Tot el que necessites per anar al teatre

Mos Maiorum: Gentry

Mos Maiorum: Gentry

El col·lectiu Mos Maiorum presenta Gentry, la seva segona creació de teatre documental basada en el fenomen de la gentrificació

Sinopsi

Fa uns anys, poques persones sabien què significava el terme gentrificació, un neologisme procedent de l’anglès. Avui, però, no pocs veïns de Barcelona han experimentat les conseqüències d’una tendència que, en posar de moda determinades zones de la ciutat, acaba per expulsar els veïns i substituir-los per classes benestants. Com portar aquesta situació a escena? Mos Maiorum, un col·lectiu de teatre format el 2015 per Alba Valldaura, Mariona Naudin i Ireneu Tranis, ho fa aplicant una tècnica que ja va fer servir en un muntatge anterior, centrat en la temàtica de la immigració i la frontera sud d’Espanya. Era la tècnica coneguda com a Verbatim, que parteix de testimonis autèntics i els reprodueix, amb les errades, els dubtes i les vacil·lacions propis de la vida real, sobre un escenari. Aquest cop repeteixen la mateixa tècnica, però la fan servir en un espai escènic on cap fins i tot el públic, que amb els seus moviments i disposició, adquireix un sentit simbòlic que evoca imatges poètiques d’onades, aglomeracions i carrers, passant així a formar part de la dramatúrgia de l’espectacle.

Sí, l’impacte de la gentrificació a la ciutat de Barcelona és el centre de l’espectacle on, tot i això, no falten referències a altres fenòmens similars que es produeixen en altres ciutats europees. Un espai amb pantalles a les parets que van mostrant paisatges diversos i canviants acompanya uns actors que, mitjançant els dispositius que porten, podran interactuar amb les imatges. I és que el vídeo i altres tecnologies aconseguiran que el públic quedi immers en un escenari que acull una història de ficció… on no hi ha ficció.  El muntatge va guanyar el passat 2017 el premi Adrià Gual, que concedeix l’Institut del Teatre al millor projecte d’escenificació. 

Video
Fotos
Valoració col·laboradors

Valoració espectadors
  • I seguint amb la programació del Grec i a la Sala Hiroshima he vist aquest espectacle de teatre / document que amb la tècnica del Verbatim ens porta la companyia Mos Maiorum. Després de la seva primera producció amb el mateix sistema que tractava sobre la immigració, han creat aquest que ens parla de la Gentrificació centrant-lo en la ciutat de Barcelona. Un gran quadrilàter format per quatre grans pantalles i amb el públic assegut a terra o en uns cubs lluminosos repartits per tota l’escena i els tres actors repartits entre els espectadors, tracta de l’especulació que pateix la nostra ciutat per part d’immobiliàries que expulsa veïns d’uns barris molt concrets on han viscut tota la vida amb l’únic propòsit de convertir-lo en allotjaments turístics i aconseguir un benefici ecònomic. Els espectadors no romanen estàtics i es van movent per escenificar aquests desallotjaments mentre per les pantalles i relatat pels actors es van passant testimonis d’afectats, associacions, arquitectes, advocats, ONG, regidors, i fins i tot preses de Berlin i Venècia pel mateix motiu. A mi tot i que m’ha semblat molt interessant, em va agradar més el primer que va tractar de la immigració potser perquè la informació que ens ofereix la veiem constantment en informatius, documentals o la premsa. La creació i la investigació que ha tingut un llarg procés i ara la magnífica interpretació va a càrrec de Alba Valldaura, Ireneu Tranis i Mariona Naudin. Com passa amb tots els espectacles del Grec que només es representen 2 o 3 dies ja no es pot veure, però segur que la temporada vinent es podrà tornar a veure.

    10/07/2018