Tot el que necessites per anar al teatre

Com us plagui (Al vostre gust)

Com us plagui (Al vostre gust)

Comèdia de les més àcides de William Shakespeare que incorpora molts dels seus trets característics: la naturalesa oposada a la cort, personatges disfressats, el tractament de l’amor i el joc d’identitats com a tema central, que activa el desenvolupament de tota la trama. A més, la peça incorpora el conflicte familiar entorn a l’herència i l’ambició pel poder.

Com us plagui és la nova traducció de Miquel Desclot, que ha optat per titular així la comèdia, fins ara popularitzada en català com Al vostre gust.  L’actor i director anglès Dugald Bruce-Lockhart defineix la comèdia com “una barreja de thriller, roadtrip i comèdia romàntica simultàniament”. Bruce-Lockhart es membre de la prestigiosa companyia Propeller, reconeguda a tot el món pel seu segell inconfusible: fidelitat en els versos de Shakespeare, només homes a escena i fisicalitat, amb la companyia com a protagonista.

Fotos
Valoració col·laboradors

Valoració espectadors
 • Llorenç Prats Canals

  Hi ha gent que no els agraden les comèdies de Shakespeare, encara que estiguin ben fetes. I jo els entenc. Si et quedes amb l’argument i l’entrellat de personatges inversemblantment transvestits, les situacions carrinclones i els finals feliços forçats… per força cal convenir que han envellit molt malament. Però això seria com jutjar la Flauta Màgica per la seva trama. Cal anar un pas més enllà, o potser més ençà, i trobar-te amb Shakespeare en estat pur, exercint de poeta dramàtic i alhora deixant anar la seva veta més canalla. Llavors, més enllà de les convencions, trobes el geni entremeliat i te l’imagines disfrutant com un brètol mentre fa el que vol amb el llenguatge. Quina llàstima que la moral del seu temps no el permetés anar més lluny, de segur que tindríem la millor literatura eròtica que s’ha escrit mai.
  Per poder apreciar tot això en les comèdies de Shakespeare primer cal tenir el text, que si no pot ser l’original, ha de ser una traducció que li agafi la conya. I a fe que en aquest cas Miquel Desclot ho ha aconseguit, amb escreix. En segon lloc cal un muntatge que no el traeixi, que sàpiga copsar l’esperit joganer, i a Dugald Bruce-Lockhart no ha calgut explicar-li. Tan fresc el muntatge com el text. Finalment necessites uns actors còmplices, i la companyia del Teatre Akadèmia ho ha estat, amb alts i baixos, però , en conjunt, amb força solvència.
  El darrer element que et pot facilitar o dificultar disfrutar del joc és l’espai escènic. El del Teatre Akadèmia és òptim per a una obra d’aquestes característiques, i vulguis que no, et fa pensar amb com l’espai escènic del Círcol Maldà era capaç d’espatllar la Nit de Reis dels Pirates. Quina pena no haver-la pogut disfrutar en un espai com aquest.

  03/01/2015
 • Gran adaptació al català de l’obra i una bona defensa d’aquest sobre l’escenari. Teatre total, els actors i actrius canten, ballen, corren, salten i reciten en vers sense perdre el ritme. Aconsegueixen enganxar-te i no et deixen anar fins a la gran boda final.
  Enhorabona a tota la companyia!!

  23/12/2014
 • Bona adaptació i molt bona actuació. És cert que els primers minuts semblava que hi havia un cert desordre però al cap de poc temps de sentir recitar els magnífics textos de l’adaptació de Desclot i amb uns fragments musicats de bona qualitat aquest inici va quedar oblidat i la sensació final és d’haver vist un Shakespeare fresc i intel·ligent. Molt recomanable.

  22/12/2014
 • Una obra que em va costar entrar-hi… la primera part un una mica caòtica sobre l’escenari. La segona part va millorar sensiblement. Al final, i gràcies a aquesta segona part, surts amb una valoració més positiva que la primera impressió.

  22/12/2014
 • Molt bona versió, un 10 pels actors. Clarament recomanable.

  21/12/2014
 • Un Shakespeare deliciós, una actuació brillant, molt recomanable!

  21/12/2014
Articles relacionats
Dugald Bruce-Lockhart torna a l’Akadèmia per dirigir ‘Com us plagui’

Dugald Bruce-Lockhart torna a l’Akadèmia per dirigir ‘Com us plagui’

18 desembre 2014

Comèdia, música, joc d’identitats, combat escènic… Com us plagui (Al vostre gust) se serveix de tots aquells elements característics de les obres de Shakespeare per parlar-nos d’ambició, poder i conflictes […]

Ruta teatral: 4 mirades a Shakespeare i Marlowe

27 novembre 2014

Coincidint amb el 450è aniversari del naixement de William Shakespeare i Christopher Marlowe quatre sales de petit format de la ciutat proposen una ruta lliure per diferents obres de l’anomenat […]