Quan Mao va declarar la guerra als pardals

Redacció

La companyia Teatre al Detall, Premi de la Crítica 2014 al millor espectacle familiar per L’endrapasomnis, estrena nou espectacle familiar: La nena dels pardals. Una història inspirada en el conte de Sara Pennypacker situat a la Xina de Mao Zedong, quan es va declarar la guerra als pardals dins d’un projecte per augmentar la producció agrícola anomenat ‘Gran Salt Endavant’. L’obra, que compta amb les il·lustracions de Noemí Villamuza i la música en directe de La Tresca i La Verdesca, es podrà veure al Sant Andreu Teatre (Sat!) del 4 al 19 de març.

A finals dels anys 50 el govern de la República Popular de la Xina, encapçalat per Mao Zedong, volia tranformar el país en una primera potència mundial a nivell industrial. Amb aquest objectiu, es va impulsar el ‘Gran Salt Endavant‘, una sèrie de mesures econòmiques, socials i polítiques que pretenien aprofitar l’enorme capital humà del país per tal de potenciar la industrialització i augmentar la producció agrícola. Les mesures adoptades, però, van fracassar fins a a tal extrem que -juntament amb una sèrie de catàstrofes naturals- van acabar provocant la mort de milions de persones.

Una de les campanyes d’aquest ‘Gran Salt’ va ser l’eliminació de quatre espècies que el govern considerava letals per a les collites: pardals, ratolins, mosques i mosquits. Els estudis del govern presentaven càlculs que afirmaven que un pardal podia devorar fins a 4’5kg de gra a l’any i que si s’exterminaven un milió d’aquests animals es podrien alimentar fins a 60.000 persones. La campanya va ser un èxit i gairebé va acabar amb aquesta espècie. Però els pardals s’alimenten sobretot d’insectes i les conseqüències van ser terribles: grans plagues de llagostes i cucs que van devorar les collites. Així doncs, la campanya de les ‘Quatre Plagues’ acabaria desenvocant amb el que s’ha acabat coneixent com ‘La gran fam de la Xina‘, en la qual van morir entre uns 30 i 40 milions de persones com a conseqüència de la misèria que va provocar.

La nena dels pardals s’inspira en un conte amb el mateix nom de la Sara Pennypacker, que se situa en aquest període i transmet a la canalla un missatge ecologista centrat en la defensa i el respecte per la vida de totes les espècies i que “alhora parla també de la injustícia de certes lleis i per tant, de la importància de tenir un criteri propi, i de la saviesa innata dels nens”. La protagonista, la Ming-Li, davant les mesures d’extermini dels pardals, decideix salvar-ne tants com pugui, en el que acabarà sent “una lliçó per als qui no van saber veure la importància de cada espècie en el cicle de la vida”.

Un espectacle poètic i emocionant sobre els petits herois quotidians de la companyia Teatre al Detall dirigit per Joan Maria Segura que compta amb les il·lustracions de Noemí Villamuza i la música en directe de La Tresca i la Verdesca.

Escrit per
Redacció
Articles relacionats
Totes nominacions del VII Premis TeatreBarcelona

Totes nominacions del VII Premis TeatreBarcelona

TeatreBarcelona, la revista, cartellera digital i comunitat d’arts escèniques de referència, ha presentat els espectacles i professionals nominats a la 7a edició dels Premis TeatreBarcelona. És tracta d’un certamen on el públic reconeix […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!