Tot el que necessites per anar al teatre

Les véritables aventures de Don Quichotte de la Mancha

Les véritables aventures de Don Quichotte de la Mancha

L’arribada del Quixot a Barcelona serveix per explorar la frontera entre realitat i ficció. Peça multidisciplinar i internacional, amb titelles i actors de carn i òssos.

Què fa que, quatre-cents anys després de la mort del seu autor, El Quijote es consideri encara una novel·la d’una modernitat extraordinària? Segurament, el fet que l’obra transcorri en la frontera entre la realitat i la ficció, entre la raó i la bogeria, entre l’art i la vida. També transita per aquest territori el muntatge creat per les companyies quebequeses Sortie de Secours i Pupulus Mordicus i la catalana Gataro, una producció multidisciplinària que barreja llengües i que combina actors reals amb titelles i elements audiovisuals.

Alonso Quijano tornarà a convertir-se en el Quixot per defensar les seves veritables aventures davant de falsificadors com Avellaneda. És el pla “real” d’una representació en què el mateix Cervantes i el seu personatge ens mostraran fins a quin punt és ambigua la relació entre la ficció i la vida. I la ficció queda en aquest muntatge en mans dels titelles de la companyia de Maese Pedro, que mirarà de portar a escena Las aventuras de Don Quijote de la Mancha.

Valoració col·laboradors

Valoració espectadors
 • Neus Mònico Fernández

  “Un joc entre realitat i ficció”

  “El Quixot”, reconeguda com l’obra mestra de Miguel de Cervantes, consta de dos parts: la primera publicada al 1605 “El Ingenioso Hidalgo Don Quijote la Mancha”, i la segona de 1615 “El Ingenioso Caballero Don Quijote de la Mancha”.

  Dels textos de “Don Quixot de la Mancha” neix l’obra “Les véritables aventures de Don Quichotte de la Mancha” de Philippe Soldevila que he pogut veure durant el Festival Grec al Teatre Almeria.

  Es tracta d’un projecte de més de dos anys de treball conjunt entre la companyia Gataro i les companyies quebequeses Sortie de Secours i Pupulus Mordicus, on es barregen personatges reals interpretats per actors (Víctor Alvaro, Savina Figueras), (Pierre Robitaille, Nicola-Frank Vachon), i els titelles de la companyia Pupulus Mordiscus manipulats pels mateixos actors.

  A part dels personatges de carn i os i els més de 20 titelles que surten al llarg de l’obra, hi ha una pantalla on hi ha projeccions i els subtítols dels diàlegs (en castellà o francès, depenent de l’idioma en que s’expressa cada personatge ( català, castellà i francès)). Sé que tot plegat pot semblar un pel complicat, us ben asseguro que és fàcil de seguir.

  L’obra parteix de la segona part del Quixot (explicada pels actors) escrita per Cervantes deu anys després de conèixer el plagi d’Alonso Fernández de Avellaneda. La primera part l’explicaran els titelles.

  No us preocupeu si no us heu llegit l’obra de Cervantes. Jo no me l’he llegit, i no he tingut cap problema de seguir l’obra. Total es tracta d’una fantasia, d’un joc entre realitat i ficció, i tots hi tenim cabuda. Realment ha estat una gran sorpresa. Divertida, original, impecable. La caricaturització, l’humor i les intencions moralistes són alguns trets característics de Cervantes que es poden apreciar en aquesta representació.

  “Les véritables aventures de Don Quichotte de la Mancha” no deixa de ser una parodia de les novel·les de cavalleries, una crítica a l’idealisme i una defensa contra el plagi.

  Per acabar només em queda que elogiar a tots els actors que fan una feina increïble, destacar al compositor i músic François Leclerc que toca en directe durant tot l’espectacle ; també felicitar a l’escenògraf, a l’il·luminador, a la responsable de vestuari i als més de vint-i-sis professionals que hi ha al darrera d’aquest muntatge.

  03/09/2017
 • Un gran muntatge, amb uns titelles deliciosos!
  Val molt la pena, i no us espanteu pels tres idiomes. Tot l’espectacle està subtitulat i es segueix a la perfecció.
  Aneu-hi, ni que sigui per gaudir d’aquests meravellosos titelles.

  24/07/2017
 • Continuant amb el Grec avui a l’Almería Teatre he estan veient aquesta adaptació molt lliure de Philippe Soldevila sobre el text de Cervantes. Es tracta d’una coproducció de les companyies canadenques Sortie de secours i Pupulus Mordicus juntament amb la catalana Gataro. De forma un tant esbojarrada y refrescant ens fa una lectura viva per arribar a la reflexió de la línia que separa el bé del mal, la realitat de la ficció o la veritat de la mentida dels personatges de l’obra. Per a això quatre actors, els quebequesos Pierre Robitaille i Nicola-Frank Vachon i els catalans Victor Alvaro i Savina Figueras comparteixen escenari amb un bon nombre de magnífics titelles als quals donen vida i veu. Els canadencs parlen en francès, els catalans en castellà i els titelles segons el que ho està manipulant. Per a això hi ha un mil·limetrat panell traductor que amb precisió tradueix del francès al català i viceversa. Durant tota la representació hi ha música en viu a càrrec del compositor François Leclerc. El treball de tots tant quan són personatges de carn i ossos com titelles, és excepcional. Així mateix hi ha un suport audiovisual efectiu i molt aconseguit. Fantàstica posada en escena i magnífic vestuari tant dels actors com els titelles. L’altre dia quan vaig assistir a la xerrada que va donar Cesc Casadesús, el va recomanar expressament i va comentar que al febrer s’havia estrenat a Quebec i els 15 dies que va estar en cartell en un teatre per a més de 2000 espectadors es van esgotar les entrades per a totes les representacions. Original, nou i diferent a tot, a ningú deixarà indiferent. Fins al 6 d’agost. Cal veure-ho

  03/07/2017
Articles relacionats
Especial Festival Grec 2017, descarrega’t la revista de TB

Especial Festival Grec 2017, descarrega’t la revista de TB

21 juny 2017

Ja hi tornem a ser… Publiquem la segona revista en paper de TeatreBarcelona! Enguany el Festival Grec es renova, començant per un relleu a la direcció. Francesc Casadesús pren les […]