ARTS DE CARRER

FiraTàrrega recupera la seva essència: l’art i el carrer

Del 8 a l'11 de setembre les arts escèniques inundaran de nou els carrers de Tàrrega

Redacció

FiraTàrrega, la fira d’art de carrer més important de Catalunya, recupera en la nova edició l’espai públic i les propostes de carrer, un dels seus principals trets d’identitat.

La nova programació del certàmen, que es podrà veure del 8 a l’11 de setembre, inclou 62 propostes, més de la meitat de les quals són estrenes, provinents de diferents parts de la penínsul·la i una desena de produccions internacionals.

8 eixos temàtics per descobrir FiraTàrrega 2022

1 – VEUS JOVES

Aquesta edició del festival vol donar veu als més joves, no només als creadors, sinó també al públic. En aquest apartat destaquen entre altres, noms com Lali Álvarez amb The Unfinished Human MANIFESTO (El Manifest inacabat de la Humanitat), un projecte participatiu que combina la creació artística, la creació comunitària i el pensament; el Col·lectiu Desasosiego amb Un segundo bajo la arena, una peça en la que el públic podrà assistir a un banquet nupcial inspirat en Bodas de sangre; els belgues Circus Ronaldo amb Swing, una proposta entre el circ i els espectacles de varietats de la primera meitat del s.XX; o Teatro en vilo, una coproducció amb el Centro Dramático Nacional, i el seu Blast, una trobada improbable i eclèctica entre joves entre 16 i 26 anys que volen canviar el món.

Blast, una producció del Centro Dramático Nacional

2 – PROPOSTES EXPERIENCIALS

Es tracta de propostes que ofereixen una experiència vivencial espais singulars i que requereixen un públic actiu. Aquí trobarem Roger Bernat i la seva Dormifestació, una dormida col·lectiva acompanyada d’artistes convidats com els poetes Oriol Sauleda i Núria Martínez Vernis; dels Països Baixos arriba Johannes Bellinkx i Reverse, una creació que proposa un recorregut caminant cap enrere durant uns 50 minuts; les Artistas Salchichas amb Hablar con las plantas para llegar a un paisaje, una immersió en el paisatge de l’Urgell; Projecte Ingenu que es pregunten sobre com serà el món d’aquí a 1000 anys a El dia que va morir l’últim pandaCarla Rovira amb el dispositiu escènic Exit through the gift shop que gira al voltant del concepte d’èxit en els processos de gestació i maternitat; Engruna Teatre i el seu particular Univers per a infants de 0 a 2 anys; o la companyia Escarlata amb La grutesca, una experiència sonora en un ambient grotesc i circense.

Projecte Ingenu es pregunten sobre com serà el món d’aquí a 1000 anys a ‘El dia que va morir l’últim panda’

3 – PROPOSTES PER CELEBRAR

En aquest bloc hi trobem la Compagnie Dyptik amb Mirage (un jour de fête), una peça inspirada en la imatge irreal i absurda del camp de refugiats de Balata (Cisjordània); els belgues Circumstances amb Exit, un treball de circ i dansa on es fusionen el moviment, l’acrobàcia i l’equilibri; Pau Palaus que ens porta amb Zloty una història de dos personatge d’una antiga troup de circ fent camí sense rumb; Sound de Secà amb +, un espectacle nocturn que esdevé una cruïlla entre la percussió, la dansa, la veu, el moviment i la poesia; Kaleider i el seu Robot selfieuna instal·lació participativa que recull selfies del públic i els converteix en un gran mural col·lectiu; Lucas Escobedo i Paüra, una peça musical  hilarant que parla de la por; Truca Circus amb Sopla!, una atmosfera circense i festiva que evoca el món del còmic; o la Cia. Pepa Plana amb Si tu te’n vas, on tres pallasses es troben per recrear un món accelerat i ens fan riure de les coses més petites.

‘Robot selfie’, proposa fer un gran mural col·lectiu a través d’un recull selfies del públic

4 – PROPOSTES PER PENSAR

En aquest apartat hi destaquen la companyia navarresa Led Silhouette que juntament amb Marcos Morau han creat Los perros, una peça de dansa íntima i visceral; Joseph Toonga amb Born to protest, un paisatge sonor intens amb ritmes de hip-hop que posa l’accent en crear consciència al voltant de l’estigma racial; o la percussionista Núria Andorrà amb Nu.A, que amb objectes de la quotidianitat crea un paisatge sonor que ens apropa als seus orígens.

Los perros, una peça de dansa íntima i visceral

5 – PROPOSTES ITINERANTS

Aquí trobarem propostes com les de Hortzmuga Teatroa & Deabru Beltzak amb Senta, a la deriva, una revisió contemporània i en clau de carrer de l’opera de Richard Wagner L’holandès errant; o 1 WATT amb Tales of No(oo)one, una peça deambulatòria i desordenada d’històries reals i d’antiheroïs que desborda energia.

L’espectacle itinerant ‘Tales of No(oo)one’

6 – DRAMATURGIA DIGITAL

Noves formes de creació que mantenen una conversa entre el llenguatge digital, la tecnologia, les arts escèniques i l’espai públic. En aquest apartat destaquen Onírica mecànica, un projecte liderat per Jesús Nieto que, amb la tecnologia com a aliada, proposa una sèrie de peces que conformen un únic ecosistema però poden experimentar-se per separat. A FiraTàrrega 2022 presenta: Distancia; La máquina de matar; i Rumbo a Farout.

Imatge de ‘Rumbo a Farout’ de la companyia Onírica mecánica

7 – LA PARAULA

Hi trobarem una conversa oberta entre la filòsofa Marina Garcés i la artista Clara Peya sobre l’inesperat; o Pastors, un relat de milers d’anys, explicat en format ‘live journalism’, de la mà de La Mira.

Un relat de milers d’anys que aglutina històries que parlen de transhumància, de model de vida o de natura

8 – L’INESPERAT

L’Inesperat, el lema d’aquesta edició, proposa una sèrie de peces que ens podrem trobar en qualsevol lloc i en qualsevol moment. Hi trobarem creacions com les de l’hongarès David Somló amb Drift, una interacció entre intèrprets i transeünts que fa pensar l’audiència sobre el seu comportament a l’espai públic; Sauf le dimanche, amb Troc!, una peça de dansa a l’espai públic lúdica, generosa i inventiva; o La Carbonera Itinerant, una llibreria mòbil amb una selecció de textos teatrals, assaigs sobre les arts en viu i l’ús de l’espai públic.

Sauf le dimanche presenta ‘Troc!’, una peça de dansa a l’espai públic

Les entrades per la nova edició ja esta a la venda. Més informació, clicant aquí.

Escrit per
Redacció
Articles relacionats
Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

L’escena de teatre infantil i familiar de Barcelona té una llarga tradició: aprofita-la, treu-los de casa i porta’ls a un dels molts espais culturals que programen espectacles per a diferents […]

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Aquest Hivern, TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper. Una mirada independent i tranquila a la cartellera hivernal de Barcelona, pensada únicament per a nosaltres: el públic. Hi trobaràs reportatges, […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!