La Beckett dedica un cicle al teatre de Josep Maria Miró

Redacció

La Sala Beckett proposa una mirada a fons de l’obra de Josep Maria Miró, un dels dramaturgs més internacionals de casa nostre. El cicle durarà del 24 de gener al 25 de febrer i inclou els espectacles Olvidémonos de ser turistas i Nerium Park, un curs, dues lectures dramatitzades de textos escollits per l’autor, dues xerrades sobre la seva obra i col·loquis postfunció. Miró s’ha mostrar agraït i emocionat durant la roda de premsa: “Tornar a aquesta sala és, per mi, com tornar a casa, un espai viu i una de les grans canteres de dramaturgs del nostre país”.

El principal espectacle del cicle, Olvidémonos de ser turistas, neix d’una proposta de Gabriela Izcovich i Lina Lambert que la Beckett ha impulsat conjuntament amb el Teatro Español, on estarà en cartell del 10 de maig al 10 de juny. En paraules de la directora, “el projecte és fruit de l’amistat. És la primera vegada que dirigeixo un text que no he escrit jo, però m’he sentit molt còmode”.

L’obra explica la història d’una parella de Barcelona que es troba de vacances a la ciutat de Foz do Iguaçu, a prop del conegut com La Triple Frontera, on hi ha la cruïlla entre Argentina, Brasil i Paraguai. En aquesta geografia, es poduirà el xoc, al principi aparentment inofensiu, d’un matrimoni que porten junts gairebé trenta anys. La irrupció d’un jove viatger solitari, que han conegut casualment en una de les rutes turístiques i que se’ls ha sumat espontàniament, serà el desencadenant d’una discussió quan la parella torna a l’hotel.

“Volia parlar sobre el fet de viatjar i la idea de marxar per trobar llocs lluny de casa nostra que ens aportin noves oportunitats i perspectives. En aquest sentit, la fotografia és un element molt important en l’obra així com la diferència entre turista i viatger. Crec que hem de recuperar la mirada cap a fora del viatger i deixar, per un moment, la selfie que ens enfoca a nosaltres mateixos”, explica Miró.

L’altre espectacle del cicle és Nerium Park, un text que recupera anys després sobre el ‘pelotazo’ inmmobiliari. Es va estrenar al Festival Grec l’any 2014 al Mercat de les Flors. Tot i que la proposta va ser molt aplaudida, l’obra no va fer temporada posteriorment, a Barcelona. Per Miró, “era una espineta que tenia clavada. S’ha fet molt fora d’aquí, però mai s’havia fet temporada a Barcelona”.

A part dels espectacles, el cicle comptarà també amb dues lectures dramatitzades escollides pel mateix Josep Maria Miró: Desig de Josep Maria Benet i Jornet (7 de febrer) i La benvinguda de Marc Guevara (21 de febrer). “Em sento connectat amb la manera d’escriure de Marc Guevara, amb la seva manera de veure el món, tot i ser ell un autor novici”, explica Miró, “i, amb Benet i Jornet, tinc una predilecció especial. Crec que tot el que fem per ell és poc per agrair-li tot el que ens ha aportat”.

El cicle es completa amb dues xerrades on participaran Laurent Gallardo, traductor al francès de les obres de Miró, i Xavier Albertí que, pròximament, dirigirà el text Temps salvatge de Miró, al Teatre Nacional de Catalunya, i un curs d’iniciació a la dramatúrgia.

Escrit per
Articles relacionats
Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!