DANSA

El bailaor Jesús Carmona s’enfronta a les seves bèsties interiors

El coreògraf badaloní estrena el darrer al Teatre Victòria el seu darrer espectacle, reconegut com a Millor proposta de Dansa i Millor Coreografia als Premis Max 2022

Redacció

Considerat pel New York Times com “un fenomen del món del flamenc”, el bailaor, coreògraf i actor Jesús Carmona, estrena aquest setembre al Teatre Victòria Baile de bestias. L’espectacle, guardonat amb dos Premis Max l’any 2022 (Millor Espectacle de Dansa i Millor Coreografia), combina la dansa d’arrel flamenca amb elements de la dansa més contemporània.

Carmona explica que Baile de bestias tracta sobre les bèsties interiors, sobre “aquells sentiments primaris o universals i sobre aquelles circumstàncies complicades que no hem aconseguit superar”, i afegeix: “No és una proposta autobiogràfica, és un exercici de sinceritat amb un mateix”. “Són bèsties que habitaven en mi i a les quals vaig decidir donar-los veu i aprendre a ballar amb elles”, diu el coreògraf. Tot i que amb aquest espectacle, afirma, ha après a ser millor persona i artista, les pors segueixen allí: “Segueixen en mi, però ara les reconec, les miro i les escolto”.

“Físicament, és un espectacle introspectiu i exigent que porta el meu cos i les meves emocions a l’extrem per poder despertar aquesta bèstia que em faci treure tot el que porto a dins”. L’espectacle també reflexiona sobre la masculinitat, “sobre quin tipus d’home vull ser” – en paraules del propi bailaor- i sobre els seus estereotips.

Un espectacle trencador

En la seva carrera com a bailador de flamenc, Carmona ha begut de grans mestres com Antonio Canales, Eva Yerbabuena i Ángel Rojas, però ha decidit distanciar-se dels patrons tradicionals. “Crec que hem concebut un espectacle excepcional, on em sento molt lliure”, afirma. A Baile de bestias, a més, ha volgut iniciar un nou cami i trencar amb els estereotips tradicionals associats al gènere i trobar inspiració en altres estils com la dansa japonesa butoh o el trap.

Es traca d’un espectacle flamenc poc convencional. “El flamenc és la base de la nostra proposta, tant per al compositor Manuel Masaedo com per a mi, però també incorpora influències d’altres melodies, com el jazz i altres disciplines de dansa”. Masaedo acompanyarà el bailaor durant tot l’espectacle tocant més de 20 instruments diferents.

Qui és Jesús Carmona?

Nascut a Badalona l’any 1985, amb 16 anys va debutar professionalment al Teatre Zorrilla de la mateixa ciutat i el 2004 es llicencia en Dansa Espanyola i Flamenc a l’Institut del Teatre de Barcelona.

S’ha format en dansa clàssica al costat de grans noms com Bárbara Kasprovich, Rodolfo Castellano o Carmen Huguet, i en flamenc amb figures com Canales, Eva Yerbabuena, Aída Gómez, Domingo Ortega o Manuela Carrasco, entre d’altres. Ha treballat al Nuevo Ballet Español i en les companyies artístiques de Carmen Cortés, El Güito, Rafael Amargo o La Truco. Durant la seva trajectòria a rebut el Premi Benois de la Danse 2021, l’equivalent als Òscars del món de la dansa; dos Premis Max; la Medalla d’Or del Reial Cercle Artístic i el Premi Nacional de Dansa 2020.

Ha ballat en més de 40 països diferents i el 2006 va entrar al Ballet Nacional de España, on va aconseguir la categoria de Primer Ballarí. Amb la seva companyia Carmona ha creat els espectacles Cuna Negra y Blanca7 balcones, Impetu’s, Equilibrio, BalconesImpetuʼsEquilibrioAmatør o El Salto. Amb Nacho Cano, ha participat com a actor i com a responsable de la coreografia del musical Malinche.

Escrit per
Redacció
Articles relacionats
Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

L’escena de teatre infantil i familiar de Barcelona té una llarga tradició: aprofita-la, treu-los de casa i porta’ls a un dels molts espais culturals que programen espectacles per a diferents […]

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!