Shakespeare essencial: La Cia. Dau el Sec recupera ‘El Mercader de Venècia’

Redacció TeatreBarcelona

Torna a la Sala Versus Glòries El mercader de Venècia, la versió d’aquesta gran obra de William Shakespeare que presenta la nova Companyia Dau al Sec. Es tracta d’una nova versió que es concentra en la temàtica de l’expansió del poder econòmic i el seu impacte en les relacions humanes, amb una proposta interpretada només per quatre actors: Sílvia Forns, Àlvar Triay, Mercè Managuerra i Damià Plensa.

Al darrera d’aquesta proposta hi ha el prestigiós director i dramaturg alemany Konrad Zschiedrich, que va dirigir a principis dels vuitanta la companyia Berliner Ensemble, creada per Bertolt Brecht per desenvolupar la seva teoria teatral. Malauradament, no ha pogut finalitzar tot el procés de creació degut a una malaltia. Mingo Ràfols, gran coneixedor del seu treball, l’ha rellevat en les seves tasques.

Konrad Zchiedrich treballa una metodologia basada en un treball d’actor molt intens, que parteix de la negació pel naturalisme, seguint la teoria del mestre Brecht. No obstant, a diferència d’aquest, parteix d’aquest distanciament per a enfocar-se més en l’essència dels textos. Segons explica l’actriu i productora teatral Mercè Managuerra, que ha treballat amb el Konrad en diversos projectes, el que proposa a l’actor és trobar el sentit essencial de cada paraula, tot trencant l’aproximació emocional vers el personatge. Es treballa sota el concepte d’estranyesa, perquè l’actor es distancïi del text, sense deixar aflorir les pròpies referències quotidianes. Seguint aquesta línia, fa que el personatge del jueu Shylock sigui interpretat per una dona, en aquest cas la mateixa actriu Mercè Managuerra.

Especialment interessat en els conflictes que tracta El Mercader de Venècia, com el naixement del capitalisme ferotge, la influència dels diners i el poder en les relacions humanes, o la convivència entre les diferents religions; Konrad, amb el seu ‘talent per esmicolar els clàssics’, en fa una versió essencial, amb un nombre reduït d’actors i sense elements escenogràfics. La utilització perversa de la justícia és també al centre d’aquesta peça, sobretot en la seva gran escena final, on l’espectador podrà estendre inevitables paral·lelismes amb l’actualitat i el dubte extès sobre la independència dels poders judicials a dia d’avui.

Aquest es tracta del primer treball de la companyia Dau al Sec, que ha nascut alhora que l’espai d’arts escèniques al Poble Sec que porta el mateix nom. Els trets que defineixen la companyia són l’aposta per un procés de creació profund i rigorós que parteix del treball d’actor, tria de textos que tracten sobre conflictes actuals, i una centralitat de la paraula en la comunicació escènica. Per això la companyia no té pressa en crear una peça nova i espera donar-li llarga vida a El Mercader de Venècia per a treballar i descobrir-hi nous significats, funció rera funció.

Fotos: Maria Alzamora

Escrit per
Redacció TeatreBarcelona
Articles relacionats
Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

L’escena de teatre infantil i familiar de Barcelona té una llarga tradició: aprofita-la, treu-los de casa i porta’ls a un dels molts espais culturals que programen espectacles per a diferents […]

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Aquest Hivern, TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper. Una mirada independent i tranquila a la cartellera hivernal de Barcelona, pensada únicament per a nosaltres: el públic. Hi trobaràs reportatges, […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!