DANSA

El bailaor Jesús Carmona s’enfronta a les seves bèsties interiors

El coreògraf badaloní estrena el darrer al Teatre Victòria el seu darrer espectacle, reconegut com a Millor proposta de Dansa i Millor Coreografia als Premis Max 2022

Redacció

Considerat pel New York Times com “un fenomen del món del flamenc”, el bailaor, coreògraf i actor Jesús Carmona, estrena aquest setembre al Teatre Victòria Baile de bestias. L’espectacle, guardonat amb dos Premis Max l’any 2022 (Millor Espectacle de Dansa i Millor Coreografia), combina la dansa d’arrel flamenca amb elements de la dansa més contemporània.

Carmona explica que Baile de bestias tracta sobre les bèsties interiors, sobre “aquells sentiments primaris o universals i sobre aquelles circumstàncies complicades que no hem aconseguit superar”, i afegeix: “No és una proposta autobiogràfica, és un exercici de sinceritat amb un mateix”. “Són bèsties que habitaven en mi i a les quals vaig decidir donar-los veu i aprendre a ballar amb elles”, diu el coreògraf. Tot i que amb aquest espectacle, afirma, ha après a ser millor persona i artista, les pors segueixen allí: “Segueixen en mi, però ara les reconec, les miro i les escolto”.

“Físicament, és un espectacle introspectiu i exigent que porta el meu cos i les meves emocions a l’extrem per poder despertar aquesta bèstia que em faci treure tot el que porto a dins”. L’espectacle també reflexiona sobre la masculinitat, “sobre quin tipus d’home vull ser” – en paraules del propi bailaor- i sobre els seus estereotips.

Un espectacle trencador

En la seva carrera com a bailador de flamenc, Carmona ha begut de grans mestres com Antonio Canales, Eva Yerbabuena i Ángel Rojas, però ha decidit distanciar-se dels patrons tradicionals. “Crec que hem concebut un espectacle excepcional, on em sento molt lliure”, afirma. A Baile de bestias, a més, ha volgut iniciar un nou cami i trencar amb els estereotips tradicionals associats al gènere i trobar inspiració en altres estils com la dansa japonesa butoh o el trap.

Es traca d’un espectacle flamenc poc convencional. “El flamenc és la base de la nostra proposta, tant per al compositor Manuel Masaedo com per a mi, però també incorpora influències d’altres melodies, com el jazz i altres disciplines de dansa”. Masaedo acompanyarà el bailaor durant tot l’espectacle tocant més de 20 instruments diferents.

Qui és Jesús Carmona?

Nascut a Badalona l’any 1985, amb 16 anys va debutar professionalment al Teatre Zorrilla de la mateixa ciutat i el 2004 es llicencia en Dansa Espanyola i Flamenc a l’Institut del Teatre de Barcelona.

S’ha format en dansa clàssica al costat de grans noms com Bárbara Kasprovich, Rodolfo Castellano o Carmen Huguet, i en flamenc amb figures com Canales, Eva Yerbabuena, Aída Gómez, Domingo Ortega o Manuela Carrasco, entre d’altres. Ha treballat al Nuevo Ballet Español i en les companyies artístiques de Carmen Cortés, El Güito, Rafael Amargo o La Truco. Durant la seva trajectòria a rebut el Premi Benois de la Danse 2021, l’equivalent als Òscars del món de la dansa; dos Premis Max; la Medalla d’Or del Reial Cercle Artístic i el Premi Nacional de Dansa 2020.

Ha ballat en més de 40 països diferents i el 2006 va entrar al Ballet Nacional de España, on va aconseguir la categoria de Primer Ballarí. Amb la seva companyia Carmona ha creat els espectacles Cuna Negra y Blanca7 balcones, Impetu’s, Equilibrio, BalconesImpetuʼsEquilibrioAmatør o El Salto. Amb Nacho Cano, ha participat com a actor i com a responsable de la coreografia del musical Malinche.

Escrit per
Redacció
Articles relacionats
Totes nominacions del VII Premis TeatreBarcelona

Totes nominacions del VII Premis TeatreBarcelona

TeatreBarcelona, la revista, cartellera digital i comunitat d’arts escèniques de referència, ha presentat els espectacles i professionals nominats a la 7a edició dels Premis TeatreBarcelona. És tracta d’un certamen on el públic reconeix […]

Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

L’escena de teatre infantil i familiar de Barcelona té una llarga tradició: aprofita-la, treu-los de casa i porta’ls a un dels molts espais culturals que programen espectacles per a diferents […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!