‘Síndrome de gel’, una reflexió sobre el trauma del desarrelament dels refugiats

Redacció

El director Xicu Masó, amb els dramaturgs Mohamad Bitari i Clàudia Cedó, estrenen al Teatre Lliure de Gràcia Síndrome de gel, un espectacle de nova creació sobre l’anomenada ‘síndrome de resignació’ que tracta el trauma del desarrelament dels refugiats que arriben a Europa.

La ‘síndrome de resignació’ és una misteriosa malaltia que, des de la dècada dels anys 90 a Suècia, afecta només els infants i els joves provinents de l’Est, de Síria, i particularment a la minoria religiosa yazidita. Una malaltia que porta a la letargia en resposta al trauma del desarrelament i a la por de ser retornats al país d’origen on tant han patit. “Els nens deixen de jugar, de parlar, de menjar i entren en un estat catatònic, gairebé en estat de coma”, explica Cedó: “Et preguntes què hauran viscut aquests infants -els éssers més adaptables del món- per voler apagar-se d’aquesta manera”.

La font principal d’informació d’aquest espectacle, que sense ser un documental vol mantenir el rigor de les dades que es donen, és el llibre de la metgessa sueca Elisabeth Hultcrantz, la primera persona que va identificar aquest fenomen i va donar legalitat a aquesta malaltiainexistent per al sistema mèdic suec i per al món.

Xicu Masó torna, doncs, a abordar el tema de la migració després del seu espectacle El metge de Lampedusa, estrenat al mateix teatre la temporada passada. Si llavors es centrava en el viatge migratori, ara ho fa en els efectes i traumes dels refugiats un cop establerts. Síndrome de gel explica la història de l’Eman i les seves dues filles adolescents, la Baràn i la Ginar, a qui deneguen el permís de residència. Davant del terror d’haver de tornar a l’Iraq, on el Daesh continua present malgrat la fi oficial de la guerra armada, desenvolupen la síndrome. La història dibuixa una Suècia, quinta essència de la socialdemocràcia amb una política del benestar i un concepte de la independència molt avançats, en el moment en què el país tanca fronteres a causa del creixement de la ultradreta.

El repartiment està format pels intèrprets Sílvia Albert Sopale, Muntsa Alcañiz, Judit FarrésCarles Martínez, Roc Martínez, Ramon Micó, Jana Punsola Manar Taljo. Asma Ismail, tot i no ser actriu professional, se suma a aquest repartiment aprofitant la seva experiència de vida que, com a refugiada palestina arribada a Catalunya el 2010, aporta un testimoni en primera persona molt valuós.

Síndrome de gel es pot veure al Teatre Lliure de Gràcia fins al 24 d’abril. Més informació, imatges i entrades a:

Escrit per
Redacció
Articles relacionats
La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Aquest Hivern, TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper. Una mirada independent i tranquila a la cartellera hivernal de Barcelona, pensada únicament per a nosaltres: el públic. Hi trobaràs reportatges, […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!