FLAMENC AL GREC

Apropar un gènere per repensar les emocions d’avui

El Dorado projecta la dinamització cultural de Barcelona amb el flamenc des de Nou Barris a tota la ciutat

Xavier Grau Roig

L’ànima ambiciosa de la programació flamenca, especialment en dansa, que presenta en aquesta edició el Festival Grec 2023 la resumeix amb precisió el seu propi director, Francesc Casadesús: “Enguany hi ha hagut una relació molt profunda amb la Bienal de Flamenco de Sevilla, el festival de flamenc més important que actualment hi ha al món, i amb el Festival Flamenco de Nîmes, tots dos dirigits per Chema Blanco. —I afegeix—: Ens hem coordinat moltíssim amb les produccions com Carnación (Rocío Molina), The Disappearing Act (Yinka Esi Graves) o Jaleo is a crime (Los Voluble) i sobretot el que fem és apostar per artistes de flamenc que aporten un nou llenguatge”.

Pedro i Benito Jiménez (Los Voluble) proposen una experiència sonora i audiovisual on a través de la improvisació combinen flamenc i electrònica

Casadesús explica que “sempre apostem pels nous llenguatges i així es pot veure en el cas del flamenc. Són propostes que utilitzen la tècnica del flamenc per crear, però que al final ens parlen del món d’avui i això és el que ens interessa”. “En el cas de la Yinka fa una mirada postcolonial; en el cas de la Rocío Molina, sobre el desig femení; o en el cas del flamenc que trobem a la Love to Death (Mau Mapuche) a través de l’artista xilena Natalia Garcia-Huidobro, també sobre la colonització”, comenta. 

Yinka Esi Graves és una bailaora anglesa amb les arrels a Ghana que presenta el primer solo al Grec 2023

Un vincle artístic amb Nou Barris

L’atractiu dels espectacles d’innovació del Grec és que es complementen, segons Casadesús, amb “totes les propostes de flamenc a Nou Barris, amb els quals treballem per tal d’incloure en la programació un flamenc més popular” a partir de la col·laboració amb la Sociedad Flamenca Barcelonesa El Dorado. El 2022 El Dorado va iniciar la col·laboració amb el Grec, convocatòria de ciutat interessant en certs aspectes econòmics i de finançament i determinant per la gran projecció mediàtica i publicitària del Festival. L’entitat, organització que neix el 2007, persegueix des del seu primer dia “participar des del flamenc en la dinamització cultural de Barcelona”, detalla sempre el seu president i alma mater Pedro Barragán.

La plaça Major de Nou Barris es converteix en l’epicentre flamenc de la ciutat

El Dorado incorpora un cert batec des de l’afició i el compromís quotidià a la difusió del flamenc a Barcelona. És cert que els darrers anys la projecció del gènere a la capital catalana ha caigut; gairebé en picat? Segons la regularitat i difusió al llarg de les temporades, sí. Ara bé, veient la capacitat de convocatòria de les primeres figures, que setmana sí setmana no apareixen sobre l’escenari del Sandaru, no. Actuar davant de la reduïda però compromesa afició d’El Dorado o de determinades penyes de l’àrea metropolitana de Barcelona encara ara continua sent una fita que cerquen els artistes determinants del flamenc.

Desvarío és hereu del festival Flamenco a Nou Barris, nascut l’any 2000 i que, després de disset edicions, es va extingir. Aquest 2023 concentrà a Nou Barris, del 20 al 22 de juliol, una oferta d’artistes locals com la cantaora Anna Colom i el Proyecto Vozes amb el guitarrista Exequiel Coria, o l’actuació de la bailaora Ana Morales. El cicle incorpora referents del nou flamenc com la cantaora Rosario ‘La Tremendita’ i exel·lències del geni com el guitarrista Rafael Riqueni, el pianista David Peña Dorantes amb el contrabaixista Renaud Garcia-Forns i la cantaora de primerísima fila Esperanza Fernández.

L’artista catalana Anna Morales, tota una referència del flamenc actual, actuarà el dia 22

La programació inclou també conferències i taules rodones amb especialistes de referència i enorme reconeixement com José Luis Ortiz Nuevo, José Manuel Gamboa, Antonio Molina Flores, Antonio Benamarg i Pedro G. Romero

Tota la informació, activitats, espectacles i concerts de Desvarío 23 la trobreu clicant aquí.

Més informació, imatges i entrades:




Escrit per
Xavier Grau Roig

Periodista. Escriu de manera regular a La Vanguardia o la Revista La Flamenca. També col·labora a Cambio16, Diario Siglo  XXI, E-Notícies, El Punt, Diari del Maresme i Eix Diari. Anteriorment ha estat en mitjans com Diari de Barcelona, Nou Diari, Ràdio Cubelles, Catalunya Ràdio, Cadena 13, Protagonistas Radio, COPE i TVE.

Articles relacionats
Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

L’escena de teatre infantil i familiar de Barcelona té una llarga tradició: aprofita-la, treu-los de casa i porta’ls a un dels molts espais culturals que programen espectacles per a diferents […]

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!