Quatre dones i la il·lusió per una fita difícil

FitzRoy: Quatre dones al límit

FitzRoy: Quatre dones al límit
17/03/2023 - Teatre Borràs

El tinent de l’Armada Britànica Robert FitzRoy havia comandat un bergantí corbeta anomenat “Beagle” per les gèlides i desolades costes de la Sud-amèrica austral. A la segona expedició consistent a delinear mapes de navegació de la costa de la Patagònia i la Terra del Foc es va emportat a Charles Darwin. Van salpar de  Plymouth el 27 de desembre de 1831 i van tornar 5 anys després. La muntanya porta el nom del capità del Beagle. Aquesta apassionant història es pot llegir al llibre de Harry Thompson “Hacia los confines del mundo”. Em va causar fa anys, una profunda impressió.

Jordi Galceran és l’autor d’aquesta comèdia-drama amb el seu segell personal d’emoció, tendresa, embolic i profunditat.  Ja fa 20 anys de “El mètode Gronholm” i 10 de “El crèdit” i continua tocant temes d’actualitat que remouen de manera còmica i trista a la vegada. Li dirigeix les obres  Sergi Belbel que amb l’escenografia de Max Glaenzel s’han convertit en un trio d’asos. En aquesta ocasió Josep Iglesias acompanya a Glaenzel. El lloc on es troben les quatre escaladores esperant un canvi de temps per continuar l’escalada és un racó dins de la pedra on es desenvolupa tota l’obra. Aquí veiem l’esforç que s’ha fet de documentació sobre l’escalada. Mentre parlen es posen els arnesos i es pot veure tot el material necessari: mosquetons, fissurers i claus, cascos, cordes, cintes exprés, cintes planes, caps d’ancoratge, grampons, etc. El públic no entès en aquest esport s’hi sentirà còmode amb l’ambientació.

Aquest trio d’asos no podria haver triat millors intèrprets. Són quatre dones valentes que volen demostrar que una cordada de dones pot fer el cim del Fitzroy per la banda més difícil, la banda Iugoslava. Míriam Iscla és la cap de l’expedició i demostra que la seva experiència en escalada no és menys notable que la d’intèrpret. Sílvia Bel ens confirma, una vegada més, que és capaç de fer tots els papers amb diferents registres emocionals. A Sara Espígul li ha tocat un paper difícil que broda de meravella i Natalia Sánchez, la jove de l’expedició està a l’alçada de les difícils circumstàncies.

No cal fer massa esforç per recomanar-la perquè tenen sempre ple. L’èxit és rotund.

← Tornar a FitzRoy: Quatre dones al límit

Enllaç copiat!