El Teatre Akadèmia presenta una temporada amb molta dramaturgia contemporània

Rubén Garcia Espelta

El Teatre Akadèmia torna a obrir les portes aquest setembre amb una nova temporada que aposta per la dramatúrgia contemporània i les produccions locals i internacionals.

La nova programació començarà amb dues produccions nacionals. La primera s’havia d’estrenar al juliol dins del Grec i és Winnipeg de Laura Martel i direcció de Norbert Martínez . Una obra que explica la història d’un vaixell que Pablo Neruda, com a cònsol del govern xilè, va noliejar per donar asil a 2000 republicans exiliats de la Guerra Civil Espanyola (amplia informació aquí). La segona, Transbord de Sebastià Portell, arribarà a partir del 23 d’octubre, un espectacle que reflexiona sobre temes com el masclisme, els binarismes o la transfòbia i que parteix de la història d’un noi trans que decideix fer un pas més enllà per fer reconèixer, a tots els nivells, la seva identitat real com a persona.

‘Transbord’ planteja temes com de la transsexualitat, la identitat i el gènere

A partir del desembre i al gener el teatre recupera dues obres cancel·lades per la pandèmia. Per una banda,  L’home de la flor als llavis i… de Luigi Pirandello i amb direcció de Mario Gas. Protagonitzada per Àlex Casanovas, Montse Guallar i Xavier Ripoll que ens parla de temes com la incapacitat de l’home per adaptar-se a la realitat, la vida o la mort. Per altra banda, al gener arribarà Per un sí o per un no de Nathalie Sarraute, que parteix d’una discussió entre dues amigues íntimes que arribaran a postures irreconciliables.

Àlex Casanovas, Montse Guallar i Xavier Ripoll estaran dirigit per Mario Gas

Al febrer Moreno Bernardi ens proposa entrar a l’univers de Bernard-Marie Koltès amb dues peces: La Nit i Radionit, dues peces on proposen diferents punts de vista i llenguatges per aproximar-se i homenatjar l’obra La nit just abans dels boscos. El mateix director proposarà, al maig, L’olor eixordadora del blanc de Stefano Massini, un text que explica un dia en la vida de Van Gogh durant el seu dur internament a un manicòmi de París.

Guillem Gefaell, Moreno Bernardi i David Menéndez homenatgen a Bernard-Marie Koltès a ‘La nit’ i ‘Radionit’

Una de les apostes fortes de la temporada serà al març amb La Venus de les pells de David Ives, un text molt reconegut a Broadway que explica la història d’un director que busca una actriu per un càsting i que s’acaba convertint en un duel: “Una baralla entre caçador i presa, una aranya que atrapa a la seva presa en una teranyina i la immobilitza abans de donar-li el cop de gràcia. Però, qui és el caçador i qui és la presa?“, comenta el director del teatre i de l’obra, Guido Torloni.

A partir del 21 d’abril, Imma Colomer, Lurdes Barba i Lina Lambert dirigiran i interpretaran Talking heads, tres monòlegs d’Alan Bennett que combinen la comèdia i la tragèdia i que construeixen un mosaic d’històries domèstiques sobre la fragilitat humana.

Lurdes Barba, Imma Colomer i Lina Lambert protagonitzen ‘Talking heads’

Durant la temporada també s’han programat tres propostes que combinen música amb altres llenguatges com: la conferència/concert Artemisia Gentileschi amb Francesca Cappelletti i Valerio Losito; la lectura de l’obra Il cielo e il sangue, de René de Ceccaty; o Coreofonie, un espectacle de deansa amb el que es commemorarà el Dia de la Música.

Un Teatre Akadèmia més solidàri amb les companyies i amb més aforament.

A part de les 11 produccions que s’hi podran veure, el Teatre Akadèmia ha volgut mantenir el seu compromís amb les companyies. El teatre, dirigit per Guido Torlonia, ha reprogramat aquelles que no van poder estrenar el seu espectacle per la pandèmia i, a més a més, s’ha compromès a què, mentre hi hagi restriccions d’aforament, contribuirà oferint a les companyies un ajut econòmic equivalent a una funció al 100% d’ocupació.

L’Akadèmia també ha anunciat que, durant els pròxims mesos, ampliarà el seu aforament amb la incorporació de dues noves grades laterals que els permetrà ampliar l’aforament total a unes 100 butaques. Aquesta fase de renovació també inclouran nou equipaments tecnològics que els permetrà poder mappings a escena o l’ús de càmeres en directe.

Escrit per
Rubén Garcia Espelta TWITTER

Periodista i gestor cultural. Responsable de continguts editorials de TeatreBarcelona.com Ha treballat a mitjans com Catalunya Ràdio, El Periódico de Catalunya, La Xarxa, Ràdio 4 o Rac1.

Articles relacionats
Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

L’escena de teatre infantil i familiar de Barcelona té una llarga tradició: aprofita-la, treu-los de casa i porta’ls a un dels molts espais culturals que programen espectacles per a diferents […]

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!