STOP CENSURA

El teatre català s’uneix contra la censura de l’ultradreta

Redacció

En els darrers dies diversos artistes i companyies han denunciat  la censura que han rebut per part d’ajuntaments, governats des de fa poc per forces polítiques de dreta o ultra dreta. El cas més proper segurament ha estat l’espectacle NUA produit per Flyhard Produccions, que reflexiona sobre els trastorns alimentaris, però aquest exemple no ha estat l’únic: s’uneixen també una obra sobre un mestre republicà afusellat o un text de Virginia Wolf que parla de l’homosexualitat.

Els tres casos guarden molt elements comuns. Els nous consistoris, sorgits dels comicis del maig, han passat a mans de coalicions de forces de dreta i ultradreta i les obres, prèviament aprovades per ser representades pels governs anteriors, han estat cancel·lades després de les eleccions.

Tres casos de censura

El primer cas afecta l’obra NUA a Palma de Mallorca, un espectacle estrenat a la Sala Versus Glòries, que aborda els trastorns alimentaris i com els cànons de bellesa afecten aquestes malalties. El nou govern local ha vetat l’obra al·legant raons pressupostàries i per no estar en línia amb la nova programació d’espectacles.

Ann Perelló, protagonista de l’espectacle, durant al representació

En el segon cas, els directors Xavier Bobés i Alberto Conejero van ser informats per telèfon que la seva obra, El mar: visión de unos niños que no lo han visto nunca (estrenada en català al TNC i finalista als premis MAX i als Premis de la Crítica), sobre un professor republicà afusellat durant la Guerra Civil, Antoni Benaiges, no es duria a terme a Briviesca (Burgos). El canvi de govern ha motivat la cancel·lació. Bobés va considerar que es tractava de censura, encara que el nou alcalde va al·lega que és per raons econòmiques.

Sergi Torrecilla, durant la representació de l’espectacle

El tercer exemple, afecta la companyia de teatre madrilenya Teatro Defondo i la seva obra Orlando: una biografía, basada en la novel·la escrita per Virginia Woolf el 1928. L’obra tracta sobre temes com la sexualitat i l’homosexualitat femenina, ítem tabús per als partits més conservadors.

La resposta del sector

La nova Plataforma Artes Libres ha emès un comunicat en resposta als vetos ideològics a l’àmbit cultural. Nombrosos artistes, directors i escriptors de tota la península han mostrat suport a aquesta iniciativa. En l’escrit denuncien la tornada de la censura i exigeixen la protecció de la llibertat d’expressió i els drets fonamentals. Diversos organismes i institucions culturals s’han sumat a aquesta causa com el Centro Dramático Nacional, la SGAE, la Unión de Actores y Actrices o la Academia de las Artes Escénicas de España.

A Catalunya ja s’han posicionat destacats equipaments com el Teatre Nacional de Catalunya, el Teatre Lliure, el Gran Teatre Liceu, el Mercat de les Flors, els principals festivals del país o patronals del sector com CIATRE (Associació de Companyies de Teatre Professional de Catalunya), la AADPC (Associacoó d’Actors i Directors Professionals de Catalunya) o ADETCA (Associació d’Empreses Teatrals de Catalunya) que aglutina els teatres i sales privades catalanes. També TeatreBarcelona.com.

Escrit per
Redacció
Articles relacionats
Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

L’escena de teatre infantil i familiar de Barcelona té una llarga tradició: aprofita-la, treu-los de casa i porta’ls a un dels molts espais culturals que programen espectacles per a diferents […]

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!