5 motius per no perdre’s ‘Terra baixa (Reconstrucció d’un crim)’ al TNC

Redacció

Fins al 26 de gener la Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya alberga una nova versió que ha fet Pablo Ley del clàssic d’Àngel Guimerà: Terra Baixa (Reconstrucció d’un crim). Una nova mirada que porta fins a la primera meitat del segle XX un gran clàssic del teatre català. T’imagines com haguessin estat els mítics personatges de la Marta, el Manelic o el Sebastià vivint en una Barcelona anarquista i industrial, just abans de l’esclat de la Segona Guerra Mundial?

Et donem 4 motius que has de llegir per perdre’t aquest clàssic renovat:

1 – Pel seu autor Àngel Guimerà

Veureu un història d’un gran autor i poeta de la literatura i el teatre català. Fill de pare català i mare canària. Fou una de les figures més destacades de la Renaixença, tant política com literària. Entre les seves obres cabdals hi ha Mar i Cel, María-Rosa o La filla del mar.

2 – Perquè és un clàssic renovat amb aires de thriller detectivesc

Sense renunciar a l’essència d’aquest text universal d’Àngel Guimerà, la dramatúrgia de Pablo Ley trasllada Terra baixa al segle XX, a la Barcelona de l’anarquisme, i hi introdueix dos personatges nous: una periodista i un comissari de policia. Aquest últim tindrà l’encàrrec d’investigar un crim: en Manelic ha matat el seu amo, en Sebastià, per alliberar la Marta (i a ell mateix).

3- Perquè proposa un interessant debat sobre la lluita de classes

Aquesta nova versió, dirigida per Carme Portaceli, proposa una mirada contemporània i trepidant que va del drama rural a la tragèdia romàntica per culminar en: «He mort el llop! He mort el llop! He mort el llop!». El crit alliberador de la classe obrera lluitant contra l’opressió. Una història d’intriga i revolta, dirigida que us deixarà clavats a la butaca.

4 – Pel seu repartiment

L’obra està protagonitzada per un elenc d’artistes molt prometedor amb Pepo Blasco, Laura Conejero, Mohamed El Bouhali, Borja Espinosa, Eduard Farelo, Mercè Mariné, Roser Pujol, Manel Sans, Kathy Sey i Anna Ycobalzeta.

5 – Perquè hi podeu anar en família

El dia 29 de gener, mentre els adults assisteixen a la funció, els més menuts poden estar gaudint d’una activitat lúdica relacionada amb l’espectacle: un misteri per resoldre i caldrà estar atents per descobrir les pistes i proves que ens ajudaran a trobar el culpable.

Més informació, imatges i entrades a:

Articles relacionats

Els dilluns també hi ha teatre

“Els dilluns no existeixen per al teatre”… s’ha dit tradicionalment del dia que el sector teatral s’ha agafat per descansar. Avui en dia, però, aquesta afirmació va perdent el sentit […]

Èxits imprescindibles que tornen a la cartellera

Aquesta segona meitat de temporada comença carregada d’èxits teatrals que tornen a la cartellera per petició popular. No badis i aprofita l’última oportunitat per veure aquestes obres tan aplaudides pel […]

Cirque du soleil crystal

Tres superproduccions escèniques que veuràs al 2023

Cirque du Soleil: ‘Crystal’ Crystal proposa fusionar les arts del circ i els esports sobre gel. Un espectacle que combina el patinatge artístic, sincronitzat, extrem, i figures lliures amb impressionants […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!