Tot el que necessites per anar al teatre

Ivo van Hove: Tan poca vida (A little life)

Ivo van Hove: Tan poca vida (A little life)

Ivo van Hove porta a l’escenari Tan poca vida (A little life), la premiada novel.la de Hanya Yanagihara.

Publicada el 2015 i considerada una de les millors novel·les de l’any per The New York Times, va ser finalista del Man Booker Prize i del National Book Award for Fiction. Partia de la història de quatre amics i la seva relació durant un període de prop de trenta anys. Es centra en el personatge d’un d’ells, un advocat novaiorquès amb una història duríssima que arrenca en la infantesa i que el condueix a l’autodestrucció.
Hi ha qui ha vist en la història de l’advocat i els amics que miren d’ajudar-lo una mena de dissecció de la masculinitat contemporània. Però Ivo van Hove, en canvi, hi ha trobat una història sobre el bé i el mal. El director de la prestigiosa companyia Internationaal Theater Amsterdam porta a l’escenari una d’aquelles novel·les que tenen la capacitat de canviar la vida dels lectors.

Actors i actrius s’enfronten a un repte interpretatiu terriblement exigent en una posada en escena asfixiant i inclement. Ivo van Hove, que controla amb una precisió extrema els estats d’ànim dels personatges, utilitza els recursos escènics per mostrar-nos una Nova York on l’èxit i la satisfacció s’imposen com una norma, mentre fa servir una formació de cordes en directe, BL!NDMAN, per marcar l’acció en escena.

Una coproducció del Grec 2019 Festival de Barcelona i Ruhrfestspiele Recklinghausen.

Productors privats: Gert-Jan i Corinne van den Bergh, Hendrik Jan ten Have i Gabriëlla de Rooij, Joost i Marcelle Kuiper.

Video
Valoració col·laboradors

Valoració espectadors
  • Josep Oliva Sasé

    Dins el Grec ahir al Lliure vaig estar veient aquesta obra basada en la novel·la de Hanya Yanagihara per la companyia International Theater Amsterdam i dirigida per Ivo van Hove de qui mai oblidaré les seves Tragèdies Romanes (2013) i De Stille Kracht (2016). La novel·la gira al voltant de la història de quatre amics al llarg de 30 anys però Van Hove va centrar la seva mirada en un d’ells, Jude sobre qui recau tota l’acció i el pes de l’obra. Jude un nen orfe viu en un centre d’acollida de menors i és precisament aquí on comença la seva turmentada vida. Amb només 7 anys comença a patir abusos i vexacions per part de la comunitat religiosa del centre i amb pocs anys més l’indueixen a la prostitució, la pràctica habitual d’autolesionar-se el condueix a l’autodestrucció fent que ja d’adult sigui incapaç d’estimar ni ser estimat. La primera part em va descol·locar en més d’una ocasió ja que els fets tornen al passat per tornar a l’actualitat i el fet d’haver d’estar pendent del traductor (que moltes vegades no pots acabar de llegir) ja que està parlada en neerlandes dificulta el seguiment, no així la segona part que se segueix perfectament. Quatre hores i quart d’una duresa extrema, que va in crescendo i que jo no recordo haver vist mai un horror i una cruesa tant física com verbal en un escenari. Una posada en escena mil·limetrada i els espectadors en dues graderies una enfront de l’altra amb l’escenari al centre per aconseguir l’efecte mirall. L’actor que interpreta el personatge de Jude, sobre qui recau tot el pes i del que desconec el seu nom fa un treball esgotador de forma sublim. Una obra que generarà opinions molt dispars (l’entreacte va haver moltes desercions) i que em va agradar moltíssim tot i que surts al carrer molt però molt tocat i trasbalsat.

    04/07/2019
Articles relacionats
Un descens al dolor, la solitud i la impotència absoluta

Un descens al dolor, la solitud i la impotència absoluta

20 juny 2019

Per Juan Carlos Olivares Ivo van Hove és el director de la Internationaal Theater Amsterdam (ITA), companyia nascuda de la fusió de la Toneelgroep ⎯que ell mateix va fundar⎯ i […]

Especial Festival Grec 2019, descarrega’t la revista de TB

Especial Festival Grec 2019, descarrega’t la revista de TB

17 juny 2019

Publiquem la quarta revista en paper de TeatreBarcelona! Aquest és el quart estiu que TeatreBarcelona editem una revista en format paper, dedicada a un dels esdeveniments culturals més importants de […]