Música, comèdia i artesania teatral, les claus de la Gala ‘Catalunya Aixeca el Teló’

Andreu Rami

Avui té lloc la 20a gala Catalunya Aixeca el Teló, la cita anual que dona el tret de sortida a la temporada teatral. T’expliquem com serà l’esdeveniment que organitza l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya, ADETCA, amb la col·laboració dels Teatres Públics i l’Associació d’Actors i Directors de Catalunya. Es podrà seguir en diferit a les 22:00 hores a Televisió de Catalunya.

Ferran González, Marta Tomasa i Alicia Serrat al Liceu

Marta Tomasa, Alicia Serrat i Ferran González a les escales del Liceu

L’encàrrec de crear la gala ha recaigut en Alicia Serrat (Barcelona, 1980), directora, dramaturga, compositora, lletrista d’espectacles com la Trilogía de l’amor que es va poder veure a El Maldà (El Temps Que No Tindrem, Tot El Que No Ens Vam Dir, Per Si No Ens Tornem A Veure). L’any 2018 ja va formar part de l’equip creatiu de la gala conduïda per Guillem Albà, però ara afronta l’encàrrec rodejada del seu equip creatiu de confiança: l’actor i dramaturg Ferran González (Barcelona, 1980) i la ballarina Marta Tomasa (Barcelona, 1980), que ara s’estrena com a ajudant de direcció. Amb ells ha assolit l’èxit amb els espectacles Pegados i Mierda De Artista, i han consolidat un llenguatge comú basat en la música, el ritme i l’humor.

“Quan trobes companys de viatge amb qui comparteixes una mateixa mirada, d’entendre el teatre i el sentit de l’humor, vols que t’acompanyin sempre”, explica Serrat en un descans dels assajos al Gran Teatre del Liceu.” Un procés creatiu té molts fronts oberts, i és necessari tenir al costat gent que t’ho posa fàcil i et fa riure”.

Marta Tomasa, Alicia Serrat i Ferran González al Liceu

Una gala que recupera l’essència del teatre 

El trident de creadors proposa una trobada festiva que deixa de banda les dificultats que pateix (i patirà) el sector escènic arran de la pandèmia i la crisi econòmica que se’n deriva. “Tenim una hora de màxima audiència a televisió i volem passar-nos-la convidant a la gent a anar al teatre, no queixant-nos”, explica Ferran González. La directora de l’esdeveniment promet “una gran festa” amb la que “ens oblidem d’aquestes pors que tenim al voltant”.

Per contagiar la il·lusió pels escenaris han creat un espectacle amb un fil argumental i diferents sketchs que repassen tots els gèneres i que donen cabuda a l’àmplia realitat escènica del país: des de la màgia al teatre familiar, els musicals o el teatre de text. La música i la comèdia seran el punt de volta d’una gala amb pocs audiovisuals: “Els darrers anys s’abusava de l’audiovisual i es feia poc teatre a la gala del teatre”, afirmen Serrat i Gonzàlez, qui, a banda de l’artesania de l’ofici teatral, també aposten per introduir grans coreografies i moltes col·laboracions en un espectacle que tindrà el ritme d’una gran traca. “Ens agrada molt la dinàmica creixent d’un musical, en la que acabes amb ganes de cantar i ballar”, explica la ballarina Marta Tomasa, “així que hem pensat un final emotiu i festiu perquè el públic tingui ganes d’omplir les platees”.

Alícia Serrat i Ferran González són els creadors de l’exitós musical ‘Pegados’

L’espectacle s’està creant des del mes de juny, però com en l’alta costura, s’ha acabat de fer a la mida de les col·laboracions i de l’imponent escenari del Gran Teatre del Liceu, que segons Marta Tomasa “impressiona, però omple d’il·lusió i felicitat a tot l’equip”. La gala implicarà desenes de professionals, des de tècnics de llum i so, regidors, intèrprets. Xavi Erra n’ha dissenyat l’escenografia, i el vestuari corre a compte de Rosa Soler i Gabriela Maffei.

Escrit per
Andreu Rami
Articles relacionats
‘Escape Room 2’ desafia les expectatives

‘Escape Room 2’ desafia les expectatives

El tàndem Joel Joan i Hèctor Claramunt asseguren que els espectadors els ho havien demanat: “Escriviu-ne una segona part perquè la primera acaba amb una intriga, que voldríem saber quin […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!