Bellesa, elegància i perfecció

Winterreise

Winterreise
09/11/2021

Angelin Preljocaj, nascut a Paris el 1957, fill de pares albanesos, ha fet una carrera artística meteòrica. Inicia els seus estudis de dansa contemporània a París. Al 1980 marxa a EEUU i torna un any més tard per incorporar-se a la companyia de Dominique Bagouet. A l’any següent ja n’és director assistent i al 1984 funda la seva pròpia companyia.

Preljocaj sempre utilitza la música de grans compositors per a les seves coreografies. Ho va fer amb Prokofiev, Vivaldi o Weber. En aquesta ocasió és Shubert l’escollit amb el seu “Viatge d’hivern” (Winterreise). El baríton Thomas Tatzl acompanyat del pianista James Vaughan fa una magnífica interpretació de 24 cançons que Shubert va composar sobre poemes de Wilhelm Müller escrits al 1824. Hauríem agraït molt la traducció de les lletres en el sobre titulat habitual.

És una peça per a 12 ballarins creada el 2019 per la companyia Preljocaj amb unes coreografies que ratllen la perfecció en els moviments. Ens regalen uns equilibris incomprensibles, unes figures de conjunt inimaginables il·luminades puntualment per millorar la observació dels duets de ball o la visió del conjunt. Aquesta cuidada il·luminació és de Éric Soyer. Gràcies a l’escenografia de Constance Guisset, unes cortines pugen, baixen o es tanquen horitzontalment per diferenciar cada escena o els diferents conjunts amb un resultat sublim.

La combinació d’un cos de ball, piano, veu i Shubert és d’una bellesa i una elegància indescriptibles que arriben a les profunditats de l’ànima i sense entendre massa bé com, l’emoció va arribar a tot el públic que ho va demostrar amb uns calorosos i llargs aplaudiments.

Us queden dues oportunitats per veure-ho aquesta temporada al Liceu.

← Tornar a Winterreise

Enllaç copiat!