L’underground dels 70 pren vida a El Maldà

'NODI: de gossos i malditos' és un espectacle que posa en relleu les veus artístiques que habitaven els marges, però que també van nodrir culturalment una època

Rubén Garcia Espelta

Arriba a El Maldà el moviment artístic, llibertari i transgressor de l’underground dels 70 a Barcelona amb NODI: de gossos i malditos, un espectacle de nova creació de la companyia La Moukhles & Sentís.

L’espectacle escrit i dirigit per Maria Donoso i Albert Boronat, és la descoberta del moviment contracultural dels anys 70 amb els ulls d’un jove nascut al 92. L’espectacle, interpretat per Fermí Herrero, Miriam Moukhles i Joan Sentís es pot encaixar en l’autoficció, ja que parteix de dos moments reals viscuts pel mateix actor Joan Sentís i que van ser motor de creació de la peça. “Ens explica com, a partir de dues trobades atzaroses però claus a la seva vida, amb l’artista Pau Riba i amb la poetessa Marisa Muñiz, ha pogut anar trenant un relat, un mapa de la seva vida i alhora, de la seva generació i del seu país.” comenta Donoso, directora i dramaturga de l’espectacle.

El context de l’època de l’undergound del 70 és l’excusa que la companyia pren com a punt de partida per tenir una conversa entre generacions que reflexionen sobre l’art, la política, l’oci, el treball o si es pot sobreviure a l’utopia i al desencís. Una reflexió cultural que posa l’accent en les veus artístiques del passat i en quin és l’espai que se’ls cedeix per poder existir. L’espectacle es nodreix de diferents materials artístics i d’arxiu de l’època, com per exemple creacions del Pau Riba o articles de Pau Maragall (àlies Pau Malvido), escriptor i teòric de la contracultura barcelonina. Tot i que, “no demana ser un muntatge de “teatre document” a l’ús, on les dates i les dades, els grans moments i la gran política se n’instal·len al centre. És més a prop de la micro-història, que pot donar veu del tot partint de quelcom més petit i concret”, afegeix Albert Boronat, director i dramaturg de l’espectacle. El mateix Pau Malvido va encunyar el terme “Maldito”, en el seu llibre Nosotros los malditos (Ed. Anagrama), fent referència a tots aquells artistes que van formar part gairebé clandestinament de la nostra història cultural recent. NODI: de gossos i malditos vol portar a l’escenari la força, la lluminositat i l’energia d’aquella efervescència artística de l’època, motor de llibertat, però, també, dibuixar un lleuger desencís d’un moviment oblidat.

La peça també compta amb música en directe, amb temes com Licors de Pau Riba i el bolero Te quiero hasta donde quieras amb lletra de la poetessa Marisa Múñiz. L’espectacle respira un to poètic amb espurnes d’humor, ironia i sarcasme i la posada en escena és transparent i sincera, un homenatge a allò analògic on tot passa en escena. Una història sobre dos personatges tan enigmàtics com el Pau Riba i la Marisa Múñiz, que van decidir ser “malditos” i habitar els marges.

Més informació, imatges i entrades a:

Escrit per
Rubén Garcia Espelta TWITTER

Periodista i gestor cultural. Responsable de continguts editorials de TeatreBarcelona.com Ha treballat a mitjans com Catalunya Ràdio, El Periódico de Catalunya, La Xarxa, Ràdio 4 o Rac1.

Arxivat a
Articles relacionats
Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

L’escena de teatre infantil i familiar de Barcelona té una llarga tradició: aprofita-la, treu-los de casa i porta’ls a un dels molts espais culturals que programen espectacles per a diferents […]

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Aquest Hivern, TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper. Una mirada independent i tranquila a la cartellera hivernal de Barcelona, pensada únicament per a nosaltres: el públic. Hi trobaràs reportatges, […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!