Carme Portaceli es converteix en la primera dona que dirigeix el TNC

Rubén Garcia Espelta

Carme Portaceli es converteix en la primera dona que dirigirà el Teatre Nacional de Catalunya (el TNC). 24 anys després de la seva inauguració i de noms com  Josep Maria Flotats, Domènec Reixach i Sergi Belbel, la directora valenciana es posarà, la pròxima temporada i durant 6 anys, al capdavant d’aquesta institució pública substituint a l’actual director, Xavier Albertí.

A partir de l’1 de setembre Portaceli s’incorporarà al TNC per començar a preparar la programació de la temporada 21-22 i, per tant, haurà de conviure, fins al 31 de juliol del próxim any, amb Albertí, que presentarà la temporada del teatre a partir del setembre.

Convertir el TNC amb un referent escènic del sud d’Europa

Portaceli ha estat escollida per una comissió creada pel TNC i formada per l’actriu Clara Segura, el productor Jordi Sellas, l’escriptora Núria Perpinyà, i Jordi Cabré que és el subdirector general de Promoció Cultural del Departament de Cultura.

Aquest grup de professionals ha valorat “la trajectòria professional de Portaceli, la seva capacitat per elaborar una programació d’alta qualitat artística i la seva idoneïtat per respondre als objectius estratègics del teatre” i la seva idea de convertir aquest equipament en un eferent de les arts escèniques del sud d’Europa.

Qui és Carme Portaceli?

La trajectòria professional de Carme Portaceli en el món de les arts escèniques es va iniciar al costat del director Fabià Puigserver al Teatre Lliure l’any 1982 com a ajudant de direcció a l’obra Fulgor i mort  de Pablo Neruda, amb traducció de Miquel Martí i Pol. Al llarg de la seva trajectòria com a directora d’escena ha dirigit més de 70 espectacles. Entre 2016 i 2019 va ser directora artística del Teatro Español de Madrid. Des de 2014 és Vicepresidenta de la Academia de las Artes Escènicas. Entre 2005 i 2016 va ser directora artística de la FEI – Factoria Escènica Internacional. Des de l’any 2001 fins al 2016 va ser professora de Direcció i d’Interpretació a l’Institut del Teatre. Llicenciada en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona, ha obtingut un important reconeixement per part de la crítica, el públic i nombrosos premis: Premi MAX 2017 al Mejor Espectáculo; Premi MAX 2017 a la Mejor Dirección; Premi Butaca 2017 a la Millor Direcció per Només són dones de Carmen Domingo; o el Premi de la Crítica 2009 al Millor espectacle per Què va passar amb Nora quan va deixar el seu home, d’Elfriede Jelinek, entre molts d’altres.

Escrit per
Rubén Garcia Espelta TWITTER

Periodista i gestor cultural. Responsable de continguts editorials de TeatreBarcelona.com Ha treballat a mitjans com Catalunya Ràdio, El Periódico de Catalunya, La Xarxa, Ràdio 4 o Rac1.

Articles relacionats
La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Aquest Hivern, TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper. Una mirada independent i tranquila a la cartellera hivernal de Barcelona, pensada únicament per a nosaltres: el públic. Hi trobaràs reportatges, […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!