COMÈDIA EXISTENCIAL

La Calòrica es refugia al bosc

La companyia celebra 15 anys de vida amb l'estrena de la seva nova obra, per primera vegada, a la sala gran del Teatre Lliure

Redacció

La companyia La Calòrica celebra el seu 15è aniversari amb l’estrena de La brama del cérvol, una nova comèdia existencial i política amb dramatúrgia de Joan Yago i direcció d’Israel Solà. L’espectacle es podrà veure del 21 de maig al 22 de juny a la Sala Fabià Puigserver de Montjuïc, i marca la primera producció de la companyia en un escenari de grans dimensions del Teatre Lliure.

L’obra arrenca en un hotel de muntanya remot que ofereix com a reclam turístic escoltar la brama del cérvol. Allà coincideixen durant un cap de setmana una sèrie de personatges diversos: una parella en crisi, un empresari amb un negoci immobiliari entre mans, dues joves perdudes al bosc que busquen una festa secreta, i un grup de creadors teatrals immersos en un simposi sobre el teatre polític per transformar la societat i construir un món millor. “En un moment, les històries comencen a barrejar-se i a ajuntar-se partint d’una premissa molt realista, i deixant-nos conquerir una mica per la màgia del bosc, per la nocturnitat i per la festa”, explica Joan Yago.

Fidel al seu estil, La Calòrica ha treballat a partir d’un procés de creació col·lectiva. En aquest cas, sense textos previs, van iniciar-se amb llargues converses sobre qüestions interiors. Israel Solà comenta: “Parlàvem molt de la sensació d’altiplà: tenim 15 anys, hem arribat a un lloc, ara tenim una facilitat, ens trobem aquí i… Hem de necessitar encara més emocions? Ens podem mantenir aquí? Ara només ve la davallada? Què passa quan simplement soc feliç?”. A partir d’aquest moment vital compartit, la companyia va identificar una sensació de buidor interior i una tendència a combatre-la des de l’individualisme. Solà afegeix: “Estàvem molt concentrats en la idea que l’única manera d’arreglar el futur és treballant el jo, però a vegades hi ha problemes estructurals que necessiten solucions col·lectives”.

Inspirant-se en aquells que cerquen sanar-se amb escapades espirituals o retirs a la natura, l’equip va concebre una paròdia sobre les anomenades “experiències úniques”. Yago ho resumeix amb ironia: “La idea de ‘necessito connectar amb la natura, sanar, arreglar tots els problemes que tinc com a ésser humà’ i em penso que, anant-me’n un cap de setmana a 400 quilòmetres de casa meva a escoltar com brama un cérvol, ja tornaré el dilluns a les vuit del matí nou i arreglat”.

L’elenc està format per Oriol Casals, Xavi Francés, Aitor Galisteo-Rocher, Esther López, Mel Salvatierra i Júlia Truyol. Malgrat haver presentat abans muntatges al Lliure de Gràcia, com Le congrès ne marche pas (2023) i Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I (2020), és la primera vegada que La Calòrica estrena en una sala de gran format. Solà reconeix: “Associo molt la sensació de risc amb una bona sensació. Quan m’adono que el que estem fent és difícil i diferent, que té una entitat pròpia, llavors em relaxo”.

Més informació, imatges i entrades a:

Escrit per

Teatre Barcelona és el mitjà de comunicació escènic de referència a Catalunya. Cada setmana t’actualitzem amb les millors novetats, entrevistes, reportatges exclusius, seleccions d’espectacles, pòdcasts… No et perdis res del que passa a la cartellera teatral!

Articles relacionats
Els monstres i les pors de Josep Maria Miró

Els monstres i les pors de Josep Maria Miró

La por és una de les principals obsessions de la dramatúrgia de Josep Maria Miró. A El principi d’Arquimedes, que torna el 20 d’agost a l’Espai Texas, sospita d’un possible […]

Shakespeare a la fresca

Shakespeare a la fresca

Com cada estiu, Parking Shakespeare torna a omplir l’espiral del Parc de l’Estació del Nord amb teatre gratuït i a l’aire lliure. Del 3 al 28 de juliol, la companyia […]

Les engrunes del somni americà

Les engrunes del somni americà

Explica Sergi Pompermayer, que sempre ha tingut una relació especial, contradictòria amb el continent americà. Una relació que bascula entre l’amor i l’odi. Pel pare que venia d’allà i de […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!