La nova programació digital del Teatre Lliure

Rubén Garcia Espelta

El Teatre Lliure seguint amb l’èxit generat amb la iniciativa #TheShowMustGoOn, compartint a les seves xarxes socials textos, espectacles i anècdotes, ha presentat una nova programació digital per afrontar la crisi provocada pel Covid-19.

Aquesta nova programació digital, que deixa de banda l’arxiu d’espectacles ja estrenats, se centra en produccions de nova creació. Aquest primer tast de propostes, que ocuparà a 30 artistes i 8 conferenciants, inclou:

Lectures dramatitzades

La programació de lectures dramatitzades proposen descobrir espectacles de nova creació a través de diversos artistes, que llegiran a través de youtube en format radiofònic o audiovisual.

De moment ja s’han pogut escoltar dues: el text El gegant del pi, de Pau Vinyals amb la col·laboració del músic Arnau Vallvé; i El segon principi de Mercè Sarrias Miguel Casamayor, protagonitzada per Mònica Glaenzel, Eli Iranzo i Maria Pau Pigem.

Roger Bernat: ENA (Nomen Nescio)

A partir del 14 de maig el creador i director Roger Bernat, acostumat a fer teatre sense intèrprets, proposa amb ENA (Nomen Nescio) una conversa amb un bot (una màquina d’intel·ligència artificial) que ha après a parlar aleatòriament a partir de diferents documents. Aquesta activitat es podrà fer durant les 24 hores del dia i les converses generades serviran fer a un futur projecte de l’artista que podrem veure més endavant al teatre.

Accedeix a l’activitat, a partir del 14 de maig, aquí.

Clàssic per infants

Quatre dramaturgs catalans seran el protagonistes de Clàssic per infants, un cicle on adaptaran en format de conte il·lustrat 4 clàssics de la literatura clàssica universal amb l’objectiu d’apropar-los als petits i petites. Ho podreu veure al canal youtube del Teatre Lliure.

Ja s’ha pogut veure La Casa de Bernarda Alba de Federico García Lorca amb adaptació i direcció de Victoria Szpunberg; Terra baixa, d’Àngel Guimerà amb adaptació i direcció de Pau Miró; Antígona, de Sòfocles amb adaptació i direcció d’Helena Tornero; Rei Liró (versió no autoritzada d’El rei Lear), de Shakespeare amb adaptació i direcció de Jordi Oriol.

Un projecte internacional

La novetat internacional d’aquesta programació digital arriba de la mà de la xarxa de teatres europea mitos21, de la qual el Teatre Lliure és membre. El Lliure, de l’1 al 7 de juny, se suma a Històries d’una Europa en crisi i reflexió [Stories from a Europe in crisis and reflection], un projecte que ha nascut arran de la situació de confinament global, que coordina el teatre Dramaten d’Estocolm, en el qual participen sis teatres europeus més. La proposta està dirigida a la creació de monòlegs a partir d’entrevistes a persones que han treballat o treballen pel manteniment dels serveis essencials o a primera línia de la crisi sanitària. A partir de l’1 de juny, el Lliure mostrarà els seus resultats per youtube, tant del seu projecte com dels realitzats per la resta de teatres participants.

Proposta gratuïta / emissió pel canal Youtube del Teatre Lliure

L’escola de pensament

El 19 maig i el 6 juny, a partir de les 18:30h, torna l’Escola de pensament, un punt de trobada del teatre i el pensament, dinamitzat per Marina Garcés i Albert Lladó. El 19 de maig s’emetrà per youtube la conversa El coratge i la representació. Sarajevo, 1993 amb el periodista de guerra, escriptor i dramaturg Alfonso Armada i el director de l’East West Theatre Company de Sarajevo Haris Pašović com a convidats, i el 9 de juny, posarà punt i final a l’Escola el diàleg L’humor com a acció directa. Escena i transgressió, que comptarà amb la participació de la pallassa Pepa Plana i el compositor Benet Casablancas.

La primera s’emetrà enregistrada i la segona, en directe a través del canal youtube del Teatre Lliure

Una programació amb vessant educativa

En l’àmbit educatiu, el projecte Magda Puig EN RESiDÈNCiA a l’Institut Joan Fuster s’obrirà al públic general i a altres centres educatius que vulguin participar-hi. Amb el títol No és art si no té la potencialitat de ser un desastre,  la creadora planteja una intervenció creativa que barreja llenguatges i convida els alumnes a descobrir i experimentar accions artístiques contemporànies. Cada dilluns entre l’11 de maig i l’1 de juny es farà pública una proposta creativa a través del canal youtube del Teatre Lliure.

I també destaca el programa Escena Pilot, dut a terme en col·laboració amb l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB) i capitanejat aquest primer any per la creadora i directora Lali Àlvarez i l’actriu Gemma Martínez. Les formacions al professorat seguiran online i es reconvertirà el que havia de ser un espectacle teatral de creació col·lectiva entre els instituts barcelonins Barri Besòs, Domènech i Montaner i Vila de Gràcia, en la realització d’un vídeo documental i artístic sobre la bellesa que es podrà veure el 4 de juny.

Escrit per
Rubén Garcia Espelta TWITTER

Periodista i gestor cultural. Responsable de continguts editorials de TeatreBarcelona.com Ha treballat a mitjans com Catalunya Ràdio, El Periódico de Catalunya, La Xarxa, Ràdio 4 o Rac1.

Articles relacionats
Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

L’escena de teatre infantil i familiar de Barcelona té una llarga tradició: aprofita-la, treu-los de casa i porta’ls a un dels molts espais culturals que programen espectacles per a diferents […]

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Aquest Hivern, TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper. Una mirada independent i tranquila a la cartellera hivernal de Barcelona, pensada únicament per a nosaltres: el públic. Hi trobaràs reportatges, […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!