Tot el que necessites per anar al teatre

Mos Maiorum (el costum dels avantpassats)

Mos Maiorum (el costum dels avantpassats)

Mos Maiorum és un dispositiu escènic que aborda, de forma clara i directa, la temàtica de la immigració, i més en concret els casos de la frontera entre Espanya i Marroc. Amb Ireneu Tranis, Mariona Naudin i Alba Valldaura.

SINOPSI

Des de l’any 2000 més de 30.000 persones han mort al Mediterrani. Una allau de persones que no para de créixer i que estan suficientment desesperades per arriscar la seva vida un cop i un altre per arribar a terres europees.
Quantes veus són 30.000?

Quantes mirades, quants gestos, quantes mans i quanta vida vol seguir intentant-ho?

Podem parar un moment?

Podem escoltar una veu?

Veure un gest, escoltar una paraula, tocar una mà?

El mes d’abril de 2015 es va produir un dels naufragis més greus de la història del Mediterrani on gairebé un miler de persones van morir ofegades a les costes de Lampedusa. La classe política europea de seguida va posar el crit al cel, aparentment indignada per l’esdeveniment fatal que van titllar de “tragèdia humana”, però al cap de pocs dies la notícia ja havia caigut a l’oblit i no es van prendre mesures ni es van veure canvis reals. Tot va ser una pantomima hipòcrita i políticament correcta que es va acabar convertint en fum.

Mos Maiorum neix de la inevitable pregunta: Per què no s’evita aquest genocidi amagat?

La peça se centra en els casos de la frontera entre Espanya i el Marroc, perquè abans de fixar-nos en el que passa fora hem de saber què passa a les “nostres” fronteres.

Per parlar de tot això, Ireneu Tranis, Mariona Naudin i Alba Valldaura han articulat un dispositiu escènic que permet abordar la temàtica de la immigració de cara i de la manera més directa possible. Un mecanisme inspirat en els formats documentals i la investigació sociològica però amb una forma artística, poètica i crua a la vegada, on el públic forma part de l’experiència i l’atmosfera despullada fa arribar amb més força els testimonis recollits a la frontera.

Mos Maiorum o “els costums dels nostres avantpassats” és el nom que s’ha escollit per denominar l’operació de cooperació policial organitzada pel Consell Europeu contra les persones immigrants.

Ireneu Tranis, Mariona Naudin i Alba Valldaura són creadors escènics. Tots tres s’han format en Teatre Físic a l’Institut del Teatre de Barcelona. A nivell professional han realitzat creacions pròpies i treballat per a altres directors i coreògrafs. MOS MAIORUM és el seu primer projecte en comú.

Peça guanyadora de la Caravana de Tràilers 2015.

 

Valoració col·laboradors

Valoració espectadors
  • Avui a La Casa Elizalde he estat veient aquest espectacle de teatre document, una obra de denúncia amb una forta càrrega social. La base és un dels principals problemes actuals, els immigrants i refugiats. Per a això els autors es van desplaçar a Ceuta, Melilla, Màlaga i Barcelona per viure el problema de prop i parlar amb els immigrants, personal de Creu Roja, traficants, i veïns de la zona. A través de la tècnica del Verbatim, tres act@rs Alba Valldaura, Miquel Segovia i Mariona Naudín situen els espectadors al lloc dels fets parlant amb els mateixos idiomes, els mateixos accents i reflectint els seus sentiments a travès del gest de la gent entrevistada. Tot això acompanyat d’uns trípodes amb llums que van movent els propis actors i que creen una atmosfera colpidora. A una gran pantalla van passant imatges i traduccions del text quan no és parlat en català o castellà. El fet que el públic estigui de peu movent-se amb els actors o asseient-se al terra amb ells, fa que et sentis en major mesura part del drama. Fantàstica la interpretació per part dels tres act@rs. Totalment recomanable i han comentat, no se les dates, que aviat es podrà veure a l’Antic Teatre. No us ho perdeu. ,

    19/05/2017
Articles relacionats
Especial Festival Grec 2017, descarrega’t la revista de TB

Especial Festival Grec 2017, descarrega’t la revista de TB

21 juny 2017

Ja hi tornem a ser… Publiquem la segona revista en paper de TeatreBarcelona! Enguany el Festival Grec es renova, començant per un relleu a la direcció. Francesc Casadesús pren les […]