Les claus de la nova Beckett

Mercè Rubià

Aquest mes d’octubre s’inicien les obres de la nova seu de la Sala Beckett al Poblenou. Voleu saber com serà? Passeu, passeu, que veureu el piset!

TEATRE_BARCELONA-Beckett_Poblenou-REVISTA_2

1. La nova Beckett estarà situada a l’edifici de l’antiga Cooperativa Pau i Justícia, al carrer Pere IV, cantonada Batista. Toni Casares, director de la sala, assegura que quan van veure l’espai van tenir clar que aquesta havia de ser la nova seu. “No espantarem els fantasmes que hi ha en aquesta casa, que s’hi quedin. El teatre sempre ha anat lligat a la història”. És per això que intentaran que un cop acabades les obres, pràcticament no es notin els canvis.

2. Passarà a formar part de la xarxa de Fàbriques de Creació de l’Ajuntament de Barcelona. Llucià Homs, de l’Institut de Cultura, ha explicat que això suposa un “reconeixement explícit a la tasca de la Beckett” i sobretot “una mostra de confiança en la tasca que s’hi farà”.

3. Els arquitectes, Ricardo Flores i Eva Prats, han ideat l’espai com si fos una casa, un espai domèstic. Casares vol “dessacralitzar l’espai de creació perquè sigui un lloc còmode, sense pressions”. “S’han de generar espais on equivocar-se i compartir inquietuds”, assegura.

4. En total hi haurà 2.652 metres quadrats de superfície útil, repartida en tres plantes. A la planta baixa hi haurà les oficines, la nova sala de teatre, els camerinos, una àrea de descàrrega i una estació transformadora. A més, a l’antic espai del colmado hi haurà el bar, que voldrà ser un espai de connexió amb el barri i la ciutat. A la primera planta hi haurà la sala de l’obrador, les aules d’assaig, les oficines de reunions i de producció. I a la segona planta, l’aula taller i la sala de màquines.

TEATRE_BARCELONA-Beckett_Poblenou-REVISTA_3

5. Es preveu que les obres comencin aquest mes d’octubre i que estiguin acabades entre novembre i desembre de 2015. Des que es va presentar el projecte ara fa dos anys, hi ha hagut diversos canvis per tal d’adaptar-se a la nova situació econòmica i poder tirar endavant el projecte. Els canvis principals en el programa d’usos han estat l‘eliminació de l’espai de residència per a artistes internacionals i una disminució de l’espai destinat als magatzems. També s’han ajustat els camerinos. El pressupost ha passat dels 8,3 als 3 milions d’euros.

6. La part que més creixerà, respecte la Beckett actual, és la de l’Obrador, de manera que hi haurà més espai de formació. Els espais d’exhibició, això sí, estaran més ben dotats. “Volem millorar les condicions, però no créixer en volum, continuarem fent un teatre de proximitat on l’actor i l’espectador estiguin ben aprop“.

7. El nou espai pretén ser una barreja. En paraules de Casares: “serà una escola de teatre, però no una acadèmia; un teatre d’exhibició, però no una cartellera comercial; una sala alternativa, però amb voluntat de servir la col·lectivitat” i una barreja d’alumnes, actors consolidats, espectacles de fora i espectacles sortits de l’Obrador.

8. Els seus referents són el Royal Court de Londres, per la seva tasca en la revitalització de l’activitat cultural, i la Sophiensaele de Berlín, un espai industrial convertit en espai cultural.

9. Vol ser un referent internacional, però també arrelar al barri. És per això que ja s’han posat en contacte amb diverses entitats que fan teatre amateur, projectes com Escena Poblenou o l‘Institut Quatre Cantons, amb un projecte pedagògic “molt interessant” relacionat amb les arts escèniques.

10. La sala de Gràcia, situada a Alegre de Dalt, mantindrà l’activitat fins que es pugui iniciar a Poblenou. “Des que Nuñez i Navarro va comprar l’edifici i ens va ‘convidar a marxar’ ja han passat vuit anys i l’activitat no s’ha aturat en cap moment”.

TEATRE_BARCELONA-Beckett_Poblenou-REVISTA_1

Text i fotografies: Mercè Rubià

Escrit per
Mercè Rubià TWITTER

Periodista. Teatrera. Enamorant-me de la dansa i el circ. Advertència: Si la majoria de recomanacions tenen molts aplaudiments no és per falta de criteri (que potser també), sinó perquè prefereixo parlar de les obres que m’han agradat. Molt lluny de voler fer (o ser) crítica.

Articles relacionats
La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Aquest Hivern, TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper. Una mirada independent i tranquila a la cartellera hivernal de Barcelona, pensada únicament per a nosaltres: el públic. Hi trobaràs reportatges, […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!