Focus celebra 30 anys amb 50 espectacles i la reivindicació d’una cultura ‘que s’allunyi de Google i la banalitat’

Mercè Rubià

Clara Segura, Emma Vilarasau, Julio Manrique, Carmen Machi i Mario Gas són alguns dels noms destacats d’una temporada on el Grup Focus, que gestiona el Teatre Romea, La Villarroel, el Teatre Goya i el Teatre Condal, programarà gairebé 50 espectacles, 12 dels quals de producció pròpia.

TEATRE_BARCELONA-presentacio_focus-REVISTA_1

Daniel Martínez, president de Focus, ha fet un repàs a les dades de la temporada: gairebé 50 obres, 12 produccions pròpies, 6 coproduccions, 387 artistes participants, 32 companyies, 390 representacions previstes i un pressupost total d’activitat d’11 milions d’euros amb la voluntat de mantenir el creixement de la temporada anterior, que va assolir un 14% més de públic que la temporada 2014-2015, marcada “per la crisi econòmica i l’estigma de l’IVA cultural”. Convençut que els teatres han emprès “una bona direcció”, Martínez ha volgut reivindicar la importància de la cultura en èpoques de dificultat i la importància d’allunyar-se “de Google i la banalitat”.

TEATRE ROMEA, L’ÚLTIM ANY DE SITJÀ

Encara sense nou director, el Teatre Romea ha presentat la que serà l’última temporada amb Borja Sitjà al capdavant de la programació, on destaquen propostes com El filósofo declara, protagonitzat per Mario Gas i Rosa Renom o La taverna dels Bufons, un homenatge als comediants a l’ombra de Shakespeare protagonitzat per Joan Pera, Carles Canut i Dafnis Balduz.

T de Teatre hi celebrarà el seu 25è aniversari amb E.V.A, una comèdia dirigida per Julio Manrique amb el dolor com a protagonista. També s’hi podrà tornar a veure el Sócrates encarnat per Josep Maria Pou; Federico García, una mirada polièdrica al poeta dirigida per Pep Tosar estrenada al Grec 2015; i èxits de l’Off Romea com El bon lladre o La nit just abans dels boscos.

Héctor Alterio protagonitzarà El padre, una obra del dramaturg francès Florian Zeller que s’endinsa en qüestions sovint delicades com l’Alzheimer, la vellesa o la demència senil des de la comicitat i Abel Folk dirigirà Amors & Humors, un concert dramatitzat basat en la vida i obra de Shakespeare i Cervantes.

LA VILLARROEL, TEATRE CONTEMPORANI

La Villarroel, sempre centrada en el teatre contemporani, obre temporada amb un dels èxits de l’Off de la temporada passada, Othelo. Dirigida per l’argentí Gabriel Chamé, l’obra és una sorprenent i esbojarrada versió de l’obra de Shakespeare amb important presència del teatre físic i el clown. Durant els mateixos dies Chamé també dirigeix i interpreta Llegué para irme, un monòleg que s’enfronta a l’estrès dels nostres dies des de la perspectiva del clown.

Clara Segura, David Selvas, Ramon Madaula i Mima Riera protagonitzaran el que de ben segur serà un dels espectacles de la temporada d’aquest teatre, La Treva. Una obra escrita el 2009 per Donald Margulies i dirigida per Julio Manrique que s’enfronta a la crueltat de la guerra des de la perspectiva d’una prestigiosa fotògrafa i un reporter.

I si al Romea s’hi representarà El padre, a La Villarroel arribarà La mare, també de Florian Zeller. Emma Vilarasau protagonitzarà un relat sobre l’amor maternal des del dolor que sent una mare entregada quan, en marxar de casa el fill, el seu món canvia i s’ha de redefinir. A més, també s’hi podrà veure Els tres aniversaris, una comèdia negra que parteix de la revisió de Les tres germanes de Txékhov i Broken Heart Story, un particular relat de Saara Turunen sobre l’art i l’amor amb una posada en escena enginyosa i arriscada.

TEATRE GOYA, ART I DINERS

En el seu 100è aniversari com a teatre, el Goya aposta per quatre espectacles centrats en el debat sobre l’art i els diners que faran una llarga temporada. A banda de recuperar Caiguts del cel, la comèdia dirigida per Sergi Belbel i protagonitzada per Emma Vilarasau i Jordi Bosch, el teatre dirigit per Josep Maria Pou fa una gran aposta per Art, de Yasmina Reza. La peça, ja consolidada com un clàssic contemporani, estarà protagonitzada per tres grans noms de l’escena: Francesc Orella, Pere Arquillué i Lluís Villanueva. A més, Carmen Machi serà la protagonista de La autora de Las Meninas, un text d’Ernesto Caballero que planteja com, en un futur no gaire llunyà i degut a la crisi econòmica, un hipotètic govern espanyol es veu obligat a vendre Las Meninas com a font d’ingressos. El Preu, el text d’Arthur Miller dirigit per Sílvia Munt, tornarà el mes de juny després de l’èxit durant aquest passat Festival Grec.

TEATRE CONDAL, MUSICALS I COMÈDIA

El Teatre Condal comença a consolidar la seva aposta per als musicals de mitjà format i la comèdia amb propostes com Avui no sopem, una comèdia de Jordi Sánchez i Pep Anton Gómez; Geronimo Stilton, el musical del rosegador més famós de la literatura infantil; i Homes, l’adaptació d’un dels èxits de T de Teatre convertit en un musical per Sergi Belbel, Carol López i Marc Parrot.

Escrit per
Mercè Rubià TWITTER

Periodista. Teatrera. Enamorant-me de la dansa i el circ. Advertència: Si la majoria de recomanacions tenen molts aplaudiments no és per falta de criteri (que potser també), sinó perquè prefereixo parlar de les obres que m’han agradat. Molt lluny de voler fer (o ser) crítica.

Articles relacionats
La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Aquest Hivern, TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper. Una mirada independent i tranquila a la cartellera hivernal de Barcelona, pensada únicament per a nosaltres: el públic. Hi trobaràs reportatges, […]

Queralt Riera, una veu feminista i postdramàtica

Queralt Riera, una veu feminista i postdramàtica

Les arts escèniques contemporànies obren la mirada i l’escolta cap a les dones. No som conscients de com l’home ha dominat el sector. No només en l’àmbit professional, sinó sobretot […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!