Les oblidades

Una opinió de Xavi Pijoan
Xavi Pijoan
Les oblidades
10/06/2019
Sobre l’espera

S’entreveuen connexions entre Les oblidades i Omplint el buit, dos textos de Lara Díez que gairebé (o sense el gairebé) han conviscut a la cartellera barcelonina aquesta primavera. Tinc la sensació que més enllà del que ja s’ha dit al voltant d’aquesta mena de díptic sobre el sentit de la vida i la incapacitat per a treure’n l’entrellat, hi ha també una mena de tractat sobre l’espera que recorda allò que va dir no recordo qui quan es referia a la vida com a broma pesada en espera d’alguna altra cosa que no sabem què és. o potser de res més, vés a saber.

Aquesta segona part del díptic (parlo sense saber si ha estat pensat així) posa l’ènfasi en el tracte vergonyós a què han estat sotmeses, i ho segueixen estant, les dones en un món dissenyat pels i per als homes. Ésa molt encertada l’escenografia de Carles Royo, que aconsegueix que graviti en l’atmosfera de la sala el macabre i el naïf sense estridències. La feina de Catou Verdier és una lliçó magistral sobre la idea de vestuari com e element fonamental per a explicar el personatge i la seva personalitat polièdrica.

Míriam Monlleó i Bàrbara Roig entomen l’encàrrec amb feresa, amb prou habilitat per a assumir els diferents registres que exigeix el text i prou entrega per a transmetre la ràbia que supura d’un món tan injust. L’ensamblatge és màgic, l’una potencia l’altra i la fa millor, i volen alt perquè s’arrapen al text i a una idea amb tota la honestedat del món, del món que Les oblidades posa en tela de judici.

Lara Díez continua apostant per la sobrietat i la valentia per a fer el millor teatre que es fa avui dia a Catalunya. Per cert, no tinc notícia encara de la reposició d’Herència abandonada, i em fa patir. Cal donar-li més vida!

Tot el que necessites per anar al teatre

Les oblidades

Les oblidades

Les oblidades és una obra de Lara Díez, guanyadora del Premi Teatre Akadèmia, que ens proposa un viatge pel sentit de la memòria i l’existència a través de les dones. 

Sinopsi

Les oblidades són les dones anònimes. Aquelles de les que no s’escriuen llibres, ni es fan pintures, ni s’erigeixen com a símbol d’una determinada feminitat. Són dones que han estat allà però que no les recordem perquè mai hem escoltat la seva veu, ningú les va entrevistar.

Generacions i generacions de maltractament i submissió en totes les cultures i en tots els estaments socials per la tirania heteropatriarcal. Mirem on mirem, dones i dones i dones esclaves dels homes.

Elles, les que hem oblidat, tenen l’experiència i la veritat que ens farà lliures. Només cal que recordem que les portem a dins.

23/5 Col·loqui Post-Funció amb la companyia de l’espectacle.

Moderat per Andrea Segura, directora dels espectacles Sarab i Yes, potser, i guanyadora del Premi Teatre Akadèmia durant la 1a edició del Festival Mikro Teatre i amb la participació especial de la Dra. Núria Sara Miras, Directora del Festival Pensa i Responsable de la Comissió d’Igualtat de la Facultat de Filosofia de Barcelona.

29/5 Col·loqui Post-Funció moderat per Recomana.cat (Itinerari: La dona protagonista)

Valoració col·laboradors

Valoració espectadors
  • Bob Fenderrick
    12345

    Pretenciosa. Les actrius fan un esforç considerable per aixecar una peça teatral completament inconnexa.

    24/06/2019
Cal ser usuari de Teatre Barcelona
Uneix-te, és gratuït! Ja som més de 80.000

Ja estàs registrat?

He oblidat la contrasenya

Crear usuari

Información básica sobre protección de datos: Responsable: Escenes i Publics, SL. Finalidad: desarrollar su actividad comercial, cumplir las contrataciones realizadas por los usuarios y remitir comunicaciones comerciales personalizadas en base a un perfilado a los usuarios (en caso que nos autoricen a ello). Legitimación: Consentimiento del interesado. Destinatarios: Escenes i Publics, SL y proveedores legitimados externos. Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos, así como otros derechos como se explica en la información adicional. También se puede instar reclamación ante la agpd.es.