Xavier Albertí s’acomiada del TNC amb un homenatge al Paral·lel dels anys 30

Redacció

Després de 8 anys al capdavant del TNC, Xavier Albertí s’acomiada com a director artístic dirigint L’emperadriu del Paral·lel de Lluïsa Cunillé, un emotiu viatge al passat d’aquesta emblemàtica avinguda barcelonina que es podrà veure del 6 de maig al 13 de juny a la Sala Gran.

L’obra ens situa l’any 1930, una època a cavall entre el crac del 29 i la Guerra Civil amb profundes transformacions socials i ideològiques, tant a Espanya com a Catalunya. La història parteix de la mort de Palmira Picard, una vedette inspirada en la figura de la cupletista Paulina Montoro que va morir l’any 1918 de tifus, i narra la posterior investigació que inicia el periodista Roc Alsina, personatge inspirat en el també periodista Francesc Madrid, en llocs com el pis de l’artista o el bar La Tranquil·litat, punt de reunió d’artistes, empresaris, anarquistes, sindicalistes i altres bohemis de l’època.

És un viatge cap a tot allò que representa i simbolitza el Paral·lel en aquesta època: un espai de transgressió, un espai de llibertat, d’identificació, d’autenticitat, de vida pura i complexa, implicada, transgressora i revolucionària“, explica Albertí. “L’obra recupera la memòria històrica del Paral·lel i del Poble Sec per explicar la lluita interior de la gent que en aquesta barri de classe obrera“, comenta Sílvia Marsó. L’actriu, nascuda al Paral·lel, protagonitza el muntatge al costat de Pere Arquillué i d’altres noms com Alejandro Bordanove, Oriol Genís, Maria Hinojosa, Mont Plans, Roberto G. Alonso o Carme Sansa, entre altres.

Un homenatge a la figurinista María Araujo

Xavier Albertí ha recordat emocionat la figura de la dissenyadora María Araujo, que va morir de Covid-19 el passat mes de març,  i ha explicat que la producció recuperarà algunes peces icòniques de la trajectòria de l’artista i que s’han vist en muntatges com Vides privades, La Bete o L’hort dels cirerers.

L’obra s’acompanyarà d’una exposició fotogràfica al vestíbul principal del TNC, que fa un recorregut per algunes de les figures més emblemàtiques vinculades a l’avinguda barcelonina, que apareixen a l’obra de Lluïsa Cunillé i que van tenir un paper destacat en l’eclosió de la cultura de masses a Catalunya. També hi haurà conferències i col·loquis amb diferents professionals en la matèria.

Més informació sobre les activitats, l’obra, entrades i altres imatges clicant aquí:

Escrit per
Redacció
Articles relacionats
La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Aquest Hivern, TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper. Una mirada independent i tranquila a la cartellera hivernal de Barcelona, pensada únicament per a nosaltres: el públic. Hi trobaràs reportatges, […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!