Arriba el 20è Circ d’Hivern, un ‘Garbuix’ ple d’humor i acrobàcies

Redacció

La creativitat i l’humor del clown Guillem Albà i la tècnica de l’acròbata Alberto Feliciate s’uneixen per dirigir Garbuix, el 20è Circ d’Hivern de l’Ateneu de Nou Barris, un espectacle carregat de bon humor, energia i poètica. Assistim a una funció escolar amb un públic entusiasta i agraït, els alumnes de l’Escola Turó de Roquetes, veïna de l’Ateneu.

TEATRE_BARCELONA-garbuix-REVISTA-2

‘FAREM EL QUE ENS DONI LA GANA’. En saber que dirigiria el 20è Circ d’Hivern, un conegut del món del circ va dir a Guillem Albà: “Sobretot, no facis cas de la gent del circ”. I ha fet cas del consell, perquè la premissa no ha estat altra que aquesta: “farem el que ens doni la gana”. Albà, que viu un moment especialment àlgid de la seva carrera amb la reposició de Rhum al Teatre Lliure i la gira de Marabunta, ho explica: “m’agrada posar-me en un món que no conec, això em dóna la llibertat de no seguir els cànons establerts. Crec que fins i tot he estat massa prudent!”. L’objectiu era crear un divertimento familiar i aconseguir la rialla dels espectadors, acostar un públic no habitual al circ i “que surtin amb ganes de tornar-hi”. Si tenim en compte aquesta funció -i evitant la temptació de fer un spoiler– us podem dir que la primera escena no només arrenca una sonora rialla del públic, sinó que fins i tot provoca els crits entusiastes dels menuts. No serà l’únic moment.

CINC NOIES. Les protagonistes són cinc artistes provinents de diferents disciplines: Lola Ruiz (trapezista), Serena Vione (acròbata), Juana Beltrán (equilibris sobre mans), Jessica Arpin (acròbata i pallassa) i Jessica Martín (bicicleta acrobàtica). La pregunta és recurrent: «Per què cinc noies?». I la resposta, clara: «Per què no ho pregunteu quan són cinc nois?». Albà, que s’ha limitat “a triar cinc bones artistes” i que espera que algun dia ningú s’estranyi d’un repartiment com aquest, ha treballat per treure’ls el seu cantó més boig i una energia conjunta per apropar-les al món del clown.

TEATRE_BARCELONA-garbuix-REVISTA_3

HUMOR ABSURD. “Volíem fugir de l’obligació d’explicar una història i deixar-nos portar pel joc, com els nens”, assegura Albà. Així, el fil conductor de l’espectacle no és altre l’humor absurd, que cus un garbuix d’escenes molt visuals creades a partir d’improvisacions i idees esbojarrades, des de Miley Cyrus a un grup de monges o un ós que apareix quan vol, passant per una jaqueta que et permet parlar diferents idiomes o un combat de boxa cap per avall.

POÈTICA. S’hi uneixen moments més poètics que compten amb la música de la compositora Clara Peya, creada especialment per l’espectacle, i números de trapezi i màstil, a més d’un fabulós titella creat per la companyia L’Estaquirot Teatre. Una part més tècnica dirigida per Alberto Feliciate, gimnasta de formació i actualment professor d’acrobàcia a l’Escola de Circ Rogelio Rivel.

TEATRE_BARCELONA-garbuix-REVISTA_5

A QUART TRIOMFA LA BICICLETA. Quan acaba l’espectacle el crit és unànime: “¡otra!, ¡otra!”. No som en un concert i un cop acabat l’espectacle és difícil aconseguir uns visos… però coi, aquí s’ha vingut a jugar i trencar convencionalismes, oi? Doncs els alumnes del Turó de Roquetes són aplicats i ho han après ràpid. Quan es comença a buidar la sala, ens quedem amb els alumnes de la classe de 4t B. Estan entusiasmats. S’ho han passat molt bé i tenen ganes d’explicar què és el que més els ha agradat: el número de trapezi, el de perxa xinesa, la monja jugant a pilota, el combat de boxa amb els peus i la bicicleta acrobàtica de Jessica Martín, la gran triomfadora del matí.

BARRI. Han estat un públic fantàstic: han animat, rigut i aplaudit. Com per la resta del barri, el circ ja els és familiar. No només tenen l’escola a uns quants carrers de l’Ateneu i l’Escola Rogelio Rivel, sinó que a més a més alguns d’ells hi van setmanalment per aprendre’n a través de la Fundació Pare Manel. També hi han vingut amb la família o els altres cursos amb l’escola. Pràcticament tots els centres del barri hi passen any rere any. En un espai nascut de l’autogestió veïnal com l’Ateneu, seguir arrelats a l’entorn és essencial. Ho deien fa només unes setmanes en recollir la Medalla d’Honor de la Ciutat: “Tenim com a objectiu ser reflex de la vitalitat cultural del nostre entorn i de la nostra ciutat, aportant si podem propostes artístiques arriscades i innovadores. Entenem la cultura com a subjecte. A prop de les persones i dels artistes. No es tracta d’acostar-se a la comunitat, sinó de ser la comunitat, no vincular-se al barri, sinó ser del barri i pel barri“.

TEATRE_BARCELONA-garbuix-REVISTA_4

20 ANYS DE CIRC D’HIVERN. Enguany se celebra el 20è aniversari del Circ d’Hivern, que des del 1996 treballa per fomentar la creació de companyies i per oferir propostes inèdites i de qualitat adreçades a qualsevol tipus de públic. En les seves produccions hi han passat artistes com Marcel Escolano (Los Galindos), Jordi Aspa (Escarlata Circus), Leandre, Piero Stener o Silvestre (Los Excéntricos), entre d’altres. A més, alguns dels seus espectacles han realitzat ja més de 200 actuacions a Catalunya i l’estranger, com Circus Klezmer, i altres han estat premiats, com El Circ de Sara, Limbus o Rodó, que el 2006 va rebre el Premi Nacional de Circ.

Text: M. Rubià

Escrit per
Redacció
Articles relacionats
La faula de la prosperitat

La faula de la prosperitat

Després d’uns anys combinant projectes propis amb encàrrecs, el director i dramaturg Iván Morales, finalment, ha pogut aixecar una idea que tenia des de fa 5 anys. El repte no […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!