Fotocrònica dels Premis de la Crítica: s’imposen els Zhao i Doña Rosita

Redacció TeatreBarcelona

La Perla 29 es torna a endur els grans premis: millor espectacle, millor direcció i millor adaptació de l’obra dirigida per Oriol Broggi. L’altra guanyadora dels Premis de la Crítica ha estat Doña Rosita la Soltera, de Joan Ollé, amb quatre premis.

També obtenen reconeixement la Sala Flyhard, que s’ha endut el premi a millor sala, i un dels seus èxits, La Pols, el millor text per Llàtzer García. Informe per a una acadèmia, per la seva part, ha guanyat el premi a millor actor, Ivan Benet, i espai escènic, Jordi Queralt.

TEATRE_BARCELONA-premis_critica_XVII_2014-REVISTA_23

TEATRE_BARCELONA-premis_critica_XVII_2014-REVISTA_1

Presentats per Anna Pérez Pagès i Toni Puntí i amenitzats per Las Divinas, els Premis de la Crítica s’han lliurat aquest dilluns 23 de març a l’Antiga Fàbrica Damm i per primer cop s’hi han inclòs les categories de dansa i espectacle familiar. De fet, han estat precisament Teatre al Detall, que van portar el seu Endrapasomnis al Sant Andreu Teatre, una de les companyies més emocionades pel premi. Potser perquè són una companyia molt petita -dos únics integrants-, potser perquè competien amb El Petit Príncep, la primera entrega de premi de la nit s’ha convertit en la més celebrada. Pel que fa la dansa, els premis han estat per Lo Real, d’Israel Galván a nivell nacional i Vader de Peeping Tom, en la categoria d’internacional. En el cas del teatre el premi a l’Espectacle Internacional també ha anat per un espectacle del Festival Grec, l’Ubu Roi de la companyia Cheek by Jowl amb direcció de Declan Donellan. 

TEATRE_BARCELONA-premis_critica_XVII_2014-REVISTA_4

TEATRE_BARCELONA-premis_critica_XVII_2014-REVISTA_16

A House in Asia, d’Agrupación Señor Serrano, ha estat reconegut amb el guardó a les Noves Tendències. Un guardó que no ha pogut recollir la companyia, que està de gira amb l’espectacle, però que sí que ha servit perquè reivindiquessin, un cop més, “l’estretor de les portes dels teatres de Barcelona” que “no permeten” que hi arribin propostes com la seva.

El premi revelació ha anat pels actors de Kyla -Adrià Díaz, Sergio Freijo, Marc Naya i Junyi Sun-, l’obra de Lars Norén que es va poder veure al Versus Teatre la temporada passada. En la categoria de musical, se l’han endut Madam Teatre pel seu Bare. Per sobre de totes les coses que va omplir el Teatre Gaudí durant tot l’estiu. El seu director, Daniel Anglès, ha aprofitat per reivindicar el musical de petit i mitjà format que, diu, té moltes dificultats per tirar endavant i situar-se com a alternativa de les grans produccions.

Desde Berlín. Tributo a Lou Reed, ha acaparat dues de les categories tècniques: Disseny de vídeo (per a Miguel Ángel Raió) i Espai sonor (atorgat a Jaume Manresa).

TEATRE_BARCELONA-premis_critica_XVII_2014-REVISTA_6

TEATRE_BARCELONA-premis_critica_XVII_2014-REVISTA_14

En la categoria d’intèrprets, Rosa Renom ha estat reconeguda en la categoria d’Actriu principal pel seu paper a El president, que va aixecar grans elogis durant la temporada al TNC, i Ivan Benet s’ha endut el premi a millor Actor principal pel seu monòleg de Kafka a Informe per a una Acadèmia. Mercè Arànega i Oriol Genís s’han endut els premis a millor actriu i actor de repartiment pels seus papers a Doña Rosita la soltera de Joan Ollé, que també s’ha endut el premi de Vestuari -Míriam Compte- i Il·luminació -Lionel Spyche-.

TEATRE_BARCELONA-premis_critica_XVII_2014-REVISTA_19

TEATRE_BARCELONA-premis_critica_XVII_2014-REVISTA_18

TEATRE_BARCELONA-premis_critica_XVII_2014-REVISTA_13

TEATRE_BARCELONA-premis_critica_XVII_2014-REVISTA_12

Durant la gala s’ha entregat també el Premi Gonzalo Pérez de Olaguer a tota una carrera o contribució significativa al teatre català a l’escenògrafa i figurinista a Montse Amenós. Tot i que quan li van comunicar Amenós es va mostrar reàcia a rebre’l -“encara em queda molta feina per fer!”- finalment s’ha mostrat molt satisfeta de rebre’l i ha aprofitat per reivindicar la professió: “els escenògrafs difícilment sortim a les crítiques, i a més a més som els que més estem patint la crisi”.

TEATRE_BARCELONA-premis_critica_XVII_2014-REVISTA_17

Com als Premis Butaca, però, els que estan considerats els grans premis se’ls ha endut La Perla 29 per L’Orfe del clan dels Zhao. A més d’endur-se el premi a millor espectacle, Oriol Broggi ha rebut el guardó a la millor direcció i, juntament amb Marc Artigau, la de millor adaptació. Broggi ha volgut recordar l’actriu Àngels Poch, que va morir fa només una setmana.

TEATRE_BARCELONA-premis_critica_XVII_2014-REVISTA_15

TEATRE_BARCELONA-premis_critica_XVII_2014-REVISTA_21

TEATRE_BARCELONA-premis_critica_XVII_2014-REVISTA_20

Els Premis de la Critica han estat, fins ara, uns premis intermitents. Tot i l’arrancada inicial de 13 anys consecutius celebrant-se, després de la desaparició el 2001, només es van poder tornar a celebrar durant la gala Catalunya Aixeca el Teló del 2008 al 2010. Ara, el portal Recomana.cat, ha decidit recuperar-los al voltant del Dia Mundial del Teatre.

TEATRE_BARCELONA-premis_critica_XVII_2014-REVISTA_24

Fotografies: Neus Riba / Text: Mercè Rubià

 

 

Escrit per
Redacció TeatreBarcelona
Articles relacionats
La faula de la prosperitat

La faula de la prosperitat

Després d’uns anys combinant projectes propis amb encàrrecs, el director i dramaturg Iván Morales, finalment, ha pogut aixecar una idea que tenia des de fa 5 anys. El repte no […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!