El Grec 2021 proposa un viatge per la cultura africana amb perspectiva feminista

Rubén Garcia Espelta

Fa un any el Grec Festival de Barcelona es va convertir en un dels pocs festivals europeus en celebrar-se: es va adaptar a la situació, va adoptar nous formats i es va allargar durant l’any per fer-ho possible i seguir donant suport a les companyies. De tota aquesta experiència ha sorgit un nou Grec més fort i amb més vida que mai: “Optimista, potent i ambiciós“, en paraules del seu director, Francesc Casadesús.

El festival se celebrarà del 27 de juny a l’1 agost i recupera el seu format tradicional presencial, amb totes les mesures de seguretat vigents, i programarà un centenar de propostes repartides per tota la ciutat.

Aquest any Casadesús completarà la seva volta al món portant la cultura africana als escenaris amb la participació de la diàspora africana i de totes aquelles de creadores i creadors afrodescedents d’aquí. Es podran veure un total de 98 espectacles repartits entre els escenaris de Montjuïc i la resta de sales i teatres de la ciutat.

Julio Manrique inaugurarà el festival

L’espectacle inaugural es podrà veure el 27 de juny i serà Carrer Robadors, una adaptació de la “trepidant” novel·la de l’escriptor francès Mathias Enard. La peça, dirigida per Julio Manrique, explica la història d’un jove que viatja des de Magreb a una Barcelona agitada per les protestes del 15M. El muntatge comptarà amb noms com Moha Amazian, Guillem Balart, Elisabet Casanovas, Anna Castells, Ayoub El Hilali o Mohamed El Bouhali, entre altres.

Altres creadors i creadors locals que participaran són Angélica Liddell, Jordi Oriol, Enric Montefusco, Silvia Albert Sopale, Jordi Prat i Coll, Ivan Benet, Marc Chornet, Queralt Riera, Juana Dolores, Virgínia Sànchez, Pepa Plana o companyies com els Circo Eia, La petita malumaluga, Les Impuxibles, Sixto Paz Produccions o T de Teatre, entre molts altres.

Aquesta edició del Grec tambe recuperarà algunes peces que no es van poder veure l’any passat com La casa de los espíritus dirigida per Carme Portaceli, Pedro Páramo de Mario Gas, La gavina d’Àlex Rigola o L’habitació blanca, un text de Josep Maria Miró.

Referents internacionals

No hi faltaran grans noms de l’escena internacional com Peter Brook, Dimitris Papaioannou o Jan Lawers, però sobretot hi haurà artistes i propostes d’arrel africana amb interessants propostes com la dansa de Serge Aimé Coulibaly, el Groupe Acro-batique de Tànger, el biòptic documental francès Mohamed El Khatib o l’artista de Lagos Qudus Onikeku, que treballarà tres setmanes amb artistes locals i mostrarà una performance de 6 hores al Graner.

Entre els plats forts de l’edició apunten molt fort el muntatge del sud-africà Brett Bailey, una adaptació amb música electrònica i òpera del mite de Samsó, o un musical d’homenatge a Winnie Mandela Dear Winnie.

El Grec arriba als Museus

El Grec consolida la seva programació als museus de la ciutat on artistes i creadors de disciplines diverses interactuen amb les seves instal·lacions. Un dels noms que sona amb més força són els alemanys Rimini Protokoll que presentaran Urban Nature al CCCB, una barreja d’exposició artística i performance on els visitants podran fer de públic i d’actors en una instal·lació que planteja com es viu, com es treballa i com es protesta en una gran ciutat.

També destaquen altres propostes com Guilty Landscapes, una videoinstal·lació que ens convida a contemplar i reflexionar sobre la globalització al MNAC; Un altre dia diví de Ferran Utzet al Museu Picasso, una performance sobre el desig de ser i de comunicar-se en temps d’aïllament;  o iBall al MACBA, un acte performatiu que passa dins d’una bola transparent on cada espectador i espectadora es podrà acostar a la bola de manera individual i interactuar amb el performer que hi ha dins

Podeu consultar tota la programació del Grec Festival de Barcelona, clicant aquí:

Escrit per
Rubén Garcia Espelta TWITTER

Periodista i gestor cultural. Responsable de continguts editorials de TeatreBarcelona.com Ha treballat a mitjans com Catalunya Ràdio, El Periódico de Catalunya, La Xarxa, Ràdio 4 o Rac1.

Articles relacionats
Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

L’escena de teatre infantil i familiar de Barcelona té una llarga tradició: aprofita-la, treu-los de casa i porta’ls a un dels molts espais culturals que programen espectacles per a diferents […]

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Aquest Hivern, TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper. Una mirada independent i tranquila a la cartellera hivernal de Barcelona, pensada únicament per a nosaltres: el públic. Hi trobaràs reportatges, […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!