Els Brodas porten al Coliseum el seu hip hop mediterrani

Mercè Rubià

Els Brodas Bros tornen a Barcelona amb una versió 2.0 del Concierto Concepto que incorpora la percussió dels Brincadeira i l’actor Oriol Pla, que afegeix el punt còmic a un concert de ballarins que ha voltat per mig món.

TEATRE_BARCELONA-brodas_bros-REVISTA_1

El hip hop va néixer a principis dels 1970 a Nova York entre les comunitats afroamericanes i hispanes del Bronx. Els Brodas Bros, companyia formada pels germans Fruitós (Lluc i Pol) i les germanes Pons (Clara i Berta), són de Barcelona. La realitat social i l’imaginari d’aquells orígens del hip hop o el breack dance queda ben lluny de la seva. Però aquestes dues parelles de germans han aconseguit fer-se un lloc al món de la dansa urbana, no només a casa nostra, sinó també a nivell internacional. De fet, la Clara i la Berta acaben d’arribar de Broadway, on hi han presentat Cambuyón. Potser una de les claus és que no han intentat imitar, sense més, l’estil americà, sinó que fan “hip hop mediterrani”, un hip hop festiu i positiu que “pretén que el públic surti content, amb energia i transmetre les ganes de ballar, moure’s i alliberar-se”. El seu director artístic, Lluc Fruitós, explica que han anat a Nova York i a Los Angeles “perquè és important conèixer les arrels” però és igual d’important, després, “fer-ho a la nostra manera”. I això és, també, traslladar-la del carrer al teatre “per reivindicar el seu lloc als escenaris”. Ho han fet al Mercat de les Flors, al Teatre Victòria -on van sumar fins a 25.000 espectadors- i també Festival Grec, on van estrenar Concierto Concepto, un concert on la música es composa des del moviment dels ballarins. Ara aterren al Coliseum amb una versió 2.0, un remix amb “el millor” de l’espectacle i 20 minuts “explosius” dels Brincadeira, un grup de percussió “molt potent” que “enganxa amb Brodas perquè tenen molta energia i ballen mentre toquen”, explica el Lluc. A més, “el fet de tenir els músics en directe ens dóna molt de joc per poder improvisar i que passin moltes coses al pati de butaques”. Fins i tot “si veiem algú entre el públic que balla, el fitxarem”, diuen. I qui segur que farà de les seves entre el públic és l’actor Oriol Pirol (Oriol Pla), avesat al públic i bon incitador de la catarsi col·lectiva, com va demostrar a La Guillotina de Iago Pericot. L’actor, amb qui viuen “una història d’amor” des que el 2006 va formar part dels Brodas Junior, serà també l’encarregat de lligar la trama de l’espectacle amb “un punt còmic”. Hansel Cereza, fundador de La Fura dels Baus, completa l’equip d’aquesta nova versió del Concierto amb l’assessorament escènic.

OBRINT PORTES A LA DANSA URBANA

“S’han fet i es faran moltes coses, més enllà de nosaltres” ens diu Lluc Fruitós, però el cert és que els Brodas han obert moltes portes a la dansa urbana de casa nostra. Van ser uns dels protagonistes d’Urban Nation, l’espai que FiraTàrrega va dedicar al hip hop i aviat seran al Sismògraf d’Olot, el festival que pretén fer de la Garrotxa l’epicentre del moviment. En Lluc també ha estat recentment al Teatre Nacional amb el FootBall de Cesc Gelabert, una experiència que, explica, li ha servit per enfrontar-se a les dificultats, aprendre a ser un ballarí més i fins i tot fer, per primer cop, classes de dansa clàssica. Ara, diu, “hauríem d’obrir les portes del hip hop al TNC!”.

No us perdeu aquesta petita càpsula on us avancem algunes coreografies de Concierto Concepto:

Text i vídeo: Mercè Rubià

Escrit per
Mercè Rubià TWITTER

Periodista. Teatrera. Enamorant-me de la dansa i el circ. Advertència: Si la majoria de recomanacions tenen molts aplaudiments no és per falta de criteri (que potser també), sinó perquè prefereixo parlar de les obres que m’han agradat. Molt lluny de voler fer (o ser) crítica.

Articles relacionats
La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Aquest Hivern, TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper. Una mirada independent i tranquila a la cartellera hivernal de Barcelona, pensada únicament per a nosaltres: el públic. Hi trobaràs reportatges, […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!