Tot el que necessites per anar al teatre

Paraules d'amor

Paraules d'amor

Joan Ollé escriu i dirigeix Paraules d’amor, un espectacle on les paraules i la llengua catalana són les protagonistes.

Sinopsi

Amb Paraules d’amor volem posar en escena un diccionari, el Diccionari Tòntu (Elogi del barbarisme i d’altres barbaritats de la parla catalana), que, per més gosadia, he escrit jo mateix. El títol ja insinua les intencions: retre homenatge a les moltes maneres de parlar el català -no sempre conforme a les normes de l’Acadèmia- dels nostres avis, pares, nosaltres mateixos i els nostres fills. Treurem a passejar aquestes paraules com  altives i altius models desfilant per la passarel·la de la llengua i la memòria.

Sí, Paraules d’amor, perquè com diu en Serrat a la seva cançó, no en sabíem més, i amb elles hem anat fent. No deixa de ser curiós que Catalunya, que ha exhibit reiteradament la seva llengua com a gran signe d’identitat, sigui, sens cap mena de dubte, el país d´Europa i part de l´estranger que, per convivència amb el castellà,  pitjor la parla amb respecte a la normativa vigent.

I què tindrà de “teatral” tot plegat? No ho acabo de saber.

Joan Ollé

Valoració col·laboradors

Valoració espectadors
 • Hebert Parodi

  Un divertimento sobre totes aquelles paraules que fem servir oblidant que són barbarismes (tot i que de vegades, ben simpàtics). Des de l’imprescindible teiatru al telèfono, llombrigo, dimats, domés… Sense una història al darrera sinó un allau d’expressions relacionades amb àrees temàtiques (el deport, els malnoms… com si fos una Encclopèdia Catalana del “català que ara es parla” que deien (alguns) intel·lectuals a cavall del XIX i XX).
  Un text que ha de ser ben difícil d’interpretar ja que és una successió de frases sense nexe entre elles, perfectament coreografiades entre les tres actrius (sort de la seva dicció).
  A mi, fanàtic de les paraules, m’ha agradat si bé al cap d’una estona es torna un pèl previsible i repetitiu. “Puntasso” a favor de l’autor que no es barregi llengüa i política, temptació difícil d’evitar.

  17/11/2015
 • All Verd

  Em vaig passar tota la obra amb la boca oberta, i això poques vegades m’ha passat, per no dir mai. Es que no es una obra normal i corrent, es com un circ de paraules, que van brincant de boca en boca. I clar que hi ha algun moment en que voldries demanar un respir, tens una sensació que t’estan ametrallant… (potser li aniria bé un descans, o un petit canvi de format) Però de fet, quan la cosa es relaxava podies adonar-te que estaves en un estat “ebri” en que et deixen les actrius. Unes actrius que m’haguès passat vint minuts aplaudint…! La coordinació, la manera de recitar i viure-ho, i ni un sol error per un text complicadíssim! Que cracks!
  Si es tractava de fer-nos riure i sorprendre’ns …doncs ho aconsegueixen bastant.

  16/11/2015