El que no es diu

El que no es diu

Marilia Samper explora a El que no es diu, mitjançant la conversa d’una parella, la realitat silenciada del que es coneix com a “cultura de la violació”, aquella dinàmica tan arrelada en la nostra construcció social i sentimental que fa que permetem conductes, que encobertes per l’amor, el desig i la necessitat de respondre a les expectatives d’un imaginari adquirit, perpetuen la pràctica de la violació. Es tracta d’una cosa tan comuna i silenciada que ens pensem que no existeix. Però alhora és tan comuna i tan propera que, si cadascú de nosaltres reviséssim la nostra biografia sencera, tots acabaríem trobant-la. A tots i totes, de manera clara i inequívoca, se’ns faria present a la memòria la violació, ja sigui en forma de cas aïllat o d’abús repetit. Tots i totes, sense excepció, descobriríem que algun cop vam ser víctimes i algun cop vam ser agressors. Una altra cosa és que mai no vulguem o no sapiguem dir-ho.

Sinopsi

Una parella que trenca i una veritat de la qual no n’han volgut parlar. Ara tots dos s’enfronten a una revelació que els marcarà un camí diferent per a cadascú. Un camí que és tant just com necessari: un final que també és un principi. Tancar ferides, prendre consciència, acceptar la responsabilitat, perdonar-se, trobar respostes, fer-se preguntes.


Valoració espectadors
 • Jordi Casas Duocastella

  Interessant obra de Marilia Samper sobre l’anomenada cultura de la violació i com certes actituds reprovables abans eren acceptades i ara es comencen a qüestionar. És un fet esperançador que demostra que la societat (o almenys una part) millora en alguns aspectes.

  Amb una escenografia totalment nua, Muguet Franc i Francesc Ferrer (que ha substituït Xavi Sáez) aguanten tot el pes de l’obra interpretant més d’un personatge, encarnant a la perfecció la pressió de la societat i els canvis al llarg del temps.

  27/04/2022
 • san
  san

  Muy buen texto,pero a ratos le falta intensidad para el tema que se trata.Si sufres un trauma como una violacion has de sacar mas la rabia,ser mas desgarradora y por ratos estaba muy tibia la actriz.El actor al principio contando el fin de la relacion no parecia muy afectado,por eso no me lo crei,parecia una tragicomedia,luego se entono bastante bien.Si es un drama,hay que transmitir mas,pero en resumen aceptable.

  11/05/2021
 • JOSE GABRIEL DEL VIEJO
  JOSE GABRIEL DEL VIEJO

  Marilia Samper nos presenta un texto en el que una pareja rompe su relación. Donde se pondrán encima de la mesa sucesos del pasado que quedaron enterrados. Una violacion que se había normalizado y silenciado pero que ha conseguido acabar con la relación definitivamente.

  Buuuuf!! Menudo texto! Me ha encantado!
  Tengo que reconocer que al principio no encontraba coherente lo que me estaban contando y estaba preocupado por no poder entender la situación. Por no entender las decisiones de esta pareja. Pero ha sido una sensación. Finalmente he podido empatizar y comprender la relación de esta pareja.

  2 actores. Sin escenografía. Solo ellos.
  El público siendo testigo de sus acciones más oscuras y secretas. Una iluminación que no permitía al espectador esconderse (menudo detalle brutal).
  Para acabar destacar la interpretación de Muguet Franc. Me ha impactado muchisimo!!

  11/05/2021