La Beckett estrena una temporada homenatge a Josep Maria Benet i Jornet

Redacció

La Sala Beckett ha apostat tradicionalment per donar suport a l’autoria catalana i aquest és el propòsit que s’ha fixat per la temporada 2021-2022. Durant aquest any teatral passaran també per la sala del Poblenou dramaturgues com Cristina Clemente, Marc Artigau, Anna Maria Ricart, Roc Esquius, Victoria Szpunberg o Llàtzer García, qui compartirà residència amb les companyies Íntims Produccions i Parking Shakespeare.

Els protagonistes de la programació de La Beckett

Un homenatge a la memòria del Benet i Jornet

Josep Maria Benet i Jornet és, probablement, l’autor català més reconegut del teatre contemporani. És per això que la Beckett li vol fer un doble tribut pel seu suport a la sala però també pel llegat artístic i de talent que ha deixat al llarg del anys a les noves generacions.

Josep Maria Benet i Jornet

Aquest homenatge es materialitzarà amb l’estrena de tres textos seus poc coneguts. La temporada arrenca amb Descripció d’un paisatge que es podrà veure fins al 31 d’octubre sota la direcció de Toni Casares. Es tracta d’un text poc conegut de l’autor, on la venjança i les lluites de poder són les protagonistes d’una historia protagonitzada per dues germandes exiliades que tornen al seu país deu anys després de la seva partida.

Imatge d’escena de ‘Descripció d’un paisatge’

A finals de temporada veurà la llum un semimuntat sota la direcció de Sergi BelbelEstiu ardent (del 17 al 19 de juny), la darrera obra que va escriure el mestre Benet i Jornet al principi de la seva malaltia. En paral·lel, també sota la direcció de Belbel, s’estrenarà Apunts sobre la bellesa del temps, un recull d’obres breus de caràcter íntim que el mateix autor va anar escrivint durant tota la seva vida.

Autor i companyies residents

Llàtzer Garcia serà l’autor resident d’aquesta temporada, agafant el relleu a Lara Díez Quintanilla. Així, l’autor rep l’encàrrec d’escriure una nova obra i a més, s’incorpora com a dramaturg i assessor de l’equip artístic del teatre. Mentrestant, Lara Díez estrenarà el resultat de la residència de la temporada passada: Eufòria (del 15 de desembre al 9 de gener), que ens parla de com confonem aquesta sensació amb la felicitat i transforma la vida en un contenidor d’expectatives impossibles.

Parking Shakespeare faran residència a La Beckett

Les companyies residents són Parking Shakespeare, que estrena una comèdia escrita per Marc Artigau especialment per a la companyia: El corredor de karts (del 16 de desembre al 16 de gener), i Íntims Produccions, que presenten Dels intestins una soga i del cul un sac de gemecs (del 9 de març al 3 d’abril). Amb autoria conjunta de la companyia i David Climent, la dramatúrgia gira entorn el compromís polític vers la desaparició completa de les persones.

Canvi climàtic i intel·ligència artificial

El canvi climàtic serà un dels eixos de la temporada, sota el cicle Planeta Persona, i englobarà propostes com Animal negre tristesa de la dramaturga alemanya Anja Hilling i direcció de Julio Manrique o No sabem res del campo de Clàudia Serrahima.

Un altre del eixos temàtics, englobat dins del cicle Màquina Persona, serà la intel·ligència artificial. Dins d’aquesta temàtica s’agrupen espectacles La màquina de parlar de Victoria Szpunberg, estrenada a la Beckett l’any 2007, i L’altre de Roc Esquius, un joc provocatiu i divertit sobre la tensió entre la ciència i l’ètica en el nostre món.

‘La màquina de parlar’ va fer temporada al 2018 al Maldà

Anna Maria Ricart , per la seva banda, estrenarà Obsolescència programada, una reflexió de la situació de les dones que ja no poden tenir fills i el tractament que la societat en fa d’elles.

Èxits que tornen i programació familiar

Enguany es recuperen dos espectacles de producció pròpia que alhora són la culminació de dos projectes europeus: Avinguda Nacional (del 10 al 29 de novembre) i Karaoke Elusia (del 17/11 al 05/12/2021) d’Oriol Puig.

‘Karaoke Elusia’ amb Lluís Arruga, Biel Montoro i Valèria Sorolla

També tornen a escena dues produccions després del seu pas pel Grec Festival: Malditas plumas (de l’11 al 28 de novembre), el cabaret humorístic imaginat per Sol Picó que va convèncer a crítica i públic, i Salvació Total Imminent Immediata Terrestre i Col·lectiva de Tim Crouch (del 26 de gener al 20 de febrer), on la companyia Sixto Paz proposa a públic i actors passar les pàgines plegats d’un llibre profètic.

A la programació familiar es podrà veure Una dent sota el coixí escrita per Cristina Clemente, sobre els éssers màgics que s’enduen les dents que cauen, i Demèter, d’Agrupación Señor Serrano, que tanca la trilogia centrada en apropar els mites grecs als infants, el Projecte Olympus.

Escrit per
Redacció
Articles relacionats
Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

L’escena de teatre infantil i familiar de Barcelona té una llarga tradició: aprofita-la, treu-los de casa i porta’ls a un dels molts espais culturals que programen espectacles per a diferents […]

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!