La companyia La Calòrica celebra el seu 15è aniversari amb l’estrena de La brama del cérvol, una nova comèdia existencial i política amb dramatúrgia de Joan Yago i direcció d’Israel Solà. L’espectacle es podrà veure del 21 de maig al 22 de juny a la Sala Fabià Puigserver de Montjuïc, i marca la primera producció de la companyia en un escenari de grans dimensions del Teatre Lliure.
L’obra arrenca en un hotel de muntanya remot que ofereix com a reclam turístic escoltar la brama del cérvol. Allà coincideixen durant un cap de setmana una sèrie de personatges diversos: una parella en crisi, un empresari amb un negoci immobiliari entre mans, dues joves perdudes al bosc que busquen una festa secreta, i un grup de creadors teatrals immersos en un simposi sobre el teatre polític per transformar la societat i construir un món millor. “En un moment, les històries comencen a barrejar-se i a ajuntar-se partint d’una premissa molt realista, i deixant-nos conquerir una mica per la màgia del bosc, per la nocturnitat i per la festa”, explica Joan Yago.
Fidel al seu estil, La Calòrica ha treballat a partir d’un procés de creació col·lectiva. En aquest cas, sense textos previs, van iniciar-se amb llargues converses sobre qüestions interiors. Israel Solà comenta: “Parlàvem molt de la sensació d’altiplà: tenim 15 anys, hem arribat a un lloc, ara tenim una facilitat, ens trobem aquí i… Hem de necessitar encara més emocions? Ens podem mantenir aquí? Ara només ve la davallada? Què passa quan simplement soc feliç?”. A partir d’aquest moment vital compartit, la companyia va identificar una sensació de buidor interior i una tendència a combatre-la des de l’individualisme. Solà afegeix: “Estàvem molt concentrats en la idea que l’única manera d’arreglar el futur és treballant el jo, però a vegades hi ha problemes estructurals que necessiten solucions col·lectives”.
Inspirant-se en aquells que cerquen sanar-se amb escapades espirituals o retirs a la natura, l’equip va concebre una paròdia sobre les anomenades “experiències úniques”. Yago ho resumeix amb ironia: “La idea de ‘necessito connectar amb la natura, sanar, arreglar tots els problemes que tinc com a ésser humà’ i em penso que, anant-me’n un cap de setmana a 400 quilòmetres de casa meva a escoltar com brama un cérvol, ja tornaré el dilluns a les vuit del matí nou i arreglat”.
L’elenc està format per Oriol Casals, Xavi Francés, Aitor Galisteo-Rocher, Esther López, Mel Salvatierra i Júlia Truyol. Malgrat haver presentat abans muntatges al Lliure de Gràcia, com Le congrès ne marche pas (2023) i Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I (2020), és la primera vegada que La Calòrica estrena en una sala de gran format. Solà reconeix: “Associo molt la sensació de risc amb una bona sensació. Quan m’adono que el que estem fent és difícil i diferent, que té una entitat pròpia, llavors em relaxo”.
Més informació, imatges i entrades a: