AVANÇAMENT DE TEMPORADA

4 claus per entendre la temporada 23-24 del Teatre Nacional de Catalunya

Carlota Subirós, Nao Albet, Blanca Portillo, Laura Aubert, Joan Yago, María Pages o Jordi Prat i Coll, són alguns dels noms destacats

Aloma Vilamala Comas

1. Una temporada dedicada a la Memòria

La temàtica de la temporada serà la memòria. “Les persones fluïm en el temps, ens forgem en el gresol de la història i, per aquesta raó, se’ns fa fonamental la memòria”, diu la directora del TNC, Carme Portaceli, en la seva presentació de temporada. Així doncs, recuperar la memòria és clau per tal de canviar el futur i fer-lo rellevant.

En aquesta línia encaixen propostes com:

 • De Nao Albet i Marcel Borràs, espectacle d’aquests dos creadors: una distòpia autoficcional on ells dos reflexionen sobre la seva –insostenible- relació i que s’hauria pogut titular Càncer d’ego.
 • L’Agrupación Sr Serrano proposa Extinció, l’escenificació de dues misses del compositor català i Joan Cererols. El passat musical i religiós es troba amb càmeres de vídeo, performance, objectes, projeccions en directe.
 • També es fa memòria, en aquest cas de la guerra dels Balcans, a La filla de l’est, un espectacle de la companyia Les Llibertàries, escrit per Clara Usón i Norbert Martínez, que parla de refugiats i extrema dreta, temes que, desgraciadament, segueixen ben vigents.
 • Nelson Valente proposa un text sobre la memòria personal i familiar a Amnèsia, una coproducció del TNC amb la Sala Trono que comptarà amb Mercè Aránega, Màrcia Cisteró, Míriam Iscla, Joan Negrié i Victòria Pagès i que parla de la complexitat.
 • Finalment, el col·lectiu VVAA (This is real love, Pool (no water)) proposa Baby No more sobre el seu passat com a companyia i col·lectiu. Porten a escena una proposta metateatral que dirigirà Anna Serrano.

2. L’aliança amb València, Mallorca i Andorra.

Portaceli ha volgut teixir aliances amb els territoris de parla catalana, de manera que els espectacles produïts al TNC podran voltar i, a la vegada, diversos espectacles mallorquins, valencians i andorrans es podran veure a Barcelona.

 • Aquesta temporada es podrà veure una proposta valenciana de La Tempesta de Shakespeare, adaptada i dirigida per Roberto García que compta amb Teresa Lozano en el paper de Pròsper, en una producció de l’Institut Valencià de Cultura.
 • El TNC rebrà també la companyia valenciana El Pont Flotant, que porta el seu espectacle Acampada que planteja què passaria si 6 amics amb cultures i capacitats diverses decidissin passar un cap de setmana junts a la muntanya. Una proposta sobre la diversitat, que té un alt contingut social però sense caure en paternalismes.
 • HI haurà dues produccions del Teatre Principal de Palma. Per un costat, Tanatologia, escrita per Xavier Uriz i dirigida per Carlota Ferrer, en que es planteja una societat distòpica en què un algoritme del govern decideix quines persones es poden suïcidar i quines no. Per l’altra costat, també des de Mallorca, arribarà Altres formes, un text de Miquel Àngel Raió sobre la violència cap a les dones, la vida en un entorn de pobresa i de la transició de l’adolescència a la maduresa.
 • Andorra també serà present a la temporada del TNC amb una proposta de l’Escena Nacional d’Andorra titulada (valgui la redundància) Andorra. Es tracta d’un text del suís Max Frisch que parla d’engany i d’identitat en una societat on l’aparença és la base de les relacions socials.

3. Una mirada cap enfora amb grans noms internacionals

Hi ha 3 propostes estrangeres que faran breus temporades al TNC, oportunitats que et recomanem que no perdis per veure grans referents internacionals:

 • La companyia belga Peeping Tom torna un any més amb la seva proposta de dansa teatre. En aquest cas, oferirà l’espectacle S 62°58’, W 60°39’ Unes coordinades que apunten a l’Illa de la decepció, a l’Antàrtida
 • Un altre nom internacional que forma part de la temporada del TNC és el de la creadora iraniana Parnia Shams, que escriu i dirigeix است (És), una proposta que parla de l’escola com a lloc d’aprenentatge, no només de nocions, sinó de germanor i solidaritat.
 • El TNC també mirarà cap al Líban i el seu teatre, i del 20 al 28 d’abril tindrà lloc la programació Barcelona Calling Beirut. Diverses propostes es torbaran al TNC: teatre, dansa, lectures, un concert i una sessió de DJ.

4. Grans noms i grans espectacles a la Sala Gran

Un any més la Sala Gran del TNC serà escenari de les grans propostes de la temporada.

 • La primera serà La plaça del diamant, que es podrà veure al Teatre Grec aquest juliol: una capbussada a Mercè Rodoreda, amb una lectura contemporània a càrrec de la directora Carlota Subirós.  
 • Blanca Portillo protagonitzarà La Madre de Frankenstein, dirigida per la mateixa Carme Portaceli. L’obra es basa en la novel·la homònima d’Almudena Grandes, ambientada en el període de la postguerra espanyola que repassa els últims anys d’Aurora en un manicomi.
 • Laura Wade va agafar la novel·la inacabada Els Watson de Jane Auster i la finalitza a la seva manera. Josep Maria Mestres dirigirà els 18 actors que hi haurà a l’escenari, entre els quals destaquen Mercè Aránega, Laura Aubert, Guillem Balart, Dafnis Balduz, Jordi Banacolocha, Lluïsa Castell, Jordi Coll, Laia Manzanares, Mima Riera, Fina Rius i Marc Rius, en la que serà una de les grans apostes de la temporada.
 • Finalment, Joan Carreres, Maria Rodríguez i Lluís Soler seran els protagonistes d’Els criminals, una obra de Bruckner carregada de crítica i intriga, que adapta i dirigeix Jordi Prat i Coll. A l’estil de 13 Rue del Percebe, diversos veïns del mateix edificis delinqueixen i posen al descobert els errors de la justícia i la corrupció i els límits de les administracions.

Més informació, imatges i entrades a la venda aquí.

Escrit per
Aloma Vilamala Comas TWITTER

Professional especialitzada en comunicació i premsa cultural amb agents com la Sala Beckett, Bankrobber, Fira Mediterrània, Fira Tàrrega, Fira Trapezi, La Mostra, el Circ d’Hivern de l’Ateneu 9Barris, CanetRock, BarnaSants, Mas i Mas Festival, DocsBarcelona o Premis Gaudí, entre altres. També ha treballat amb diferents agències com Comedia o La Tremenda.

Articles relacionats
Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

L’escena de teatre infantil i familiar de Barcelona té una llarga tradició: aprofita-la, treu-los de casa i porta’ls a un dels molts espais culturals que programen espectacles per a diferents […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!