”.

Lluita individual o col·lectiva

La peça va més enllà de la bombolla de l’emprenedoria. “Defensar el teu lloc de treball a l’empresa davant d’un ERE no només et beneficia a tu, sinó a tot un col·lectiu; abandonar i muntar una empresa soluciona només la teva situació”, comenta Solà: “No és el mateix canviar el món que canviar la nostra situació al món. A l’obra hi ha alguns personatges que no volen canviar el món, sinó canviar el seu ordre social, convertir-se ells en els empresaris”.

Yago, que assegura que “hi ha un gran interès en fer-nos creure que la classe obrera ja no existeix”, està convençut que darrere les suposades virtuts de l’emprenedoria també hi ha un missatge individualista destinat a acabar amb la consciència de classe: “deixa de preocupar-te per la societat i preocupa’t per tu mateix”.

Un èxit que torna a la cartellera

Fairfly ha representat moltes coses per nosaltres”, explica Joan Yago: “Va néixer al Tantarantana i d’allí vam fer el salt a gran públic, a La Villarroel, a partir d’aquí va arribar els premis com els dos Max i les primeres actuacions fora del territori català”. Es tracta doncs d’una oportunitat única per tal que el públic més recent de la companyia pugui gaudir d’un dels seus espectacles més representatius: “Hi ha molt de públic que ens va començar a conèixer a partir d’Els Ocells, un altre gran punt d’inflexió en la nostra carrera, i ara tenen una nova oportunitat de veure aquesta obra tan important per nosaltres. D’aquí neix la idea de recuperar-ho”.

El premiat muntatge compta amb un repartiment format per Aitor Galisteo-RocherVanessa Segura, Xavi Francés i incorpora com a novetat a l’Esther López. La companyia farà temporada a l’Espai Texas fins al 28 d’abril i ja ha venut prop de 7.000 entrades arribant al 50% de l’aforament total de la temporada de Fairfly.

Més informació, imatges i entrades: 

Escrit per
Mercè Rubià
Articles relacionats
Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Aquest Hivern, TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper. Una mirada independent i tranquila a la cartellera hivernal de Barcelona, pensada únicament per a nosaltres: el públic. Hi trobaràs reportatges, […]

Rols de poder sota lupa

Rols de poder sota lupa

Adaptar els clàssics és un debat que mai passa de moda. Per què hauríem de fer canvis a una peça que ja es considera universal? Hi ha una gran diferència […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!