La companyia de circ “EIA” presenta ‘Nuye’, a la recerca constant per completar-nos

Rubén Garcia Espelta

La Companyia de Circ “eia” celebra 12 anys de trajectòria amb una proposta escènica nova: Nuye, que significa ‘nosaltres’ en napolità. La seva cinquena producció segueix amb la mateixa filosofia que els seus primers espectacles: posar al centre de les creacions les relacions humanes. “Amb Capas ens interrogàvem sobre les dinàmiques de família; amb inTarsi, sobre la relació entre l’individu i el col·lectiu; amb Espera, sobre la relació actor-espectador, i ara volem parlar de les relacions de parella”, explica Armando Rabanera, que codirigeix l’espectacle juntament amb Fabrizio Giannini i Roberto Magro: “Volem fugir del concepte de parella sentimental per centrar-nos en els ingredients màgics que fan que dues persones es trobin i s’uneixin per sempre i per sobre de totes les adversitats”.

Nuye és un projecte que sorgeix de l’exploració de les diverses dinàmiques de les relacions de parella. La companyia planteja una reflexió que parteix de l’experiència viscuda durant el confinament, un moment d’introspecció i de recerca interna que, a la vegada, ha emfatitzat la necessitat de relacionar-nos amb els altres: “Reflexionem sobre la necessitat que tenim de buscar constantment aquesta meitat que conforma la parella i que comença, primer, connectant amb nosaltres mateixos i amb totes les meitats de la nostra personalitat, i després, sortint a l’exterior per buscar en els altres aquest complement: la parella”, comenta Rabanera. Tot té lloc en un escenari ocupat per una paret modular que pren vida, amb els seus forats, portes i un trampolí, i que, com nosaltres, té moltes cares. L’objectiu dels “eia” és ben clar, que tinguem ganes de relacionar-nos: “Volem que el públic surti amb ganes de trucar a aquell amic que no veuen, amb ganes de fer noves amistats o de trobar aquella altra meitat que hi ha pel món i que encara desconeixen”.

El procés de creació no ha estat senzill, l’espectacle s’ha gestat en temps de pandèmia, a través de les pantalles, tot un repte que també han plasmat a l’espectacle: “L’experiència no ha estat agradable. D’una banda, ha fet que tinguem més ganes de trobar-nos a l’escenari, però també ens ha obligat a redescobrir-nos i a estar lluny de les persones que estimem. Tot això ha influït en la creació i la dramatúrgia de l’espectacle”.

Nuye serà el primer espectacle que fan sense presència a escena dels seus fundadors: “No suposa un adeu dels escenaris, necessitem una mica de distància i fer una pausa”, diu Rabanera, i afegeix: “Ha arribat el moment de passar el nostre llegat a una nova generació, tant la nostra manera de veure el circ com la nostra manera de crear”. La companyia incorpora tres parelles d’acròbates nous que engloben totes les combinacions de gènere, i s’ha envoltat de col·laboradors coneguts com el dramaturg Roberto Magro, la coreògrafa Michelle Man i els compositors musicals Cristiano i Davide della Monica: “Hem intentat transmetre la nostra manera d’entendre la creació, intentem que la majoria de decisions siguin democràtiques. A poc a poc hem anat donant a aquests artistes unes pautes i ells han generat el material que després conforma la peça total”.  

Més informació, imatges i entrades a:

Escrit per
Rubén Garcia Espelta TWITTER

Periodista i gestor cultural. Responsable de continguts editorials de TeatreBarcelona.com Ha treballat a mitjans com Catalunya Ràdio, El Periódico de Catalunya, La Xarxa, Ràdio 4 o Rac1.

Articles relacionats
La faula de la prosperitat

La faula de la prosperitat

Després d’uns anys combinant projectes propis amb encàrrecs, el director i dramaturg Iván Morales, finalment, ha pogut aixecar una idea que tenia des de fa 5 anys. El repte no […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!