Montserrat Carulla s’acomiada dels escenaris

Comunicació

Fa cinquanta anys Montserrat Carulla va debutar a l’escenari del Teatre Romea amb uns pastorets que van ser l’inici d’una intensa carrera teatral.

Josep de Segarra li va confiar el primer paper important i ja no la van tornar a baixar de l’escenari. “Quan vaig començar deia: “jo no em retiraré mai, a mi em faran fora a empentes!”. La Montserrat és una actriu amb personalitat forta i una aura que brilla amb una llum intensa. Assumeix la seva vellesa amb una dignitat admirable, i vol dir prou al frenètic ritme de la vida teatral a temps: “Fa poc vaig creure més oportú ser jo qui tanqués la porta per no haver de sortir per la porta de darrere quan em fallin les forces i la memòria. Encara estic en condicions de seguir, però és millor no continuar”. Ho diu amb aquella seguretat d’una persona que ha viscut la seva vida al límit i no se’n penedeix de res. “Tanco aquesta finestra que m’ha fet feliç durant molts anys”.

TEATRE_BARCELONA-Iaia_carulla

Aleix Peña, Montserrat Carulla i Vicky Luengo protagonitzen “iaia!”

UN COMIAT EN FAMÍLIA 

Montserrat Carulla ha criat un llinatge de professionals de l’espectacle, amb la Vicky Peña com a cap més visible: “és una actriu estupenda, m’ha quedat molt ben acabadeta”, bromejava a la roda de premsa. Tots els seus fills interpreten, escriuen, dirigeixen o realitzen històries. Els seus néts també. “iaia!” va ser un regal del seu fill Roger Peña pels passats reis. La Montserrat ja havia decidit deixar els escenaris, però el text la va captivar. Ara farà temporada al Romea acompanyada del seu nét Aleix Peña i la Vicky Luengo, i iniciarà una intensa gira per acomiadar-se dels espectadors catalans. “iaia!” és una tragicomèdia que no busca el riure fàcil: “repassa temes d’actualitat, gens còmics, com l’abandonament de la gent gran, malalties degeneratives, la difícil relació entre generacions, l’atur, la pèrdua de relació directa entre la gent jove -que parlen molt pel Whatsapp i poc en persona-…” apuntava Roger Peña. La Carulla interpreta una àvia “entranyable i punyetera” que, segons comentava la mateixa actriu “repassa records molt dolorosos que et fan entendre que a la vida no tot són rialles, però tampoc tot tragèdies, i cal saber portar-les amb resignació”.

carulla-iaia

L’espectacle s’ambienta en el pis de l’avia, on hi viu un nét que s’ha quedat a l’atur.

MIRANT CAP A L’HORITZÓ 

Montserrat Carulla no és nostàlgica: “miro només endavant, on tinc poc camí, però un horitzó fantàstic on hem d’arribar tots. Endarrera deixo una vida, uns records, una dedicació… i m’he d’empenedir de poques coses”. S’enfronta a la mort cara a cara, serena i conscient: “quan arribi el moment tancaré els ulls sense agafar-me als barrots del llit. He fet en cada moment allò que m’ha agradat fer i allò que m’ha fet feliç”. En tant que la seva llum segueixi brillant, omplirà els dies de repós, literatura, bona música i moments amb la seva família. A “iaia!” interpreta una senyora menys lliure del que ha estat ella. Durant el franquisme, el teatre va ser un reducte de llibertat per als qui s’hi dedicaven: “En un moment de la meva vida em va obrir una finestra, em va fer conèixer a gent molt lliure, gens convencional, que em va fer creure en l’amor. Vaig trobar gent que estimava el país i lluitava per la llengua en un moment de silenci. Jo li dec més al teatre que el teatre a mi: m’ho ha donat tot, la meva realització com a esser humà”.

Tot i la decisió de deixar els escenaris, no deixarà de fer cinema i televisió. Seguirà interpretant la tieta Consol de La Riera, i si la truquen no descarta fer més papers per a la petita i la gran pantalla. Fins al 15 de gener aixecarà el teló del Teatre Romea, on podràs gaudir del seu magnetisme i força interpretativa.

Quina gran senyora, la Carulla!

Pots consultar els horaris i comprar les teves entrades a partir de 23€ aquí.

Escrit per
Comunicació
Articles relacionats
La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Aquest Hivern, TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper. Una mirada independent i tranquila a la cartellera hivernal de Barcelona, pensada únicament per a nosaltres: el públic. Hi trobaràs reportatges, […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!