Tot el que necessites per anar al teatre

Paquito Forever, l’essència de l’artista Paco Alonso convertida en musical

23 octubre 2017
n

Joan Vázquez ha tornat a l’Almeria Teatre per donar vida de nou a Paquito, el carismàtic personatge que va entusiasmar al públic del musical Flor de nit, el cabaret, la versió de 2014 de Gataro de l’espectacle original produït per Dagoll Dagom l’any 1992.

El nou espectacle es diu Paquito Forever, i està basat en la història real de Paco Alonso, bailaor, cantaor, actor i transformista català que va començar la seva carrera al Paral·lel als anys 50. Un artista que potser no és tan conegut com d’altres, però que va recórrer tot el món ballant i cantant a les revistes més famoses, els ballets més aclamats i amb els artistes més emblemàtics d’aquells temps. Tant és així que va instal·lar-se a Nova York, on va poder viure la vida personal i artística amb una llibertat que a la seva terra no era possible.

Joan Vázquez, un dia, després d’una funció de Flor de nit, el cabaret, va tenir la idea de fer un espectacle homenatge a aquest personatge que estava interpretant al musical, i li va comentar al Victor Alvaro. El que va començar amb l’idea d’explicar més moments dels personatge fictici de Paquito, es va transformar en una aventura més apassionant: “explicar la vida de l’artista amagat darrera del personatge, un altre Paquito, el de veritat“.

En aquesta mena d’spin off, Vázquez ha volgut implicar d’alguna manera als Dagoll Dagom, que posen veu a part de l’espectacle, i semblen que estan molt satisfets amb la feina que s’ha fet: “En Joan Lluís Bozzo va venir a l’estrena perquè tant ell com els Dagoll han fet un cameo a l’espectacle. Ens va felicitar molt i sé que ha recomanat l’espectacle”, ens comenta el propi Joan Vázquez.

A Vázquez, com al Paco, l’agrada tastar diferents arts i maneres de fer, tenir somnis vers el seu ofici i posar-se reptes, ell també ha viatjat i ha pogut fer espectacles al bressol dels musicals: Broadway. I amb aquest nou repte està segur que el Paco li acompanya: “Crec que d’alguna manera ell hi és en aquest espectacle, ens ajuda. Crec que li agrada molt”.

En quant a què podem veure del Paquito del Flor de Nit de Gataro, Joan té clar que “el personatge és diferent: el de Flor de Nit era un personatge fictici, un arquetip més caricaturitzat i d’acord amb l’expressionisme general de la proposta. El Paquito d’ara neix d’aquella forma, però és més naturalista, té més colors, es despulla més”.

Sobre la música d’espectacle, encara que la primera idea era utilitzar música ja creada, finalment van optar per cançons pròpies: “primer vam pensar que al públic li agrada més reconèixer que conèixer i dubtàvem de si fer un jukebox que recopilés èxits de la segona meitat del segle XX que haguessin pogut ser importants a la vida d’en Paco. Després ens vam decantar perquè les cançons tinguessin una veu nova i on, a nivell textual, hi poguéssim abocar molta informació sobre els seus punts de vista, el seu humor i els seus desitjos. I vam decantar-nos per escriure un musical original”.

El musical no només respon a un interès personal de l’artista i l’equip de Gataro, pensen que el públic de Barcelona reclama aquest tipus d’espectacles: “és un musical original fet a casa nostra i això és una cosa que el públic sempre reclama: musicals que parlin de nosaltres fets pels nostres propis creadors. A més, crec que el musical agrada perquè el petit format sempre és un reclam com a alternativa i per la proximitat del que està impregnat. Si a això li sumem que té tocs molts diversos: stand-up comedy, moments emotius… Crec que pot arribar molt bé al públic”.

Text: Eirene Ramos

Paquito Forever
Des de: 9 de desembre de 2021
Fins: 22 de gener de 2022
Golem's (Almeria Teatre)
-30%
Uneix-te gratis a Teatre Barcelona
Creant el teu usuari gaudiràs de sortejos i promocions, podràs valorar espectacles i deixar els teus comentaris, accedir al Calendari TB amb tota la programació i rebre el nostre newsletter setmanal amb tota l'activitat teatral de la ciutat de Barcelona.

Información básica sobre protección de datos: Responsable: Escenes i Publics, SL. Finalidad: desarrollar su actividad comercial, cumplir las contrataciones realizadas por los usuarios y remitir comunicaciones comerciales personalizadas en base a un perfilado a los usuarios (en caso que nos autoricen a ello). Legitimación: Consentimiento del interesado. Destinatarios: Escenes i Publics, SL y proveedores legitimados externos. Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos, así como otros derechos como se explica en la información adicional. También se puede instar reclamación ante la agpd.es.

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari