Malson infantil

Peeping Tom: Kind

Peeping Tom: Kind
13/07/2019

Peeping Tom és una companyia que està sempre a un nivell superior. Es pot relativitzar el seu impacte quan ja els has vist una o més vegades, es poden comparar els seus espectacles, es pot criticar o no que es mantinguin sempre fidels a un estil… però no crec que ningú pugui qüestionar que a hores d’ara el seu imaginari i el seu bagatge dins de la dansa-teatre són d’una importància vital. Són un referent per a moltes companyies, i en els darrers anys hem començat a veure a casa nostra espectacles que anaven per una línia similar… Gabriela Carrizo i Frank Chartier són dos mestres de la direcció d’escena i de la investigació teatral, fins al punt de saber crear mons onírics i surrealistes que pocs s’atreveixen a imaginar.

El món que han creat a Kind -la tercera part d’una trilogia, formada també per Vader i Moeder– és realment monstruós, potser el més tètric i tenebrós dels tres. Ambientat en un espai obert, concretament en un bosc que comença al costat d’una pedrera. I és que res més adient per emmarcar les pors infantils que un bosc com el dels contes, on una mena de científics-picapedrers van construint el malson particular d’una nena molt especial vestida de vermell (possible referència a la Caputxeta?). Els personatges que l’habiten van des d’unes suposades derivacions del pare i de la mare (retrats implacables i fins i tot violents), fins a animals antropomòrfics i monstres aparentment inofensius. Dins d’aquest univers hi caben tots els temes que a l’espectador se li puguin acudir: la gelosia infantil, la violència dins del nucli familiar, les contradiccions dels rols femení i masculí, els abusos sexuals, la desconfiança i la por a allò que és desconegut, etc.

Menció a part mereixen els ballarins, que com sempre es mouen a ritmes sincopats i desafien tota l’estona l’estructura del cos humà. Amb la música de Tristany i Isolda de fons, i amb un decorat hiperrealista, tot agafa una dimensió extraordinària. La ovació final del públic, similar a una explosió continguda, demostra que la gent de Peeping Tom segueixen impressionant i despertant emocions diverses.

← Tornar a Peeping Tom: Kind

Enllaç copiat!